Verzekeringen
3 min leestijd

WA-verzekering, wat is niet gedekt en wat wel?

WA-verzekering is de goedkoopste autoverzekering die wordt aangeboden. Maar wat is er eigenlijk allemaal gedekt in de WA-verzekering en wat niet? Lees het hier

De meeste mensen kopen op een bepaald moment in hun leven een auto. Om verzekerd te zijn dat je kosten tijdens schade kunt betalen, sluiten de meeste mensen een autoverzekering af. In totaal zijn er drie verschillende autoverzekeringen en vaak wordt er gekozen voor de meest simpele WA-verzekering. Maar waarom kiezen mensen voor deze verzekering en wat is er wel gedekt en wat niet? In dit artikel lees jij alles over de WA-verzekering. Lees het artikel verder.

Waarom kies je voor de WA-verzekering?

In totaal zijn er drie verschillende autoverzekeringen: de WA-verzekering, de WA beperkt casco verzekering en de all risk verzekering. De WA-verzekering de goedkoopste verzekering van de drie omdat je slechts beperkt verzekerd bent. Hoezo kiezen mensen nou eigenlijk voor deze verzekering? De grootste reden is eigenlijk omdat de verzekering het goedkoopste is. Maar dat is niet de enige reden. Op een moment dat jij weinig de auto pakt is de WA-verzekering ook aantrekkelijk en wanneer jouw auto niet meer het nieuwste model kan je aan makkelijk een WA-verzekering afsluiten. Ondanks dat de verzekering het goedkoopste is, is het wel verstandig om goed na te denken of de WA-verzekering daadwerkelijk bij jou past.

In 2 minuten minder betalen voor je autoverzekering?


autoverzekering

Bespaar automatisch op je autoverzekering. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw autoverzekeringpremie in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Wat is er wel gedekt in de WA-verzekering?

De WA-verzekering staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. De term geeft aan dat jij als bestuurder verantwoordelijk bent voor de schade die jij toebrengt bij een ander voertuig. Ook dekt de verzekering de schade op het moment dat jij een ander persoon, object of goederen heb aangereden. De verzekering dekt dus de schade als de bezitter van de auto schade rijdt. De verzekering dekt ook schade als iemand anders dit voertuig bestuurt en daarmee schade rijdt. Let wel op dat niet elke schade gedekt wordt in de WA-verzekering. Wel een voordeel van de verzekering is dat deze goedkoop is en alle basis schade dekt.

Wat is er niet gedekt in de WA-verzekering?

Zoals eerder genoemd dekt de WA-verzekering slechts alleen de basis schade. Daardoor is het verstandig om goed na te denken of de WA-verzekering wel echt goed bij jou als bestuurder past. Het kan namelijk voorkomen dat er ook schade kan ontstaan door verschillende factoren en niet door jou als bestuurder. De WA-verzekering dekt namelijk niet de schade van brand, diefstal en andere schade. De verzekering dekt ook niet de schade die jij aanricht met een voertuig wat niet in jouw bezit is. Heb jij een nieuwe model auto of ben jij net een beginnende bestuurder met een auto? Dan is het goed om na te denken of de WA beperkt casco of all risk verzekering niet beter bij jou past als bestuurder.

Waar sluit ik een WA-verzekering op af?

De WA-verzekering kan je bij verschillende partijen afsluiten. Voordat jij definitief een keuze maakt voor een verzekeraar is het goed om vooraf te vergelijken. Soms kan je bij een andere partij een paar euro’s besparen. De premie van een WA-verzekering wordt uiteindelijk bepaald door het gewicht van de auto, leeftijd van de bestuurder, plek waar je woont. Als jij toch kiest voor een andere verzekering zoals de WA beperkt casco of all risk moet jij ook de dagwaarde van het voertuig doorgeven en de kilometerstand. Kies niet gelijk voor de goedkoopste verzekering, maar vergelijk ook op kwaliteit. Je wilt tijdens schade niet voor verrassingen komen te staan en ineens een hoop geld toch zelf moeten betalen.

Roos helpt jou om WA-verzekeringen te vergelijken

Roos helpt je op drie gebieden:

  • Geld besparen: Onze gebruikers besparen gemiddeld € 1500 per jaar op energie, verzekeringen, mobiel, internet + tv + bellen en veel meer abonnementen.
  • Grip op je uitgaven: Creëer overzicht over je maandelijkse uitgaven. Ontvang slimme seintjes als je geld kan besparen of het beter kan. Bespaar tijd en geld om echt leuke dingen te doen.
  • Slimme seintjes: als je in actie moet komen om te besparen, suggesties voor betere producten en tips voor je persoonlijke financiën.
Start nu met besparenGrip op je maandelijkse uitgaven met Roos

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Shakaya Janse) een e-mail over dit artikel