Autoverzekering
3 min leestijd

Schadevrije jaren betalen of laten uitkeren?

Heb jij schade gereden en weet je niet of je de schadevrije jaren zelf moet betalen of moet claimen? In dit artikel vertellen wij jou precies wanneer je het beste kan claimen en wanneer je het beste zelf kan betalen. Lees hier meer.

Het rijden van schade kan iedereen overkomen. Het kan gaan om een grote schade maar vaak is het een kleine schade. De meeste autobestuurders schakelen de verzekering om deze schade te claimen. Maar is dit wel echt verstandig of is het beter om zelf de schade te betalen. In dit artikel bespreken bij of je beter schadevrije jaren kan houden door zelf te betalen of je beter kan uitkeren bij schade. Lees verder.

Is het beter om te claimen of zelf te betalen?

Een belangrijke afweging vooraf is om te bedenken of jij meer premie wilt gaan betalen? Op het moment dat jij een claim indient, of het € 100,- of € 1000,- is, gaat de premie omhoog. Ook als jij een deel zelf moet mee betalen, gaat de premie omhoog. Als jij een hoop schadevrije jaren hebt, is het soms veel aantrekkelijker om schade zelf te betalen. Het is wel belangrijk natuurlijk dat jij de middelen daarvoor hebt. Per verzekeraar kan het omkeerpunt enorm verschillen dus is het handig om vooraf je goed te laten informeren voordat jouw premie onverwachts omhoog gaat.

In 2 minuten minder betalen voor je autoverzekering?


autoverzekering

Bespaar automatisch op je autoverzekering. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw autoverzekeringpremie in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Wanneer is het beter om schadevrije jaren te claimen?

Ongeacht het bedrag, ben jij verzekerd voor autoschade dus kan jij in principe altijd een claim indienen. De vraag is natuurlijk wel of dit altijd het meest verstandigste is om te doen. Je kan namelijk een hoop aantal schadevrije jaren hierdoor verliezen en de premie schiet omhoog. Dit zijn de gevallen wanneer jij beter kan claimen bij de verzekeraar:

 • De middelen zelf niet hebt
 • Jij een no-claimbescherming hebt. Hierdoor kan jij schade claimen zonder dat jouw premie omhoog gaat. Wel verlies je hierdoor schadevrije jaren
 • Je het kan realiseren om de aankomende jaren niet meer te claimen of schadevrij blijft.
 • Sommige verzekeraar bieden schade af tegen jou als bestaande klant. Dit kan ervoor zorgen dat jij wellicht minder betaalt of een korting ontvangt. Raadpleeg jouw verzekeraar voor de mogelijkheden.

Wanneer is beter om de schadevrije jaren zelf te betalen?

Kan jij het bedrag van de schade missen? Dan is het misschien verstandig om zelf het herstel te betalen. In sommige gevallen kan de verzekeraar de claim eerst voor jou betalen en mag jij dit binnen twaalf maanden terugbetalen als de premie tegenvalt. Ga op zoek naar een voordelige repareer. De meeste verzekeraars krijgen een korting bij bepaalde schadeherstelbedrijven, maar dit zorgt voor een hogere prijs omdat zij ook meer werk hieraan kwijt zijn. Het kan dus zo voorkomen dat jij minder betaalt dan de verzekeraar. Ook kan je gebruik maken van tweedehands onderdelen die ervoor zorgen dat de prijs minder hoog uitvalt.

Ik wil overstappen naar een nieuwe verzekeraar

Is jouw premie de afgelopen extreem gestegen en wil jij liever een overstappen naar een goedkopere verzekeraar? Vergelijk online prijzen om de meest beste verzekering af te sluiten. De verzekeraar wilt graag de volgende informatie van jou: kenteken, woonplaats, geboortedatum, aantal kilometer, schadevrije jaren en type dekking waarvoor je wilt verzekeren. Zo kunnen zij een eerlijke premie voor jou aanbieden. Per verzekeraar kan de premie enorm verschillen. Daarom is het goed om vooraf goed te kijken welke verzekeraar het beste bij jou past. Heb je hier hulp bij nodig? Roos wilt jou graag helpen. Wij kijken naar welke autoverzekering het beste bij jou past en zorgen ervoor dat jij aan het einde van de maand meer overhoudt.

Roos helpt jou met het afsluiten van de beste autoverzekering

Roos helpt je op drie gebieden:

 • Geld besparen: Onze gebruikers besparen gemiddeld € 1500 per jaar op energie, verzekeringen, mobiel, internet + tv + bellen en veel meer abonnementen.
 • Grip op je uitgaven: Creëer overzicht over je maandelijkse uitgaven. Ontvang slimme seintjes als je geld kan besparen of het beter kan. Bespaar tijd en geld om echt leuke dingen te doen.
 • Slimme seintjes: als je in actie moet komen om te besparen, suggesties voor betere producten en tips voor je persoonlijke financiën.
Start nu met besparenGrip op je maandelijkse uitgaven met Roos

 

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Shakaya Janse) een e-mail over dit artikel