Tips
3 min leestijd

FIRE helpt je met je 40ste met pensioen te gaan

Vervroegd pensioen alleen weggelegd voor de financiële elite? Nee! Ook jij kan financieel onafhankelijk worden met een principe genaamd FIRE!

De huidige AOW leeftijd staat op het moment op 69 jaar en 9 maanden. Een leeftijd die voor veel mensen erg ver weg lijkt en voor sommigen zelfs te hoog. Hoe fijn zou het zijn als je je hier niet druk over hoeft te maken en gewoon al met 40 jaar kunt zeggen dat je niet meer hoeft te werken? Of is dat alleen weggelegd voor de financiële elite? Nee!

Ook jij kan met vervroegd pensioen volgens een online gemeenschap genaamd FIRE!

Wat is FIRE precies?

Financial Independence Retire Early, ofwel FIRE (Financieel Onafhankelijk, Vervroegd Pensioen in het Nederlands), is een gemeenschap die tijdens hun “werkleven” zo veel mogelijk financiële middelen opzij zetten om zo vroeg mogelijk financieel onafhankelijk te zijn.
Wanneer ben je financieel onafhankelijk?
Het is lastig om een bedrag of moment te noemen wanneer je financieel onafhankelijk bent. Maar waar het om draait is dat je over genoeg geld beschikt om mede door de rente en spaargeld van te kunnen leven zonder daarnaast nog te hoeven werken. Binck Bank hanteert de vuistregel dat je minimaal 15 keer jouw jaarsalaris nodig hebt om onafhankelijk (FIRE) te worden.

Minder betalen voor je auto, energie, TV & internet of mobiel?

Zet Roos aan het werk om voor jou persoonlijk de beste deal te vinden en bespaar honderden euro's per jaar!

Start met besparenHet kost je slechts 2 minuten!

Zo wordt jij financieel onafhankelijk! Start met FIRE

Net als met veel dingen in het leven is het begin vaak lastig. Bij FIRE ligt dit hem in consequent blijven voor jaren achter elkaar. Volgens de financiële gemeenschap moet je ernaar streven om tot wel 50% van je maandelijkse inkomen apart te zetten voor “later”. Als je dit bedrag combineert met de 4% regel dan zou je in theorie al binnen 25-30 jaar financieel onafhankelijk kunnen zijn.

De 4% regel

De aanhangers van FIRE gebruiken vaak de 4% regel of de Trinity studie bij het onderbouwen van hun methode. Deze 4% is tot stand gekomen na een onderzoek naar hoeveel geld er nodig was om pensioenen te kunnen garanderen. Waar het op neerkomt is dat als je tijdens je pensioen minder uitgeeft dan 4% van je totale spaargeld, je kunt leven van de rente en dividenden van jouw aandelen.

Let wel op dat beleggen niet zonder risico's is.

Stel je hebt 500.000 euro, en je gaat ervan uit dat je hier de komende 30 jaar mee moet doen. Dan kan je per jaar 20.000 euro (= €500.000 / 30) uitgeven zonder afhankelijk te zijn van rente of andere inkomsten. Wat dit onderzoek uitwees was dat (na de correctie van inflatie en belastingen) je met een mix van aandelen en obligaties gemiddeld 4% interest per jaar kunt verwachten op die 500.000 euro. En 4% van dat bedrag is dan precies gelijk aan die 20.000 euro die je per jaar kunt uitgeven. Waar het dus op neerkomt is dat als je minder uitgeeft dan 4% van je vermogen, je kunt leven van de rente en je dus financieel onafhankelijk bent.

Hoe kan jij beginnen?

Allereerst moet je vaststellen met welke leeftijd jij met pensioen wilt gaan. Dan kun je berekenen welk bedrag je per maand vrij apart moet leggen om dit streefbedrag te halen. Een andere belangrijke vraag is of je dit bedrag maandelijks kunt missen en is dus of jouw doel reëel is. Vervolgens is het belangrijk om doelen te stellen en onderzoek te doen naar hoe jij wilt sparen. Wij raden hierbij wel aan om financieel advies te zoeken.
Ten vierde loont het zich vaak om te kijken waarop je kunt besparen in je maandelijkse lasten. Doe je veel impulsieve aankopen, of geef je verrassend veel uit aan boodschappen bijvoorbeeld? Hier lees je een aantal tips die je kunnen helpen.
Nadat je dit hebt gedaan, komt het belangrijkste aspect: je moet dit consequent blijven volhouden!

Roos helpt jou om financieel onafhankelijk te worden!

Creëer overzicht over je maandelijkse uitgaven. Ontvang slimme seintjes als je geld kan besparen of het beter kan. Bespaar tijd en geld om echt leuke dingen te doen.

Wordt financieel slimmer met RoosOntvang slimme seintjes, suggesties en tips

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Martijn Vrencken) een e-mail over dit artikel