Mobiel
5 min leestijd

5G Netwerk Nederland: Hoe staat het ervoor?

Roos praat je bij over 5G met een update over 5G in Nederland in 2021. In dit nieuwe artikel gaan we in op wat we in Nederland nou eigenlijk denken over 5G en wat we (nog) niet wisten!

Alles over het 5G netwerk in Nederland

5G is een nieuwe generatie dataverbinding die een grote impact gaat hebben op ons leven. In dit artikel leggen we je uit wat het precies inhoudt en hoe het ervoor staat met het 5G netwerk in Nederland.

Wat is 5G precies?

5G is de opvolger van 4G. De naam staat voor het ‘vijfde generatie’ mobiele netwerk. 5G onderscheidt zich van de oude netwerken op een aantal manieren: snelheid, latentie en capaciteit. Daarom is heel snel mobiel internet mogelijk, tot wel 20 gigabit (20.000 megabit) per seconde. Ook de capaciteit van het nieuwe netwerk is veel groter dan dat van 4G doordat er meer en hogere frequenties worden gebruikt.

In 2020 schreven we al een artikel over 5G waarin we al je vragen beantwoordden. In dit nieuwe artikel gaan we in op wat je nog niet weet over 5G met de meest recente informatie!

Wat denken we over het 5G netwerk in Nederland?

Uit recent onderzoek van Deloitte blijkt dat..

..we nog niet veel weten

    • Zes op de tien Nederlanders geeft aan (nog) te weinig te weten over 5G. Wereldwijd ligt dit percentage op 58%.

..we nog niet veel verwachten

    • In Nederland verwacht 42% van de respondenten een betere connectiviteit te hebben na een overstap op 5G. Wereldwijd is dat 52%.
    • Slechts 13% van de Nederlanders verwacht geen betere connectiviteit na een overstap op het 5G netwerk in Nederland.

..we niet meteen willen overstappen

    • Meer mensen geven aan meteen over te stappen zodra 5G beschikbaar is in vergelijking met 2019 (17%), al is het percentage nog steeds vrij laag (23%).
    • 8% van de ondervraagde Nederlanders zou overstappen op 5G als ze er goede dingen over zouden horen. Dit is aanmerkelijk lager dan in 2019, toen het nog 18% was.

..we verdeeld zijn over de gezondheidsrisico’s

    • 43% van de Nederlanders gelooft niet dat er gezondheidsrisico’s vastzitten aan (het gebruik van) 5G. De gezondheidsraad concludeerde eerder in een rapport dat er op dit moment géén bewijs is dat het 5G-netwerk schadelijk zou kunnen zijn.
    • Toch gelooft 17% van de Nederlandse respondenten dat er wél gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan 5G, de overige 41% heeft geen mening of geeft aan het niet te weten.

    grafiekroos

    • Nederland is iets positiever dan wereldwijd: daar ligt het percentage respondenten dat denkt dat 5G gezondheidsrisico’s met zich meebrengt op 21%.

..de meningen verschillen tussen leeftijdsgroepen

    • Jongere leeftijdsgroepen hebben meer vertrouwen: 56% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar gelooft niet dat er gezondheidsrisico’s aan 5G zitten. Een groot gedeelte van de leeftijdsgroep 45 – 54 en 55+ laat het antwoord nog in het midden.

5G gezondheidsrisico’s

In september concludeerde de Gezondheidsraad na onderzoek dat de overheid en de providers kunnen doorgaan met de invoering van 5G, maar ze wel de gevolgen voor de gezondheid van mensen goed in de gaten moeten houden.

Op 28 juli werd in Nederland het 5G netwerk aangezet

Dit gebeurde al enkele dagen nadat de drie grote telecomaanbieders (KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo) honderden miljoenen hadden betaald voor de benodigde frequenties. De adoptie van 5G door gebruikers gaat echter langzaam. Hoewel sommige aanbieders al met acties kwamen zelfs voordat 5G werd geactiveerd, wordt er nog maar amper gebruik van gemaakt.

Dekking 5G in Nederland

KPN bood in het begin 5G alleen in de Randstad en Eindhoven aan, pas dit jaar is volledige dekking mogelijk. T-Mobile beloofde vorig jaar om in 2020 al 90% van Nederland het 5G netwerk landelijk dekkend te bieden, de overige 10% wordt niet eerder dan in 2022 gerealiseerd. Dan vindt de veiling plaats van snellere frequenties.
Alleen VodafoneZiggo claimde reeds landelijk dekkend 5G, maar daarover heerst nog discussie. VodafoneZiggo maakt namelijk gebruik van Dynamic Spectrum Sharing, waarbij 5G een frequentie deelt met 4G, en dat is volgens het gefuseerde bedrijf ook 5G. De CEO van moederbedrijf Vodafone Group vond echter van niet en sprak in november zelfs van misleiding door VodafoneZiggo.

Trage adoptie

De trage adoptie door gebruikers is niet ongewoon voor een nieuwe telecomstandaard. Om het te gebruiken moet je namelijk eerst een nieuw toestel aanschaffen. Daarnaast is 5G bij alle aanbieders op dit moment qua prestaties nog niet veel beter dan 4G. Heel begrijpelijk dat je dus niet meteen overstapt.

Al werkt het 5g netwerk in Nederland dus nog niet op optimale snelheid en latentie (lag), de komst van 5G is wel heel belangrijk om overbelasting van het 4G netwerk op te vangen.

5G in de toekomst

Het 5G netwerk in Nederland zoals het is beloofd, met zeer grote snelheden en weinig vertraging, wordt pas na 2022 aangeboden. Eerder zijn de benodigde frequenties nog niet beschikbaar.
5G zal in de toekomst onmisbaar zijn voor communicatie tussen machines en remote sensoren, voertuigen en andere verbonden systemen. Niet alleen de industrie, het transport en de logistiek, maar ook publieke instellingen zoals ziekenhuizen zijn meer dan ooit afhankelijk van betrouwbare breedbandverbindingen die altijd werken.

5G smartphones worden in 2021 flink goedkoper

Dat blijkt uit recent marktonderzoek van ABI Research. Reden van de prijsdaling is dat 5G momenteel wereldwijd wordt uitgerold en de diverse netwerken steeds sneller beschikbaar zijn. De onderzoekers verwachten dat in 2021 de prijs van de goedkoopste 5G smartphones zelfs daalt tot onder de 200 dollar. Dat kan je dus mooi geld besparen!

Wil jij besparen op je mobiele abonnement?

Roos helpt je graag met het vinden van het beste mobiele abonnement voor jou, ook met 5G! Upload je huidige mobiele abonnement of vul je gegevens zelf in via de onderstaande knop. Wij checken direct of je nog wel goed zit en sturen je een seintje als het beter kan.

Start nu met besparen

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel