Zorgverzekering
2 min leestijd

Zorgverzekering 2016

Wat de zorgverzekering in 2016 precies zal inhouden, kan nog niet precies voorspeld worden. Wel zijn er al een aantal veranderingen bekend. Dit zijn ze.

Nieuwe, goedkope polis 2016

Vanaf 2016 zal er waarschijnlijk een nieuwe soort polis toegevoegd worden aan de polissen die nu al bestaan (namelijk natura en restitutie). Die zal goedkoper zijn dan andere polissen, maar minder keuzevrijheid bieden. Deze verandering van vrije artsenkeuze houdt in dat je beperkt wordt in de keuze voor ziekenhuizen, klinieken, fysiotherapeuten en psychologen. Je tandarts en huisarts kun je met die nieuwe polis in 2016 wel nog vrij kiezen.

Niet-gecontracteerde zorg zou volgens de nieuwe Zorgverzekeringswet bij deze polis bovendien niet vergoed worden. Bij de niet-gecontracteerde ziekenhuizen krijg je dit jaar nog 50 tot 75% vergoeding, maar vanaf 2016 met deze polis wordt dat 0%. Oppassen, dus! Voor spoedeisende hulp krijg je in 2016 wel nog bij ieder ziekenhuis volledige vergoeding.

Die Zorgverzekeringswet is op 16 december door de Eerste Kamer afgekeurd. Het voorstel wordt aangepast, en zal dan opnieuw aan de Eerste Kamer voorgesteld worden. Roos houdt je van alle veranderingen op de hoogte.

Gevolgen van nieuwe polis 2016

De natura- en restitutiepolissen blijven bestaan, maar worden wellicht een stukje duurder. Voor meer zorgkeuze zal meer betaald moeten worden. Doordat de premies van de natura- en restitutiepolissen heel wat hoger zullen zijn dan die van de nieuwe budgetpolis, wordt het extra belangrijk om je huidige zorgverzekering te vergelijken. Let daarbij niet alleen op de hoogte van premies, maar ook op keuzevrijheid en gecontracteerde zorg.

Eigen risico 2016

Het eigen risico werd in 2009 ingevoerd, en is sindsdien elk jaar opnieuw gestegen. In 2009 was het eigen risico nog € 155. Inmiddels is dat bedrag al meer dan verdubbeld, tot € 375 in 2015. Het eigen risico van 2016 is nog niet bekend, maar een nieuwe stijging zou niemand verrassen.

Basisverzekering 2016

De sportarts zou deel uitmaken van het basispakket, en dus voor iedereen beschikbaar zijn. Ook wordt voorspeld dat de inkomensafhankelijke bijdrage zal stijgen. Maar dat is nog niet zeker: concrete wijzigingen voor de basisverzekering 2016 zijn nog niet bekend.

Premie zorgverzekering 2016

De premies voor de zorgverzekering 2016 zijn nu nog niet bekend. Uiterlijk 19 november 2015 zullen we de nieuwe premies van alle zorgverzekeraars kennen.

Overstappen zorgverzekering 2016

Vanaf 19 november 2015 tot de laatste dag van het jaar kun je zorgverzekeringen vergelijken. Stap je over naar een nieuwe zorgverzekering in 2016? Vergeet dan niet je huidige zorgverzekering op te zeggen, voor 1 januari 2016. Maak alvast een contractwekker aan, dan helpt Roos je hieraan te herinneren.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel