Internet tv & bellen
5 min leestijd

Internet vergelijken: waar let je op?

Sta je op het punt om een nieuw internetabonnement uit te zoeken, maar heb je geen idee welke internetprovider, internetsnelheid of internetabonnement je moet kiezen? In dat geval zit je hier goed, want Roos gaat je op weg helpen!

Welk internetpakket past bij mij?

Twijfel je welk pakket het beste bij je past? Roos heeft alle informatie voor je op een rij gezet, zodat je zeker weet dat je voor een internetabonnement kiest dat bij je past. Loop de stapjes door en stap vandaag nog over naar een internetabonnement.

Stap 1: Internetabonnementen vergelijken

De zoektocht naar een internetabonnement dat bij je past, gaat vaak gepaard met een hoop keuzestress. Bedenk allereerst wat voor soort internetabonnement je wilt. Zo kun je kiezen voor enkel een internet aansluiting, een combinatie tussen internet + bellen of internet + tv, of een alles in een pakket: Internet + Bellen + TV.
In het artikel ‘Alles over alles-in-een: internet, tv en bellen’ lees je meer over de voordelen van een combinatiepakket. Dit is vaak goedkoper, dan alles apart afsluiten! Overtuigd van een combinatiepakket? Of kies je toch voor alleen een internetabonnement? Ga dan verder met stap 2: internetsnelheden vergelijken.

Stap 2: internetsnelheid kiezen

Nadat je voor een internetabonnement hebt gekozen, kun je gaan nadenken over de internetsnelheid die je nodig hebt. De volgende vuistregels kun je aanhouden bij het maken van je keuze:

  • 10 Mbit/s: als je maar één computer hebt en die af en toe gebruikt;
  • 20-30 Mbit/s: als je surft en mailt op meerdere computers en tablets tegelijk en af en toe live televisie of uitzendinggemist kijkt via internet;
   • 50 Mbit/s: als je daarnaast regelmatig grote bestanden downloadt, kun je de komende tijd vooruit met 50 Mbit/s.
Wil je echt zeker zijn dat je supersnel kan internetten? Dan is glasvezelinternet iets voor jou! Glasvezel levert namelijk honderden megabits per seconde en kan even snel bestanden uploaden als downloaden.
Twijfel je tussen twee snelheden? Dan raadt Roos je aan om in eerste instantie voor het goedkoopste internetabonnement te kiezen. Je kunt namelijk altijd nog met één telefoontje naar de provider een sneller internetabonnement krijgen, als dat toch nodig is.

Stap 3: Internetverbindingen vergelijken

Als het goed is weet je nu welk internetabonnement je wilt en de internetsnelheid. Dan is dit de volgende keuze: kies je voor internet via de kabel, ADSL of glasvezel? De technieken hebben allen hun voor- en nadelen.

Internet via de kabel

In Nederland zijn er twee grote landelijke kabelaanbieders, namelijk: Ziggo en UPC. Daarnaast zijn er nog enkele kleinere providers, zoals: Caiway en Zeelandnet.
De providers die internet via de kabel aanbieden, waren vroeger analoge tv-aanbieders. Het is dus ook vaak zo dat je als je internet via de kabel wil, vaak ook televisie als basisdienst moet afnemen.
De kabelaanbieders leveren abonnementen met hoge snelheden. De snelste kabelabonnementen zijn op dit moment meer dan 100 Mbit/s. Dit is dus dik in orde! Je moet er overigens wel rekening mee houden dat kabelaanbieders alleen binnen een bepaalde regio hun diensten leveren. Je kunt eenvoudig opzoeken op de website van deze aanbieders of ze ook in jouw regio leveren. Vaak is er maar één aanbieder op jouw adres. Dat is dan ook gelijk het nadeel: als je ontevreden bent over jouw provider dan kun je niet naar een andere overstappen.

Internet via ADSL

Als er een internetverbinding via ADSL je huis binnenkomt, dan gaat dit via de koperen telefoonlijn. De aanbieders die dit leveren, heten ADSL-providers. Het nadeel van ADSL is dat de snelheid van het internet gemiddeld de helft is van wat wordt beloofd. Dat komt onder andere doordat de snelheid bij ADSL afneemt naarmate je verder van de wijkcentrale woont.
Wat ook een nadeel is, is dat tv kijken invloed heeft op de internetsnelheid. Voor HD-tv is dat tot 8 Mbit/s per kanaal. Bij kabel zijn tv en internet gescheiden en speelt dat probleem niet.
Het grote voordeel van ADSL is dat de de ADSL-aanbieders vaak de goedkoopste zijn voor het basispakket internet, bellen en tv. Liever een snelle internetverbinding of een uitgebreid tv-pakket? Dan kom je al snel bij kabelproviders uit.

Internet via glasvezel

Glasvezel is zwaar in opkomst, al meer dan twee miljoen huishoudens zijn aangesloten op dit netwerk. Je kunt via glasvezel – net als met ADSL en kabel – internet, telefonie en televisie ontvangen. Maar met glasvezel kan dit in een razendsnel tempo. Glasvezel kan een hogere internetsnelheid aan; op dit moment gaat de snelheid tot 1GBps. De snelheid waarmee je bestanden op internet kunt uploaden is dezelfde als die voor het downloaden van bestanden. Het is dus een symmetrische verbinding.
Wil je dus supersnel internetten? Dan is glasvezel echt iets voor jou. Glasvezel is alleen nog lang niet in heel Nederland beschikbaar, maar wel op steeds meer plaatsen. Je kunt op de websites van glasvezel-leggers als Reggefiber of CIF kijken of ze al glasvezelverbindingen in jouw buurt hebben gelegd.

Stap 4: internetproviders vergelijken

Nu je bij stap 4 bent, heb je hopelijk slechts een handjevol opties over. Je weet welk pakket je wilt (enkel internet, een combinatiepakket of alles-in-een-pakket) de internetsnelheid en de internetverbinding. Het is nu een kwestie van internetproviders vergelijken. Selecteer in de vergelijker van internet, tv en bellen al je voorkeuren en bekijk welke providers dit aanbieden. Zit er een provider tussen? Check dan of deze aanbieder ook op jouw adres diensten levert. Op de websites van de providers kun je dit eenvoudig via een postcodecheck opzoeken.

Liever dat Roos voor jou vergelijkt?

Loopt je internetcontract pas over een tijdje af? Zet dan een contractwekker, geef al je voorkeuren door aan Roos en zij geeft je op tijd een seintje wanneer je kan overstappen. Ook ontvang je gelijk een aantrekkelijk aanbod dat aan je voorkeuren voldoet. Zo blijft het vergelijken je bespaard!

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel