Energie
1 min leestijd

Centraal aansluit register voor energie, het C-AR

Sinds 1 augustus 2013 werken alle netbeheerders samen in het Centraal Aansluitingenregister (C-AR) waarin alle informatie over aansluitingen van elektriciteit […]

Sinds 1 augustus 2013 werken alle netbeheerders samen in het Centraal Aansluitingenregister (C-AR) waarin alle informatie over aansluitingen van elektriciteit en gas in Nederland wordt beheerd. Alle energieleveranciers met een leveringsvergunning zijn hierbij aangesloten.

Werking C-AR

In het C-AR register worden per lopend energiecontract onder andere de einddatum, de verlengperiode en de opzegtermijn bijgehouden. Ook kan in het C-AR direct de tenaamstelling van de aansluiting of medeverantwoordelijken worden gewijzigd. Hiermee kunnen energieleveranciers eenvoudig aansluitingen overnemen en beheren. Door het C-AR wordt voorkomen dat er meerdere energieleveranciers aanwezig zijn op een aansluiting. Per aansluiting is het maar mogelijk dat er één leverancier is.

Tot 1 augustus 2013 werd alle contractadministratie bijgehouden vanuit het Contract Controle Protocol (CCP).

Het C-AR register wordt beheerd door het EDSN (Energie Data Service Nederland). Het EDSN is de spil in het berichtenverkeer tussen netbeheerders en energieleveranciers en zorgt voor een efficiënte en snelle operatie.

Elke aansluiting herkenbaar met een EAN-code

Alle aansluitingen voor elektriciteit en gas staat in het aansluitingen register opgenomen onder een EAN-code. Een EAN-code (European Article Number-code) bestaat uit 18 cijfers. Deze code is terug te vinden op je jaarafrekening. De netbeheerder kan door de EAN-code achterhalen welke woning bij een aansluiting hoort en kan daardoor ook gelijk zien wie de eigenaar hiervan is.

Bij een verhuizing wordt een adreswijziging doorgegeven aan de leverancier. Deze zorgt ervoor dat de wijziging uiteindelijk wordt doorgevoerd in het Centraal Aansluitingenregister.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel