Mobiel
2 min leestijd

Vijf vragen over 4G+

Vanaf half januari 2016 is T-Mobile ook begonnen met de uitrol van 4G+, een snellere en meer stabiele vorm van mobiel internet. Door de uitrol van T-Mobile beschikken alle providers van Nederland nu over een 4G+-netwerk. T-Mobile geeft aan dat gebruikers met een 4G+ toestel gemiddeld vijftig proces sneller internet krijgen met 4G+.

Roos wilde meer weten over wat 4G+ nu is en zocht het uit. Zes vragen over 4G+.

Wat is het verschil tussen 4G van 4G+?

4G+ is de Nederlandse term die gebruikt wordt voor de internationale standaard LTE Advanced. Met 4G ligt de gemiddelde snelheid rond de 40 Mbps. De verwachting is dat de snelheid van 4G+ zo’n vijftig procent hoger komt te liggen. Maar naast de hogere snelheid zijn er meer voordelen zoals een stabielere dataverbinding onderweg en dat is prettig voor bijvoorbeeld het streamen van films of videobellen in een rijdende auto of trein. De mobiele providers geven aan dat de maximale downloadsnelheid 225 Mbps is, maar die wordt in de praktijk alleen bereikt in optimale omstandigheden.

Maar hoe werkt 4G+ technisch?

Bij 4G+ worden meerdere frequentiebanden gecombineerd om een hogere snelheid te bereiken. Bij ‘gewoon’ 4G worden er maximaal vier blokken uit de 800 of 1800 MHz band gebruikt. Met 4G+ worden er doorgaans geen vier banden gecombineerd, maar zes. In het geval van T-Mobile is het volledige netwerk vanaf het begin ontworpen voor 4G+ op minimaal twee frequentiebanden (900 en 1800MHz).

Werkt mijn smartphone ook op 4G+?

Om gebruik te maken van 4G+ heb je een toestel nodig dat 4G+ ondersteunt. Deze toestellen zijn te herkennen aan de technische aanduiding Cat. 6 of Cat.9. T-Mobile heeft een overzicht gemaakt van toestellen die 4G+ ondersteunen. De meeste high-end toestellen van Samsung, Apple iPhone 6s en LG zijn geschikt voor de standaard. Vooral goedkopere toestellen ondersteunen 4g+ niet.

Hoe zit het met de andere aanbieders?

KPN en Vodafone begonnen in 2014 met 4G+. Tele2 heeft beperkte mogelijkheden voor die technologie. Omdat het 4G vereist op meerdere frequentiebanden, zal Tele2 zijn 800MHz-band moeten combineren met de 2600MHz-band, die veel minder dekking heeft dan de 1800MHz-frequentie die de andere providers kunnen benutten.

T-Mobile is nu de laatste met het invoeren 4G+. Aanvankelijk wilde T-Mobile zelfs geen 4G+ invoeren omdat men met 4G Max al hogere snelheden kon bieden. KPN en Vodafone bieden 4G+ vooral in en rond grote steden. Bij Vodafone zijn dat er enkele tientallen, bij KPN iets minder. Tele2 heeft in november 2015 meteen 4G+ op al zijn zendmasten geactiveerd.

Kan ik mijn vaste verbinding opzeggen?

Dat zou wel fantastisch zijn. Overal kunnen werken zonder kabeltje met deze snelheid. Alleen de kosten. Aan mobiel internet hangt een ander kostenplaatje dan aan kabel of glasvezel. Dus onbeperkt internet in zuivere vorm bestaat niet. Tele2 heeft een abonnement tot 24GB aan data. Daar kom je een eind mee, maar niet als je iedere avond Netflix wilt gaan kijken. Ongetwijfeld komt er een tijd dat je onbeperkt mobiel kunt internetten tegen een prijs vergelijkbaar met die van glasvezel.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel