Roos legt uit

Razendsnel surfen met glasvezel internet

Glasvezel internet? Voor Roos klonk dat als een gekke samenvoeging van twee stoffen waar alleen Willy Wortel een briljante internetverbinding van zou kunnen maken. Maar met twee miljoen aansluitingen verovert deze supersnelle internetverbinding Nederland. Roos spitte dit onderwerp eens tot de diepgewortelde kabels uit. Lees vliegensvlug verder!

Door Roos op 18 november 2014 met een leestijd van 2 minuten

logo dagen color

€ 1.000 in 14 dagen verdienen?

Wil je geld besparen op je maandelijkse uitgaven en meer tijd en geld overhouden voor de leuke dingen in het leven? Meld je dan aan voor onze e-mailreeks ‘in 14 dagen minder geld uitgeven’. Doe je mee?

Ja, ik wil meer wetenJe ontvangt elke dag een leuke én makkelijke bespaartip in je e-mail!

 

Wat is een glasvezelverbinding?

Glasvezel is een dunne, sterke draad van glas, die snel en betrouwbaar over grote afstanden signalen kan versturen. Glasvezelkabels werken met licht. Als je licht tegen de kabel aanhoudt, dan zie je dit licht ook aan het uiteinde van de kabel. Door het aan- en uitschakelen van dit licht, ontstaan er patronen die een ontvanger herkent en ontcijfert. Op deze manier wordt informatie verzonden.

Wat kun je met een glasvezelverbinding?

Je kunt via glasvezel – net als met ADSL en kabel – internet, telefonie en televisie ontvangen. Maar met glasvezel kan dit in een razendsnel tempo. Glasvezel kan een hogere internetsnelheid aan; op dit moment gaat de snelheid tot 1GBps. De snelheid waarmee je bestanden op internet kunt uploaden is dezelfde als die voor het downloaden van bestanden. Het is een symmetrische verbinding.

Glasvezel internet providers

Op dit moment is KPN de grootste aanbieder van internetabonnementen via glasvezel. Andere grote aanbieders zijn XS4ALL en Telfort. Veel kleinere aanbieders richten zich alleen op glasvezel. Zo zijn er bijvoorbeeld Fiber, Concepts en Caiway. Maar ook Vodafone en Tele2 stapten onlangs in de glasvezelmarkt. Het glasvezelnetwerk wordt voor 90 procent beheerd door Reggefiber. Met dit bedrijf krijg je dan ook te maken als glasvezel in je buurt wordt aangelegd. Reggefiber levert zelf geen diensten (zoals internet en tv), maar is verantwoordelijk voor het beheer.

Glasvezel internet aansluiten

Je kunt via de website eindelijkglasvezel.nl checken of er al een glasvezelaansluiting in jouw buurt is aangelegd. Is dat het geval? Dan kun je via een glasvezelprovider aangesloten worden op dat netwerk. Wanneer het aansluitpunt van glasvezel compleet gemonteerd is door bijvoorbeeld je provider, dan ontvang je met daarin de benodigde apparatuur om het geheel bruikbaar te maken.

Alles-in-1 glas pakketten

Er zijn verschillende pakketten op de markt waarbij je telefoon, tv en internet tegelijk kan afsluiten in één pakket. Het voordeel hiervan is dat die pakketten goedkoper zijn dan als je al die producten los van elkaar zou afsluiten.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.