Zorgverzekering
3 min leestijd

Wat is een combinatiepolis? De voor- en nadelen op een rijtje

Een combinatiepolis is een type zorgverzekering; een combinatie tussen een restitutiepolis en een naturapolis. Wat dit precies betekent voor je keuze aan zorgverleners en voor je portemonnee lees je hier!

Wat is een combinatiepolis?

Een combinatiepolis is een zorgverzekering die bestaat uit een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Het gaat hier om de basisverzekering. Om je goed te informeren, leggen we je eerst uit wat een naturapolis en wat een restitutiepolis is.

Naturapolis

Bij een naturapolis betaalt je zorgverzekeraar direct je zorgkosten. Maar alleen de zorg van zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft, wordt volledig vergoed. Als je naar een andere zorgverlener gaat, moet je zelf een deel van de factuur betalen, meestal zo’n 20-35%.

Restitutiepolis

Bij een restitutieverzekering krijg je bij elke zorgaanbieder een vergoeding. Je hebt dus meer vrijheid om jouw zorgverlener te kiezen. Ga je naar een zorgverlener waarmee geen contract is afgesloten, dan moet je vaak eerst de rekening voorschieten en declareren bij je zorgverzekeraar, die het bedrag vervolgens vergoedt. Als je zorgverzekeraar met zorgaanbieders afspraken heeft gemaakt, dan hoef je niets voor te schieten.

Verschil tussen restitutie- en naturapolis

Het belangrijkste verschil tussen beide polissen is dat je met een restitutiepolis zelf je huisarts en andere zorgverleners mag kiezen, zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding van zorg die je ontvangt. Een restitutieverzekering is vaak wel iets duurder dan een naturaverzekering.

De combinatiepolis is een combinatie van de natura en restitutiepolis

Bij een combinatiepolis geldt dat voor sommige zorgsoorten recht is op zorg (je zorg wordt dus direct betaald, net als bij een naturapolis) en voor andere zorgsoorten recht op vergoeding (zoals bij een restitutiepolis).

Omdat de regelgeving rondom polisnamen veranderd is, zijn sommige polissen die eerst restitutiepolissen waren, nu combinatiepolissen. Restitutiepolissen mogen namelijk alleen nog zo heten als zij ook bij niet-gecontracteerde zorgverleners de zorg volledig vergoeden (tenzij de kosten excessief hoog zijn).

Minder betalen voor je auto, energie, TV & internet of mobiel?

Zet Roos aan het werk om voor jou persoonlijk de beste deal te vinden en bespaar honderden euro's per jaar!

Start met besparenHet kost je slechts 2 minuten!

Hoe werkt een combinatiepolis?

Als je een combinatiepolis afsluit, kan je voor de meeste zorg zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, dan krijg je je hele rekening vergoed. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan wordt je rekening vergoed tot het ‘normale’ bedrag. In de meeste gevallen krijg je dan gewoon de hele rekening vergoed. Maar als je zorgverlener een tarief hanteert dat hoger is dan normaal, moet je bijbetalen. Je eigen risico betaal je altijd zelf, bij welke polis dan ook.

Niet altijd hele rekening vergoed

Bij een combinatiepolis kun je er niet zomaar vanuit gaan dat je altijd alles vergoed krijgt. Sommige verzekeraars hebben namelijk niet met alle zorgaanbieders een contract. Als je bijvoorbeeld voor een bepaalde behandeling naar een dure kliniek gaat, krijg je hoogstwaarschijnlijk niet het hele bedrag vergoed. Dit is dus goed om mee te nemen in je beslissing voor het type zorgverzekering.

Voordelen combinatiepolis

    • Meestal vrije zorgkeuze: zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat, maar niet altijd.
    • Iets goedkoper dan restitutiepolis

Nadelen combinatiepolis

    • Kans op onvolledige vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverlener
    • Zelf voorschieten bij niet-gecontracteerde zorgverleners
    • Zelf goed checken bij welke zorg je volledige keuzevrijheid hebt en bij welke niet
    • Duurder dan een natura- of budgetpolis

Wat is de juiste zorgverzekering voor jou: naturapolis, restitutiepolis of combinatiepolis?

Is de zorgverlener waar jij altijd heen gaat gecontracteerd bij een naturaverzekeraar? Dan kan een naturapolis dus een goede optie voor je zijn. Check dus altijd van tevoren de contractering. Wil je er zeker van zijn dat je rekening altijd vergoed wordt, zonder steeds te hoeven kijken wat de gecontracteerde zorgverleners zijn? Ga dan voor een restitutiepolis. Wil je iets goedkoper uit zijn, maar toch enige vrijheid qua zorgverleners? Ga dan voor een combinatiepolis.

Welke combinatiepolissen zijn er?

In 2021 bieden ZorgDirect, PNOzorg, HEMA, ONVZ, Ditzo, DSW, InTwente en VvAA combinatiepolissen aan.

Zorgverzekeringen 2021 vergelijken

Klaar om je keuze te gaan maken? Het is aan te raden om dit niet zomaar te doen, maar om eerst verschillende verzekeringen te vergelijken. Hoe je dat doet hebben we in een artikel voor je uitgeschreven. En Roos helpt je natuurlijk heel graag mee!

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Hoe kies jij de beste of voordeligste zorgverzekering voor 2021? Roos helpt je hierbij.

Vergelijk zorgverzekeringen

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel