Zorgverzekering
2 min leestijd

Veranderingen zorgverzekering 2016 na prinsjesdag

Prinsjesdag 2015 is weer geweest met veel nieuws voor iedereen over zorgverzekeringen in 2016. Roos zet de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Zorgpremie gaat 7 euro per maand omhoog

De premie van de zorgverzekering in 2016 gaat met iets meer dan 7 euro per maand omhoog, wat neerkomt op 85 euro extra op jaarbasis. Deze stijging wordt voorspelt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waarbij uit wordt gegaan van de zogenaamde rekenpremie en een geschatte nominale opslag. Dit bedrag is een schatting, zorgverzekeraars bepalen uiteindelijk zelf wat ze met de premie doen.

Voor 19 november 2015 moeten zorgverzekeraars de zorgpremies voor 2016 bekend maken.

Eigen risico stijgt met 10 euro

Het eigen risico stijgt in 2016 van 375 euro naar 385 euro. Sinds de invoering in 2008 is het eigen risico ieder jaar gestegen. In 2008 was het eigen risico nog 155 euro. Vorig jaar was het al 375 euro en in 2016 wordt het nog een tientje duurder.

Zorgtoeslag gaat omhoog met 71 euro

De zorgtoeslag gaat volgend jaar omhoog met 71 euro. Dat betekent dat je meer geld van de overheid krijgt om je zorgpremie te betalen. Niet iedereen krijgt zorgtoeslag. Je moet hiervoor voldoen aan de inkomenseis en je spaargeld mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Er zijn nog meer eisen.

Wijzigingen vergoedingen basisverzekering

Naast deze wijzigingen in de zorgpremie, eigen risico en zorgtoeslag verandert er ook wat aan de vergoedingen. De vergoedingen worden door de overheid bepaald. Kraamzorg blijft in het basispakket, de eigen bijdrage voor gehoortoestellen voor kinderen verdwijnt. Ook wordt er volgend jaar meer prenatale screening en prenatale chirugie vergoed.

Andere wijzigingen voor de zorgverzekering in 2016

Naast veranderingen die specifiek over je zorgverzekering gaan, verandert er in 2016 ook een aantal dingen voor de zorg in het algemeen. De volgende wijzigingen zijn bekend:

    • Patiënten die in een verpleeghuis zitten, krijgen 1.000 euro per jaar voor dagbesteding. Dit moet ertoe leiden dat bewoners per vijf dagen een uur aandacht krijgen van een begeleider.
    • Het kabinet investeert 375 miljoen euro in de zorg: 133 miljoen voor betere zorg in verpleeghuizen en 100 miljoen om personeel in verpleeghuizen op te leiden.
    • Voor mensen die eerder dit jaar te maken hebben gehad met de problemen rondom het persoonsgebonden budget (pgb), wordt 20 miljoen euro vrijgemaakt.

Afsluiten van zorgverzekering 2016 vanaf 19 november

Vóór 19 november moet je zorgverzekeraar jou informeren over je zorgverzekering voor 2016 en welke premie je gaat betalen. Je hebt dan tot en met 31 december 2015 de tijd om eventueel over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Wil je een seintje ontvangen wanneer je zorgverzekeringen weer kunt vergelijken en overstappen? Meld je aan voor de Zorgalert van Roos.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel