Energie
3 min leestijd

Slimme meter: 6 veelgestelde vragen

Iedereen krijgt tussen nu en 2020 een slimme meter in zijn meterkast. Wat kan deze nieuwe meter allemaal en waarom stappen we massaal over op deze technologie? Roos geeft antwoord.

Wat is een slimme meter?

De slimme meter is een digitale variant op de ouderwetse meter die nu in je meterkast hangt. De meterstanden voor gas en elektriciteit worden door zo’n slimme meter 6 keer per jaar aan de netbeheerder doorgegeven. Via internet kun je zelf je meterstanden volgen, waardoor je precies weet wat je energieverbruik is. Hierdoor wordt het makkelijker om energie te besparen.

Hoe slim is die slimme meter?

Deze meter gaat geen ingewikkelde wiskundige formules op jouw huis loslaten. De bedenkers van de benaming ‘slimme meter’ bedoelen hiermee dat enkel de communicatie van de meterstanden meer mogelijkheden biedt door het digitale systeem. Netbeheerder kunnen actuele gegevens eenvoudig communiceren aan de energieleverancier. Zo hoeft die informatie niet meer gebaseerd te zijn op schattingen. Daarnaast kun je zelf allerlei nieuwe producten en diensten op de meter aansluiten die het mogelijk maken om makkelijker te besparen.
Via de slimme meter kan er ook energie terug geleverd worden aan het netwerk. Voorheen was hier een extra meter voor nodig, maar dat is nu definitief verleden tijd.

Waarom een slimme meter?

Met de slimme meter wil de overheid het energienetwerk voorbereiden op de toekomst, de duurzame toekomst. Fossiele brandstoffen worden schaarser en er wordt steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen. De opwekking van energie door bijvoorbeeld wind of zon is niet stabiel. Zo wordt er op zonnige dagen bijvoorbeeld meer energie opgewekt dan op bewolkte dagen. Bovendien is de vraag naar energie afhankelijk van de tijdstip. De slimme meter is een belangrijke schakel in het in balans brengen van vraag en aanbod. Het geeft namelijk inzicht in de verschillende energiestromen en hierdoor kan de netbeheerder hier beter op in spelen.
De voordelen voor de consument:

    • de meterkast hoeft niet meer open en meteropnemers hoeven je huis niet meer binnen;
    • permanent inzicht in je energieverbruik;
    • beter bepalen hoe je energie kunt besparen.

Wat kost een slimme meter?

Vanaf 2014 krijgt iedereen een slimme meter aangeboden via de netbeheerder of woningcorporatie. Als je bericht hebt gekregen dat die slimme meters bij jou geplaatst gaan worden, dan is de meter gratis. Je hebt het recht om de meter te weigeren.

Wil je zelf een meter aanvragen, dan mag de netbeheerder voor de plaatsing van de slimme meters voor elektriciteit en gas samen maximaal 71,40 euro vragen. Als je geen gasaansluiting hebt, kost de plaatsing van de slimme meter voor elektriciteit maximaal 66,64 euro.
Net als bij het huidige systeem blijf je gewoon meterhuur betalen. De meterhuur voor analoge en digitale meters is hetzelfde, tenzij je kiest voor extra diensten.

Waar kan ik een slimme meter krijgen?

Via je netbeheerder of woningcorporatie krijg je een brief met het aanbod om een slimme meter te nemen. Je netbeheerder heeft een planning gemaakt voor zijn regio. Het kan zijn dat je pas over een aantal jaren aan de beurt bent. Als je eerder een slimme meter wilt, dan kun je die aanvragen bij de netbeheerder. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Hoe zit het met mijn privacy?

Op de website van de Rijksoverheid staat beschreven hoe de overheid de privacy wil bewaken. Netbeheerders en energieleveranciers mogen alleen uw meetgegevens uitlezen in bijzondere gevallen. Ze zijn ook verplicht de gegevens goed te beveiligen. In de onderstaande gevallen mogen de energieleveranciers en netbeheerders uw gegevens uitlezen:

    • 1 keer per jaar voor je jaarnota;
    • 6 keer per jaar voor je tweemaandelijkse overzichten;
    • wanneer je overstapt naar een andere leverancier of als je verhuist;
    • wanneer dat noodzakelijk is voor het beheer van het energienet.

De slimme meter meet alleen hoeveel energie je verbruikt. Aan de meterstanden is niet af te lezen wat je leefpatroon is. Maar ook niet welke apparaten je in huis hebt of wanneer je thuis bent.
Op de slimme meter zit een lokale poort waarmee je eenvoudig zelf data uit de meter kan halen (vergelijkbaar met een telefoonstekkertje). De data blijft dan in huis en wordt bijvoorbeeld via een display of computer zichtbaar gemaakt.

Meer weten over de voordelen van de slimme meter? Of wat de slimme meter betekent voor dubbeltariefgebruikers? Roos helpt je graag verder!

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel