Zorgverzekering
3 min leestijd

Preferentiebeleid voor medicijnen, wat is dat?

Roos kwam bij de apotheek en wilde graag een specifiek medicijn hebben. Ze kwam erachter dat haar zorgverzekeraar dat medicijn niet vergoed maar een ander medicijn van een ander merk wel. Ze kwam erachter dat dit het preferentiebeleid voor medicijnen heet. Roos dook erin om uit te zoeken hoe dit in elkaar steekt.

Keuze en vergoeding medicijnen

Niet alle zorgverzekeraars vergoeden alle medicijnen. Het kan zijn dat je voor het ene medicijn geen vergoeding krijgt, terwijl hetzelfde middel van een ander merk wel vergoed wordt. Welke vergoeding je voor medicijnen ontvangt, hangt af van het medicijnbeleid van je zorgverzekeraar. Hoe werkt dat, de vergoeding van medicijnen en wat jij moet betalen? Wie bepaalt wat je slikt?

Zelfde medicijn, ander merk

Op aandringen van de overheid, die de kosten van de zorg wil drukken, schrijven artsen meer en meer alleen een werkzame stof voor. Zo’n stof wordt door verschillende fabrikanten gemaakt en geleverd. De werkzame stof is dan verkrijgbaar onder verschillende markten.

Tot enkele jaren geleden onderhandelden apothekers zelf over de prijs en behielden ze de kortingen meestal ook zelf. Zorgverzekeraars hebben deze taak overgenomen en onderhandelen sinds enkele jaren direct met de fabrikanten. Als gevolg hiervan zijn de prijzen van de meest gangbare middelen daardoor sterk gedaald.

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Hoe kies jij de beste of voordeligste zorgverzekering voor 2021? Roos helpt je hierbij.

Vergelijk zorgverzekeringen

Voorkeursgeneesmiddelen worden vergoed

De letterlijke betekenis van preferentiebeleid is voorkeursbeleid. Dit betekent dat de verzekeraar een voorkeur heeft voor een bepaald medicijn als er meerdere van die medicijnen op de markt zijn. Meestal gaat de voorkeur van de verzekeraar uit naar het goedkoopste medicijn. Hiermee willen ze de kosten voor medicijnen beperken. Per geneesmiddel vergoedt de verzekeraar minstens één medicijn volledig. Vaak zijn dit merkloze geneesmiddelen. Omdat deze precies hetzelfde werken als de duurdere merken, maar een stuk goedkoper zijn.

Denk er wel aan dat je eerst je eigen risico betaalt als je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt.

Toch een ander merk vergoed krijgen?

Soms moet je toch een ander medicijn dan het voorkeursmedicijn gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je niet tegen een bepaalde stof in het voorkeursmedicijn kunt. Als je arts bij de apotheek aangeeft dat het medisch noodzakelijk is dat je dat bepaalde medicijn gebruikt, kun je alsnog een vergoeding krijgen van de verzekeraar. Dit kan alleen als je het voorkeursmedicijn al een keer geprobeerd hebt en kunt aantonen dat je er niet tegen kunt.

Medicijnbeleid per zorgverzekeraar in 2016

Zorgverzekeraar Medicijnbeleid Wie kiest het merk?
IZA (restitutiepolis) – ONVZ – PNOzorg – VvAA Geen preferentiebeleid Apotheker/patiënt
Bewuzt* – IZA* (naturapolis) – IZZ * – Univé* – Univé Zekur* – UMC* – VGZ* Labelpreferentie (LP) Verzekeraar
De Amersfoortse – De Friesland – Ditzo – DSW – Energiek – Kiemer – Salland – Stad Holland – Zorg en Zekerheid Laagste prijsgarantie (LPG) Apotheker
Agis – Avéro Achmea – FBTO – Interpolis – OZF Achmea – Pro Life – Zilveren Kruis Achmea Apotheker kiest voor:
pakjesmodel (PM) of labelpreferentie (LP)
PM: Apotheker
LP: Verzekeraar
AnderZorg – Azivo – CZ – CZdirect – Delta Lloyd – Menzis – OHRA Deels laagste prijsgarantie (LPG), deels labelpreferentie (LP) LPG: Apotheker
LP: Verzekeraar

*Preferente medicijnen vallen niet onder het eigen risico.

Meer weten of vergoedingen van medicijnen?

    • Op www.medicijnkosten.nl staat per middel welke vergoedingen zorgverzekeraars verstrekken.
    • Wie benadeeld wordt door een zorgverzekeraar die in de loop van het jaar de voorkeursmedicijnen verandert, heeft het recht om over te stappen naar een andere verzekeraar. Stuit dit op problemen bij de eerste verzekeraar? Klagen kan bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen.
    • Wisselt een apotheek steeds van leverancier? Overstappen kan, maar controleer of de nieuwe apotheek een contract heeft met de verzekeraar.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel