Internet tv & bellen
5 min leestijd

Welke internetsnelheid past bij jou?

Je bent een nieuw internetabonnement aan het kiezen. Maar welke internetsnelheid past goed bij jouw situatie? Dat is afhankelijk van je gebruik en situatie. Roos zet het allemaal op een rijtje zodat jij de beste keuze kan maken.

Beste internetsnelheid voor jouw situatie

De internetsnelheid (ook wel brandbreedte genoemd) die past bij jouw situatie is afhankelijk van waar je je internetaansluiting voor gebruikt. Download en upload je veel bestanden, kijk je veel films of luister je muziek, dan heb je een snellere internetaansluiting nodig. Gebruik je het internet vooral voor e-mail en surfen, dan heb je genoeg aan een lagere internetsnelheid. Een gemiddelde internetgebruiker heeft genoeg aan een aansluiting met snelheid tussen de 50 en 100 Mbit/s.

Wat bepaalt jouw internetsnelheid?

Jouw uiteindelijke internetsnelheid wordt bepaald door een aantal factoren:

Waar je je internetaansluiting voor gebruikt

Stuur jij vooral e-mails en en surf je over het internet om informatie op te zoeken, dan heb je al genoeg aan 20 tot 40 Mbit/s. Kijk je veel films via het internet, up- en download je bestanden en luister je veel online naar muziek, dan raden wij een snellere internetaansluiting aan. Met een hogere snelheid kost het minder tijd om bestanden te down- of uploaden.

Met hoeveel tegelijk je van het internet gebruikmaakt

Werk of studeer je allemaal thuis tegelijk? Kijken jullie online tv via verschillende apparaten en zit er ook nog iemand te gamen? Dan heeft dat invloed op de beschikbare internetsnelheid voor jullie allemaal en kan je beter een hogere internetsnelheid kiezen bij je internetabonnement.

Of je internet via WiFi loopt

Het WiFi signaal van je router wordt beïnvloed door de afstand tot diezelfde router maar ook de muren in je huis of de diepte van je tuin. Je kan via WiFi dus niet overal de maximale snelheid benutten. Maak je veel gebruik van WiFi dan kan je dus beter een hogere internetsnelheid kiezen.

Download- en uploadsnelheid

De snelheid waarmee je down- en upload wordt aangeduid met Mbit/s, megabits per seconde. Hoe groter je bestand (bijvoorbeeld een foto), hoe hoger het aantal megabytes (MB), en hoe langer het zal duren om dit te uploaden met een lage internetsnelheid. Vroeger was de downloadsnelheid hoger dan de uploadsnelheid. Met de opkomst van glasvezelinternet verbindingen zijn de down- en uploadsnelheid vaak hetzelfde. Dat is een groot voordeel. Zo wacht je korter als je een email of bestand opstuurt.

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Tot 20 Mbit/s

Woon je alleen en gebruik je het internet maar beperkt, dan is deze internetsnelheid heel geschikt voor jou. Met een internetsnelheid tot 20 Mbit/s kan je makkelijk e-mails versturen en internetten. Je kan ook online een film bekijken en muziek streamen.

40 tot 50 Mbit/s

Woon je in een groter huishouden en heb je meerdere apparaten die tegelijk gebruikmaken van het internet, dan zit je beter met een internetsnelheid tot 50 Mbit/sec. Je kan hiermee online films kijken, je tv hierop aansluiten en tegelijk online gamen.

80 tot 100 Mbit/s

Zijn jullie een groter gezin, wordt er veel tegelijk gedownload, gegamed en films gekeken, dan kies je beter voor een hogere internetsnelheid tot 100 Mbit/s. Zo kan je samen foto’s downloaden, online tv kijken en gamen zonder dat je iets merkt van elkaar.

Hoger dan 150 Mbit/s

Heb je meerdere apparaten die tegelijk gebruik maken van het internet zoals je TV (met 4K films), console voor (online) gamen of computers waarmee je bestanden en foto’s deelt? Dan is een internetverbinding tot 150 Mbit/s de beste keuze. Deel je een verbinding met je studentenhuis of kantoor, dan is dit de ideale snelheid voor jou.

500 Mbit/s en zelfs 1 Gbit/s

Bij een aantal internetproviders en pakketten gaat de snelheid al tot 500 Mbit/s en zelfs 1 Gbit/s. Dat is bloedsnel, maar vaak heeft je computer niet de mogelijkheid die snelheden bij te benen. In enkele gevallen zal deze snelheid nodig zijn, bijvoorbeeld voor je werk of voor het gamen.

De beloofde en de werkelijke internetsnelheid

Er is een verschil tussen de internetsnelheid die bij je nieuwe internetabonnement staat en de daadwerkelijke internetsnelheid in de praktijk op een willekeurig moment in de dag.

Er zijn aan aantal plaatsen waar je je internetsnelheid kan testen, naast de website van je internetaanbieder. In de praktijk is de afstand tot de centrale waar je bent aangesloten een belangrijke bepaler van de snelheid.

Testen van je werkelijke internetsnelheid

Je kan een onafhankelijke test doen op de website van:

Je kan het beste meerdere metingen op verschillende momenten doen. Naast de afstand tot de wijkcentrale zijn er nog andere aspecten die de snelheid kunnen beïnvloeden. Voor de beste meting hou je deze vuistregels aan:

    • Zet al je andere apparaten uit die op het internet zijn aangesloten.
    • Gebruik geen oude computer of laptop.
    • Zet alle programma’s uit tijdens het meten.
    • Sluit de computer of laptop aan met een netwerkkabel, zo dicht mogelijk bij je aansluitpunt (dus niet draadloos via WiFi, want dat is vaak veel langzamer).

Wat kan ik doen als de daadwerkelijke snelheid lager ligt dan die beloofd is?

De beste route is altijd om eerst contact op te nemen met je internetaanbieder en de situatie uit te leggen. Zij zullen samen met jou op zoek gaan naar een oplossing. Lukt dat niet, dan kan je het beste je situatie per e-mail of brief toesturen, met daarbij een verzoek om een oplossing voor een bepaalde datum (een ultimatum). Geef je internetaanbieder wel de ruimte om dat binnen een redelijke periode op te lossen. Ben je niet tevreden met de oplossing, dan is het goed aan te geven welke vervolgstappen je gaat nemen. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn.

In slecht 2 minuten helpt Roos jou besparen op je TV & Internetaansluiting.

energie besparen

Upload je contract of vul je data handmatig in en Roos houdt voortaan jouw internetabonnement in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt. Supersnel besparen zonder moeite!

Ik wil minder betalen

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Michiel) een e-mail over dit artikel