Antwoord
2 min leestijd

“Heb ik een telefoonverzekering nodig?”

Hallo Roos,

Ik heb net een nieuwe telefoon gekocht, waar ik helemaal verliefd op ben. De man in de telefoonwinkel raadde me toen een telefoonverzekering aan. Dat aanbod heb ik afgewezen, omdat het me best wel duur leek. Nu, twee weken later, heb ik mijn nieuwe mobiel al twee keer laten vallen, en ben ik er een keertje zelf op gevallen tijdens het skaten. Tot nu toe heeft mijn telefoon het overleefd. Maar heb ik wel een goede keuze gemaakt? Is het slim om alsnog een telefoonverzekering af te sluiten?

Doei!
Michiel

Hoi Michiel,

Gefeliciteerd met je nieuwe aankoop! Ik begrijp dat je die nieuwe liefde graag wilt beschermen; ik ben zelf ook best wel klunzig. Maar toch is het goed dat je je niet zomaar hebt laten overtuigen! Het is heel verleidelijk om voor een telefoonverzekering te kiezen, maar wat dekt zo’n gemiddelde telefoonverzekering eigenlijk? Roos zocht dit voor jou op, en kwam uit op dit lijstje:

   • Overval met (poging tot) geweld

  Als je overvallen wordt en je telefoon hebt moeten afgeven, kan het moeilijk zijn om een uitkering te krijgen. Je moet namelijk kunnen aantonen dat er bij de overval geweld is gebruikt, of een poging tot geweld was.

   • Diefstal met braakschade

  Alleen als er zichtbare (braak)schade is, maak je kans op een uitkering. Als iemand je telefoon uit je tas of jaszak haalt, maak je dus geen kans.

   • Schade

  Als je telefoon beschadigd werd, moet je kunnen aantonen dat die schade niet opzettelijk en buiten jouw schuld ontstaan is. Dit is vaak moeilijk te bewijzen, en veel soorten schade worden sowieso niet verzekerd.

   • Oneigenlijk gebruik

  Als je telefoon na diefstal met braak- of letselschade door iemand anders wordt gebruikt, worden die telefoonkosten tot 24 uur na de diefstal vergoed. Van de verzekeraar moet je je telefoon en simkaart binnen 24 uur na opmerking van de diefstal blokkeren.

In 2 minuten minder betalen voor je mobiel?

Zet Roos aan het werk om voor jou persoonlijk de beste deal te vinden.

Zoals je ziet, sluit de verzekeringsmaatschappij veel uit. Voor een heleboel veelvoorkomende situaties waarin een telefoon gestolen wordt of stuk gaat, krijg je dus geen vergoeding. Kijk maar even naar de ervaringen van de 22-jarige Bo, van wie de iPhone door een trein verbrijzeld werd. Oké, je mobiel op de treinsporen laten vallen is niet heel ‘alledaags’, maar je weet maar nooit.

Ook goed om weten is dat veel inboedelverzekeringen een buitenshuisdekking hebben, die ook spullen dekken die worden meegenomen – zoals je telefoon. En diefstal van je telefoon op reis wordt vaak gedekt door je reisverzekering. Je hebt bovendien ook een (wettelijke) garantie van minimaal twee jaar, die je tegen beschermt tegen alle problemen die niet door jou veroorzaakt zijn en waar jij niks aan kan doen. Als je een telefoonverzekering wilt, ga dan zeker even na welke verzekeringen je al hebt.

Een telefoonverzekering kost gemiddeld 12 euro per maand, dat is zo’n 144 euro per jaar. Goedkoop is het dus niet. Misschien is het in jouw geval wel slimmer om 12 euro per maand op een spaarrekening te zetten, Michiel. Als je geen problemen hebt, kun je dat geld aan iets anders besteden. Als je telefoon wel gestolen of beschadigd wordt, kun je je eigen spaargeld gebruiken. Veel kans dat jouw specifieke situatie toch niet onder je polis zou vallen. Als je toch een telefoonverzekering zou willen, kun je die het beste rechtstreeks bij de verzekeraar aansluiten.

Groetjes,
Roos

Wekelijks bespaartips via de mail?

Roos schrijft over alles wat te maken heeft met energie, verzekeringen, mobiel en meer! De beste bespaartips en handige checklists direct in je mailbox ontvangen?

  Afmelden kan altijd! We verwerken je gegevens volgens ons Privacybeleid.

   

  In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

  Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

  Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

  Mail mij iedere dag een bespaartip!


   Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

   Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel