Mobiel
2 min leestijd

4G bellen (VoLTE), superieure geluidskwaliteit en meer

Nadat iedereen is overgestapt op 4G internet op je mobiele telefoon wordt het nu ook mogelijk via 4G te bellen, dat heet VoLTE of volledig Voice over LTE. Voordelen, je hebt beter bereik, je hebt een kortere tijd tot contact en een superieure geluidkwaliteit, alsof je naast elkaar staat. Tele2 rolt het vanaf nu uit.

Wat is 4G bellen (VoLTE)?

4G bellen is een snellere stabiele verbinding tijdens je telefoon gesprek. 4G bellen is gebaseerd op de VoLTE-technologie, VoLTE staat voor Voice over LTE. Deze technologie heeft grote voordelen. De operators voeren dit langzaam in, Tele2 is nu de eerste die snelheid maakt,

Voordelen 4G bellen (VoLTE)

Het grootste voordeel van 4G bellen is dat het volledig gebaseerd is op IP-technologie. Hierdoor is de geluidskwaliteit tijdens gesprekken beter en duurt het minder lang op een nieuw gesprek op te zetten. Deze voordelen zijn er overigens momenteel alleen bij een gesprek tussen twee VoLTE-toestellen op het Tele2-netwerk. Wie belt met iemand op een ander netwerk, maakt wel gebruik van VoLTE-technologie maar met de huidige geluidskwaliteit.

Andere voordelen zijn dat je met 4G bellen gewoon kan blijven internetten terwijl je aan het bellen bent, lekker multitasken dus. Ook is het bereik beter.

4G bellen (VoLTE) van start bij Tele2

Tele2 in Nederland is in december 2016 als eerste mobiele operator van start gegaan om hun klanten de mogelijkheid te bellen via VoLTE (4G bellen). Tele2 maakt het mogelijk om spraak over 4G-netwerken te voeren.

Om gebruik te maken van VoLTE moet een klant een mobiel toestel hebben dat geschikt is. De toestelfabrikanten moeten speciale software ontwikkelen die is afgestemd op de netwerk specificaties van het netwerk van de operator. Wanneer deze software is geïnstalleerd op hun toestel, wordt het mogelijk om via VoLTE over het 4G-netwerk van bijvoorbeeld Tele2 te bellen.

Vanaf de 3de week van december krijgen nieuwe zakelijke direct automatisch toegang tot Voice over LTE. 170.000 klanten van Tele2 maken al gebruik van 4G bellen, dadelijks handelt Tele2 zo’n 700.000 gesprekken via VoLTE af sinds de start afgelopen maart.

Geschikte toestellen voor 4G bellen (VoLTE)

Op dit moment ondersteunt Tele2 18 toesteltypes van Samsung, de Galaxy J5, S4 t/m S7 en de Galaxy Note 4, Sony, de Xperia Z5’s en Microsoft’s Lumia 550, 650 en 950’s. Tele2 klanten die deze toestellen gebruiken en de meest recente toestelsoftware hebben gedownload en geïnstalleerd, gebruiken automatisch VoLTE voor hun inkomende en uitgaande telefoongesprekken. Tele2 werkt momenteel met andere toestelfabrikanten aan de verdere uitbreiding van het aantal geschikte toestellen.

Als je van 4G bellen gebruik wil maken bij KPN wordt je aangeraden gebruik te maken van een Samsung Galaxy S6 (SM-G920F) of S6 Edge (SM-G925F) met de nieuwste Samsung software op je telefoon.

4G bellen (VoLTE) in Nederland

Alle vier de Nederlandse operators zijn bezig met het invoeren van VoLTE-technologie op hun 4G-netwerken. Vodafone begon in augustus met een test waarbij 300 klanten VoLTE-bellen uitproberen. In november kondigde de operator aan stapsgewijs VoLTE en VoWiFi aan te zetten voor klanten. KPN stelde eind oktober geleidelijk aan klanten met een VoLTE-geschikt toestel over te zetten naar VoLTE-bellen.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel