Zorgverzekering
4 min leestijd

Corona en zorgverzekering, welke kosten zijn gedekt?

Wat als je ziek wordt door het Coronavirus en medische hulp nodig hebt? Roos legt je uit hoe het zit met Corona en de dekking van je zorgverzekering.

Corona en zorgverzekering

De komst van het Coronavirus heeft bij veel mensen vragen opgeroepen. Een van de belangrijkste is: ‘Wat wordt er gedekt door mijn zorgverzekering als ik Corona krijg en medische zorg nodig heb?’

Stel, je belandt met Covid-19 in een ziekenhuis en je hebt alleen een basisverzekering. Misschien word je door overbezetting ook nog eens overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Na een tijdje knap je op en ga je weer naar huis. Daar begint een (soms lange) herstelperiode. Je hebt bijvoorbeeld fysiotherapie nodig om weer de oude te worden. Wie betaalt dat, jouw verzekeraar of jijzelf?

De meeste Nederlanders zijn goed verzekerd bij Corona

Geen zorgen, de meeste Nederlanders zijn prima verzekerd. Ook als ze corona krijgen. Patiënten met Covid-19 die in het ziekenhuis belanden, krijgen alle zorg en medicijnen vergoed. Ook als zij worden overgeplaatst naar een ziekenhuis waar hun zorgverzekeraar geen contract mee heeft. Wie een, meestal goedkopere, naturapolis heeft afgesloten krijgt alleen de volledige zorg vergoed bij zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft. Maar dat geldt alleen voor de planbare zorg, en Corona is nou niet bepaald planbaar. Dus ook met een naturapolis zit je goed, zelfs als je naar een ziekenhuis wordt gebracht waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft.

Even opletten bij een naturapolis

Als je een naturapolis of combinatiepolis hebt, is het goed om even op te letten of het ziekenhuis bij jou in de buurt gecontracteerd is bij je verzekeraar. Want stel dat je, na de spoedbehandeling, aanvullende behandelingen krijgt in het ziekenhuis, krijg je daarvoor alleen een vergoeding als dit ziekenhuis is gecontracteerd door jouw verzekeraar. De meeste zorgverzekeraars hebben tegenwoordig overigens een contract met alle ziekenhuizen. Vorig jaar waren er maar vier verzekeringen met een beperking voor ziekenhuizen.

Spoedbehandeling Corona altijd vergoed

Spoedeisende zorg wordt áltijd vergoed. Ook als je dus met corona wordt overgeplaatst naar het buitenland hoef je je geen zorgen te maken over de factuur, deze wordt direct doorgestuurd naar de verzekeraar.

Vervoerskosten naar ziekenhuis niet vergoed

Maar dat geldt niet altijd voor de logeer- of vervoerskosten van naasten die door het overplaatsen soms een stuk verder moeten reizen om de patiënt te bezoeken. Die kosten zijn niet gedekt in de basisverzekering. Veel aanvullende pakketten bieden wel vergoedingen voor bezoek. Zo ontvang je bijvoorbeeld 35 euro per nacht, met een maximum van 500 euro per jaar voor een overnachting in een niet commercieel gasthuis.

Eigen risico betaal je ook bij Corona in je zorgverzekering

Waar je waarschijnlijk wel een rekening voor krijgt, is het eigen risico. Dit is wettelijk vastgesteld op 385 euro. Tenzij je dit bedrag eerder in het jaar al hebt opgemaakt, natuurlijk.

Dekking zorgkosten na Corona

De zorg in het ziekenhuis is dus vrijwel altijd gedekt. Maar hoe zit dat met de kosten na de ziekenhuisopname? Veel Coronapatiënten lijden erna aan verlies aan spierkracht, vermoeidheid of depressie. Voor ernstig zieken door COVID-19 is bepaalde zorg meegenomen in de basisverzekering.

Dekking fysiotherapie na Corona binnen je zorgverzekering

Fysiotherapiebehandelingen zitten niet in de basisverzekering. Gemiddeld kost een half uur therapie tussen de 25 en 34 euro. Dat zou dus flink op kunnen lopen. Maar gelukkig is er voor coronapatiënten een uitzondering gemaakt: Sinds juli zijn fysiotherapiebehandelingen voor (ex-)coronapatiënten opgenomen in de basisverzekering als ze een doorverwijzing van de arts hebben. De behandelingen gelden namelijk voor patiënten die zijn opgenomen geweest in het ziekenhuis of thuis ernstig ziek waren. Zij krijgen maximaal 50 behandelingen van de fysiotherapeut vergoed vanuit hun basisverzekering.

Dekking ergotherapie en dieetadvies na Corona in je zorgverzekering

Daarnaast krijgen coronapatiënten, als zij het nodig hebben, ook ergotherapie (maximaal 8 uur, bovenop de huidige 10 uur) en dieetadvies (maximaal 7 uur, bovenop de huidige 3 uur). Deze zorg moet dan wel binnen een half jaar na de ziekte plaatsvinden.
Als je fysiotherapie, ergotherapie of alternatieve geneeskunde wilt, terwijl je niet ernstig ziek bent geweest door corona, heb je alsnog een aanvullende verzekering nodig voor een vergoeding.

Coronavaccin vergoed door verzekering?

Het coronavaccin komt steeds dichterbij. Betaalt onze verzekeraar dan de vaccinatie?
De verdeling en vergoeding zal vanuit de overheid geregeld worden. De verzekeraar zal daarin waarschijnlijk geen rol spelen. Het is wel bekend dat je er zelf niets voor betaalt. Het coronavaccin is dus gratis, én vrijwillig.

Coronatest vergoed door verzekering?

Coronatesten door de GGD zijn ook gratis en gaan ook niet af van het eigen risico. Commerciële testen, die je koopt als je op reis gaat bijvoorbeeld, zijn niet gratis. Mondkapjes worden ook níet betaald vanuit de verzekering.

Al met al heeft Corona dus weinig invloed op je beslissing om over te stappen of uitgebreide aanvullende verzekeringen af te sluiten. Om te beslissen wat de beste zorgverzekering is, heeft Roos een waterdichte formule. Geïnteresseerd?

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Hoe kies jij de beste of voordeligste zorgverzekering voor 2021? Roos helpt je hierbij.

Vergelijk zorgverzekeringen

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel