Internet tv & bellen
8 min leestijd

Internet

Van internetaanbieders tot abonnementstypes, van aansluitingen tot snelheid, Roos vertelt je alles wat je moet weten over je internet!

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 95,6% van de Nederlanders toegang heeft tot internet thuis. Bijna het hele land dus! Maar niet iedereen gebruikt het internet op dezelfde manier. Misschien is toegang tot de krant en e-mail voor jou genoeg, of je houdt juist van urenlang online gamen. Dit heeft invloed op hoe jij je internet inricht thuis. Van aanbieder, tot abonnementstype, tot internetaansluiting of gewenste snelheid, je merkt het al; het internet is bij niemand precies hetzelfde. Om te weten hoe het internet bij jou is aangelegd en waar je op moet letten bij het kiezen van een internet abonnement, zetten we hier even alles voor je op een rijtje!

Internetverbindingen

Er zijn verschillende manieren waarop jij toegang kunt krijgen tot het internet – de zogenaamde verbindingen. Je kunt internet via de kabel, ADSL of glasvezel ontvangen, deze technieken hebben allemaal hun voor- en nadelen. Daarnaast zijn ze niet altijd voor iedereen beschikbaar. Hieronder lees je waarom.

Internet via de kabel

In Nederland zijn er twee grote landelijke kabelaanbieders, namelijk: Ziggo en UPC. Daarnaast zijn er nog enkele kleinere providers, zoals: Caiway, DELTA, Kabelnoord en Zeelandnet. De providers die internet via de kabel aanbieden, waren vroeger analoge tv-aanbieders. Het is dan ook vaak zo dat als je internet via de kabel wil, je ook televisie als basisdienst moet afnemen.

De kabelaanbieders leveren abonnementen met vrij hoge snelheden. De snelste kabelabonnementen zijn op dit moment tot zo’n 500 MB/s . Ziggo biedt zelfs 1000 MB/s aan. Je moet er overigens wel rekening mee houden dat kabelaanbieders alleen binnen een bepaalde regio hun diensten leveren. Je kunt eenvoudig op de website van deze aanbieders opzoeken of ze ook in jouw regio leveren. Vaak is er maar één aanbieder op jouw adres. Dat is dan ook gelijk het nadeel: als je ontevreden bent over jouw provider, kun je niet naar een andere overstappen.

Internet via DSL

Als er een internetverbinding via DSL je huis binnenkomt, dan gaat dit via de koperen telefoonlijn. De aanbieders die dit leveren, heten DSL-providers. Het nadeel van DSL is dat de snelheid van het internet gemiddeld de helft is van wat wordt beloofd. Dat komt onder andere doordat de snelheid bij DSL afneemt naarmate je verder van de wijkcentrale woont.
Wat ook een nadeel is, is dat tv kijken invloed heeft op de internetsnelheid. Voor HD-tv is dat tot 8 MB/s per kanaal. Als je de TV aanzet, wordt je internet dus iets langzamer. Bij kabel zijn tv en internet gescheiden en speelt dat probleem niet.

Het grote voordeel van DSL is dat de DSL-aanbieders vaak de goedkoopste zijn voor het basispakket internet, bellen en tv. Liever een snelle internetverbinding of een uitgebreid tv-pakket? Dan kom je toch al snel bij kabelinternet uit.

Internet via glasvezel

Glasvezel verspreidt zich snel door het land, al meer dan twee miljoen huishoudens zijn aangesloten op dit netwerk. Je kunt via glasvezel – net als met DSL en kabel – internet, telefonie en televisie ontvangen. Maar met glasvezel kan dit in een razendsnel tempo. Glasvezel kan een hogere internetsnelheid aan; op dit moment gaat de snelheid van 500 MB/s tot 5GB/s. Het snelste abonnement dat tot nu toe wordt aangeboden is echter van 2GB/s. Uploaden en downloaden gaan allebei even snel met deze symmetrische verbinding. Dit is bij sommige DSL-verbindingen niet het geval, zoals bij ADSL: Bij ADSL internet is de downloadsnelheid namelijk hoger dan de uploadsnelheid.

Wil je dus supersnel internetten of makkelijk grote bestanden versturen? Dan is glasvezel echt iets voor jou. Glasvezel is alleen nog lang niet in heel Nederland beschikbaar, maar wel op steeds meer plaatsen. Je kunt op de websites van glasvezel-leggers als KPN NetwerkNL of CIF kijken of ze al glasvezelverbindingen in jouw buurt hebben gelegd.

Internetsnelheid

Nu je weet waar jouw internet vandaan komt, kun je gaan nadenken over de internetsnelheid die je nodig hebt. De volgende vuistregels kun je aanhouden bij het maken van je keuze:

Tot 20 Mbit/s

Woon je alleen en gebruik je het internet maar beperkt, dan is deze internetsnelheid heel geschikt voor jou. Met een internetsnelheid tot 20 Mbit/s kan je makkelijk e-mailsversturen en internetten. Je kan ook online een film bekijken en muziek streamen.

40 tot 50 Mbit/s

Woon je in een groter huishouden en heb je meerdere apparaten die tegelijk gebruik maken van het internet dan zit je beter met een internetsnelheid tot 50 Mbit/sec. Je kan hiermee online films kijken, je tv hierop aansluiten en tegelijk online gamen.

80 tot 100 Mbit/s

Zijn jullie een groter gezin, wordt er veel tegelijk gedownload, gegamed en film gekeken, dan kies je beter voor een hogere internetsnelheid tot 100 Mbit/s. Zo kan je samen foto’s downloaden, online tv kijken en gamen zonder dat je iets merkt van elkaar.

Hoger dan 150 Mbit/s

Heb je meerdere apparaten die tegelijk gebruik maken van het internet zoals je TV (met 4K films), online gamen maar ook voor bestanden en foto’s delen. Dan is een internetverbinding tot 150 Mbit/s de beste keuze. Deel je een verbinding met je studentenhuis of op kantoor, dan is dit de ideale snelheid voor jou.

500 Mbit/s en zelf 1 Gbit

Bij een aantal internetproviders en pakketten gaat de snelheid al tot 500 Mbit/s en zelfs 1 Gbit. Dat is bloedsnel, maar vaak heeft je computer niet de mogelijkheid die snelheden bij te benen. In sommige gevallen zal dit belangrijk zijn voor je werk of gamen.

Wil je echt zeker zijn dat je supersnel kan internetten? Dan is glasvezelinternet de beste keuze. Naast persoonlijk gebruik, wordt het internet ook steeds meer gebruikt door (huishoudelijke) apparaten. In ons artikel over 5G lees je daar meer over. Verwacht jij flink te gaan moderniseren de komende jaren? Hou dit dan in gedachten.

Twijfel je tussen twee snelheden? Dan raadt Roos je aan om in eerste instantie voor het goedkoopste internetabonnement te kiezen. Je kunt namelijk altijd nog met één telefoontje naar de provider een sneller internetabonnement krijgen, als dat toch nodig is.

In slecht 2 minuten helpt Roos jou besparen op je TV & Internetaansluiting.

energie besparen

Upload je contract of vul je data handmatig in en Roos houdt voortaan jouw internetabonnement in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt. Supersnel besparen zonder moeite!

Ik wil minder betalen

Internetabonnementen

Nu je weet waar je internet vandaan komt en welke snelheid je nodig hebt, kun je op zoek gaan naar een internetabonnement dat bij je past. Bedenk daarvoor allereerst wat voor soort internetabonnement je wilt. Zo kun je kiezen voor enkel een internetaansluiting, een combinatie tussen internet + bellen of internet + tv, of een alles in een pakket: Internet + Bellen + TV.
In het artikel ‘Alles over alles-in-een: internet, tv en bellen’ lees je meer over de voordelen van een combinatiepakket. Dit is vaak goedkoper dan alles apart afsluiten!

Alleen internet

Heb je alleen een goede internetverbinding nodig omdat je online tv kijkt zoals via Netflix of NPO Start, dan is een los internet abonnement voldoende. Je kan dan kiezen uit een supersnelle glasvezel verbinding of kabelinternet aansluiting of een ADSL aansluiting. De beschikbaarheid zal afhangen van waar je woont en kunnen we checken op basis van je postcode.

Internet en vast bellen

Heb je of gebruik je geen TV? Dan kun je ook gaan voor een pakket met internet en vast bellen. Je hoeft dan maar met één provider als aanspreekpunt te dealen en krijgt je maandelijkse kosten op één factuur.

Internet en tv

Wil jij lekker TV kunnen kijken en internetten op jouw manier? Internet en tv in één pakket is een stuk voordeliger dan het los aanschaffen. Daarnaast krijg je met een combinatie pakket de mogelijkheid om ook digitaal tv te kijken. Interactieve tv werkt heel goed via de kabel of glasvezel.

Wil je ook nog graag een vaste telefoon in huis? Kies dan voor een alles-in-1-pakket.

Internet, tv en vast bellen (Alles-in-1)

Bel je veel met een vast nummer? Dan kan je kiezen voor een Alles-in-1 pakket (of triple play) genoemd. Je krijgt dan 1 pakket met zowel een snelle internet verbinding, een tv pakket (dat je ook uit kan breiden) en een vast nummer waarop je kan bellen en gebeld kan worden.

Internet, tv, vast bellen en een mobiel abonnement in één

Als je internetprovider ook mobiele telefonie heeft kan je het pakket uitbreiden met een mobiel telefoonabonnement. Dit wordt ook wel een quadplay pakket genoemd.
Het voordeel is dat je vaak extra voordelen krijgt zoals extra data of belminuten, gratis tv zenders en korting op het maandbedrag. Let op: dit is niet altijd goedkoper dan alle losse diensten bij verschillende providers. Roos checkt dit altijd voor je.

Welk internetpakket heb ik nodig?

Nu je weet hoe de wereld van internet precies in elkaar zit, is het tijd om de beste bundel te kiezen. Zet je keuzes uit dit artikel op een rijtje en kijk welke internetproviders dan overblijven. Zo komen we er samen achter welk pakket dat het beste bij je past!

Internetproviders vergelijken

Hopelijk heb je nu slechts een handjevol opties over. Je weet welke internetverbinding je kunt en wilt kiezen, welke snelheid je nodig hebt en welk pakket je wilt (enkel internet, een combinatiepakket of alles-in-een-pakket). Nu is het alleen nog een kwestie van internetproviders vergelijken. Op de websites van de providers kun je via een postcodecheck opzoeken of ze in jouw buurt beschikbaar zijn.

Liever dat Roos voor jou vergelijkt?

Als je op basis van dit artikel nog niet precies weet waar je het beste voor kunt kiezen, kan Roos je ook helpen. Klik op Start met besparen, doorloop de stappen en Roos helpt je vandaag nog een internetabonnement te vinden en over te stappen! Je ontvangt gelijk een aantrekkelijk aanbod dat aan je voorkeuren voldoet. Zo blijft het vergelijken je bespaard!

Start met besparenHou meer geld over voor leuke dingen

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel