Autoverzekering
4 min leestijd

De groene kaart: in deze landen is hij verplicht

In sommige landen buiten Europa is het verplicht om een groene kaart bij je te hebben als je met de auto of een ander motorrijtuig op pad gaat. Maar welke landen zijn dat en hoe zit het precies met de regels? Roos gaat het je in dit artikel vertellen.

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs en bewijst dat je voertuig minimaal WA-verzekerd is. Je kunt je kaart ontvangen op papier, digitaal en in sommige gevallen krijg je hem zelfs op een pasje.

Wat staat er op de groene kaart?

Op je kaart staat onder andere je kaartnummer, het dekkingsgebied, de periode waarin het voertuig verzekerd is, je kenteken en de contactgegevens van de verzekeraar en hulpdiensten.

Je dekkingsgebied vermeldt in welke landen je autoverzekering dekking biedt. Dit kan per verzekeraar verschillen. Mocht je naar een land gaan of door een land heen rijden dat niet onder je dekkingsgebied valt, kun je meestal aan de grens of via een tussenpersoon een tijdelijke verzekering aanschaffen.

Je groene kaart is altijd handig

Ondanks dat het in de Europese Unie niet verplicht is om je groene kaart bij je te hebben is het altijd handig om hem standaard in je voertuig op te bergen zodat je altijd je verzekeringsgegevens en noodzakelijke telefoonnummers snel bij de hand hebt.

Zo kom je de grenscontroles waar er gevraagd wordt naar je groene kaart in de EU niet meer tegen, maar in bijna alle Europese landen moet je met schade of pech wel kunnen aantonen dat je verzekerd bent. Neem daarom altijd je verzekeringspapieren mee.

Weet jij eigenlijk wel waar je voor bent verzekerd?

Als je in het buitenland pech hebt wil je natuurlijk niet voor verassingen komen te staan. In het volgende artikel legt Roos uit wat er nou eigenlijk gedekt wordt met je WA-verzekering.

Groen kan ook wit zijn

Sinds 1 juli 2020 wordt de groene kaart in Nederland op wit papier gedrukt in plaats van op groen papier. Mocht je nog een groene kaart hebben dan is deze gewoon nog geldig tot de vervaldatum. Let er wel op dat je in een aantal landen nog steeds verplicht bent om de ‘officiële’ groene kaart te laten zien.

In 2 minuten minder betalen voor je autoverzekering?


autoverzekering

Bespaar automatisch op je autoverzekering. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw autoverzekeringpremie in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

In welke landen is de groene kaart verplicht?

In de volgende landen is het verplicht om de groene kaart bij je te hebben (een pasje, digitale kaart of witte kaart wordt hier dus niet geaccepteerd):

  • Albanië
  • Bosnië en Herzegovina
  • Iran
  • Israël
  • Marokko
  • Moldavië
  • Montenegro
  • Oekraïne
  • Rusland
  • Servië
  • Tunesië
  • Turkije
  • Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië
  • Wit-Rusland

Als je in deze landen niet het originele document van je kaart kan laten zien riskeer je een hoge boete.

Extra groene kaart voor je caravan of aanhanger

In sommige landen heb je ook voor je caravan of aanhanger een verzekeringsbewijs nodig. Wanneer je caravan of aanhanger namelijk zwaarder is dan 750 kg en een eigen kenteken heeft moet je een extra groene kaart bij je hebben. In Nederland worden caravans en aanhangwagens meeverzekerd op de WA-verzekering van het trekkende voertuig. Deze kaart vraag je dan ook aan bij de verzekeraar van het trekkende voertuig.

In welke landen is de groene kaart voor je caravan of aanhanger (van +750 kg) verplicht?

  • Duitsland
  • Spanje
  • Polen
  • Kroatië

Hoelang is mijn kaart geldig?

Je groene kaart is in principe een jaar geldig, je zult dan ook elk jaar bij de verlenging van je WA-verzekering een nieuwe ontvangen.

Bij veel kaarten komt er op de verzekeringsduur van 12 maanden nog een extra maand bovenop. Na 12 maanden zal de verzekeraar een nieuwe kaart opsturen, om te voorkomen dat je kaart verloopt terwijl je in die periode op vakantie bent hebben ze er een extra maand bij gedaan.

De groene kaart heb je niet alleen nodig voor je auto

De groene kaart heb je nodig voor elk motorvoertuig. Dus ook als je met de motor, scooter of camper naar het buitenland gaat, moet je hem niet vergeten mee te nemen.

Daarnaast is het voor voertuigen zonder kenteken zoals een tractor, ook nog altijd verplicht om overal een groene kaart bij je te hebben (ook in de EU).

Wil jij besparen op je autoverzekering?

Roos helpt je graag met het vinden van de beste en voordeligste autoverzekering voor jou. Zo bespaar jij geld en tijd en heb je meer financiële ademruimte om leuke dingen mee te doen. Upload je autoverzekering polis of vul je gegevens zelf in via de onderstaande knop. Wij checken direct of je nog wel goed zit en sturen je een seintje als het beter kan.

Start nu met besparen

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Isa Hijnen) een e-mail over dit artikel