Mobiel
6 min leestijd

Telefoonverzekering: wel of niet doen?

Je smartphone is kostbaar. Maar zou je ‘m ook moeten verzekeren? Lees hier alle overwegingen en beslis zelf!

Je mobiele telefoon, je kan niet meer zonder. En dat is begrijpelijk. Veel van wat je gebruikt en nodig hebt, bevindt zich in een app op je mobiel: je e-mail, WhatsApp, je Spotify en een camera. Maar wat als er per ongeluk iets met je telefoon gebeurt? Vallen, krassen, stoten, diefstal, waterschade, hoe goed de telefoons ook gemaakt worden tegenwoordig, ze blijven een kwetsbaar, en vooral kostbaar, bezit. Daarom is een telefoonverzekering misschien geen slecht idee.

Als je telefoon inderdaad stukgaat, draai je helaas op voor de reparatiekosten, of je zult zelfs een nieuwe moeten kopen. Een beetje hulp daarbij zou best welkom zijn, en dat kan, als je een telefoonverzekering afsluit.

Of dat een goed idee is, hangt af van jouw situatie: hoe gebruik je je telefoon en wat zijn de risico’s? Daarnaast dekken niet alle verzekeringen hetzelfde, dus moet je ook de juiste uitzoeken. Hier lees je hoe je erachter komt of een telefoon verzekering wat voor jou is en wat dan de juiste telefoonverzekering voor jou kan zijn.

Wat houdt een telefoonverzekering precies in?

Een telefoonverzekering heeft voordelen en nadelen. Of de voordelen voor jou meer wegen dan de nadelen, hangt af van je situatie. Hoe waardevol je toestel (voor jou) is, bijvoorbeeld. Of hoe groot de kans op schade is. En ook het risico op diefstal. Voor dat laatste speelt de buurt waarin je woont een rol. Als er bijvoorbeeld veel inbraken zijn, dan zal je premie hoger zijn.

Alle voor- en nadelen van een telefoon verzekering op een rijtje:

Telefoonverzekering voordelen

  • Zekerheid: als je schade hebt, wordt je reparatie gedekt
  • Garantie: een telefoonverzekering dekt meer dan de garantie van je toestel
  • Lage kosten: je kunt een telefoonverzekering goedkoop afsluiten

Telefoonverzekering nadelen

  • Eigen risico: kleine reparaties betaal je vaak zelf door het eigen risico
  • Verzkeraars keren niet altijd uit: In geval dat diefstal, schade buiten jouw schuld of een overval moeilijk aan te tonen is, bijvoorbeeld.
  • Dagwaarde: de uitkering is misschien niet hoog gezien de dagwaarde van je telefoon snel daalt.

In 2 minuten minder betalen voor je mobiel?

Zet Roos aan het werk om voor jou persoonlijk de beste deal te vinden.

Waar moet je aan denken als je een telefoonverzekering afsluit?

Dubbel verzekerd zijn

Heb je misschien al een inboedelverzekering? Dan is je smartphone mogelijk al verzekerd tegen schade of diefstal. Mocht dit inderdaad het geval zijn, dan geldt dit wel alleen binnenshuis. Je kunt je telefoon ook verzekeren met een reisverzekering, maar dan moet je daadwerkelijk op reis of op vakantie zijn. Check dus voordat je een telefoonverzekering afsluit, welke verzekeringen je al hebt én of je dit eventueel kunt uitbreiden.

Welke dekking heb je nodig?

Net als met andere verzekeringen, verschilt de dekking van een telefoonverzekering per verzekeraar. Bij veel verzekeringen zit verlies of diefstal bijvoorbeeld niet inbegrepen. Er kunnen ook voorwaarden worden gesteld aan hoe je met je telefoon omgaat. Lag je telefoon bijvoorbeeld in het zicht in de auto? Bij sommige verzekeraars wordt bij diefstal je telefoon dan niet vergoed. Lees dus heel goed de polisvoorwaarden door, voordat je een telefoonverzekering kiest.

Wat keert de verzekering uit als je toestel total loss is?

Bij sommige verzekeringen is het maximum bedrag dat je voor je smartphone kunt krijgen heel minimaal. Soms zelfs zo laag dat je er niet eens een nieuw toestel van zou kunnen aanschaffen. Kijk dus goed in de polis wat het maximale bedrag is wat de verzekering uitkeert voor je telefoon.

Vaak krijg je slechts de dagwaarde van je toestel uitgekeerd en niet de nieuwwaarde. Bij telefoons daalt de dagwaarde snel; een toestel is na 1 jaar vaak nog maar 60% van de originele prijs waard en na 2,5 jaar soms al minder dan 40%. Sommige verzekeraars keren dan helemaal niet meer uit. Heb je een oude telefoon? Dan heeft het weinig zin om deze te verzekeren.

Wat is je eigen risico?

Je eigen risico verschilt per verzekering. Als je eigen risico bijvoorbeeld € 500,- is, heb je dus eigenlijk weinig aan een smartphone verzekering. Kijk dus goed wat het eigen risico is en kijk of je deze zelf kunt instellen naar jouw wensen.

Ben je ook verzekerd in het buitenland?

Sommige verzekeringen dekken alleen in Nederland, anderen bieden ook wereldwijde dekking. Als je veel in het buitenland bent, dan is het verstandig om wereldwijde dekking te nemen.

Telefoon verzekeren: hoe pak je het aan?

Ben je na het lezen van dit artikel ervan overtuigd dat je je telefoon wilt verzekeren, dan kan je dat gaan doen. Je kunt kiezen voor een specifieke telefoonverzekering of een aanvullende buitenshuisdekking op je inboedelverzekering. Een smartphone verzekering is speciaal voor je mobiele apparaten en dekt dus geen andere spullen. Een buitenshuisdekking kun je nemen als aanvulling op je inboedelverzekering. Ga hiervoor wel de polis goed na, want veel inboedelverzekeringen dekken geen smartphones. Let dus goed op dat smartphones zijn inbegrepen.

Wat zijn de kosten van een telefoonverzekering?

De premie die je betaalt voor je smartphoneverzekering, hangt af van hoe duur je toestel is en wat de voorwaarden van de verzekering zijn. Een telefoonverzekering afsluiten kan al vanaf € 2,70 per maand, maar dan mag de aanschafwaarde maximaal € 250,- zijn en zit je in elk geval 2 jaar vast aan de verzekering. Meestal betaal je tussen de € 6,- en € 10,- per maand voor een gemiddelde telefoonverzekering of een extra buitenshuisdekking als toevoeging op je inboedelverzekering.

Vergelijk telefoon verzekeringen

Een telefoonverzekering kan dus een goed idee zijn, maar het is wel belangrijk om te weten welke verschillende verzekeraars er zijn en wat ze precies te bieden hebben. Hierdoor weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Bekijk dus eerst de voorwaarden en kosten voordat je een beslissing neemt.

Word je al moe als je eraan denkt? Laat Roos het dan voor je doen! Vertel Roos wat je situatie is en zij maakt voor jou een overzicht van de beste telefoonverzekeringen. Zo weet je zeker dat je goed zit, en je hoeft er (bijna) niks voor te doen!

Wil je nog eens vijf korte tips over telefoonverzekeringen vergelijken? Check dan dit artikel van Roos.

Grip houden op je vaste lasten?

Goed idee! Veel mensen zouden eigenlijk meer kunnen besparen op hun vaste lasten. Zo kan je aan het eind van de maand meer geld overhouden voor leuke dingen! Roos helpt je hier graag mee! Als slimme assistent optimaliseert Roos je maandelijks terugkerende uitgaven. Zo weet je wat je uitgeeft en waar je op kunt besparen. Je lopende abonnementen worden op een rijtje gezet en je krijgt van Roos een seintje met een beter voorstel zodra ze verlopen. Als het zover is kun je het beste nieuwe aanbod kiezen! Team Roos regelt de overstap, verlenging of opzegging. Zo bespaar je geld en tijd!

Start nu met besparenGrip op je maandelijkse uitgaven met Roos

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel