4G: wat kun je ermee?
4G is, je raadt het al, de opvolger van de 3G-standaard. Maar wat houdt 4G nu echt in, hoe zit het met 4G in Nederland, en is het iets voor jou? Roos pluist het voor je uit!
De verschillende generaties
4G is de afkorting van Vierde Generatie. Daar gingen 4 generaties aan vooraf, te beginnen met 0G. Die Nul Generatie werd vanaf de jaren veertig gebruikt voor de allereerste draadloze commerciële telefoons. Echt praktisch waren deze ‘bakbeesten’ nog niet, ze waren namelijk zo groot als een zakenkoffertje. De eerste generatie en tweede generatie volgden elkaar op in de jaren tachtig en negentig. De telefoons werden kleiner, en analoge radiosignalen maakten plaats voor digitale signalen. Sms’en en MMS’en werd mogelijk, en gsm’s werden razend populair. De 2G-standaard was een succes. In 2010 werd die opgevolgd door de Derde Generatie, die nog een stuk sneller werd.
Inmiddels wordt het mobiele netwerk voor 4G uitgerold over Nederland, door verschillende providers. Eind 2012 hield de Nederlandse overheid een telecomveiling voor de frequenties die 4G mogelijk maken. Toen kochten 4 internetaanbieders die 4G-licenties aan: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2.
Maximale snelheid
Met de ‘G’ van generatie wordt de maximale zendsnelheid van een telefoon uitgedrukt. Iedere nieuwe generatie maakt gebruik van een nieuwe techniek om informatie te versturen, wat de zendsnelheid van die gegevens beïnvloedt. 4G zou een snelheid van 100 MBits/s moeten hebben. Momenteel voldoet alleen LTE Advanced aan die eisen. Vodafone rolt deze herfst LTE Advanced, wat zij 4G+ noemen, uit in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden, Delft, Maastricht, Den Bosch, Eindhoven en Schiphol. Dit jaar nog willen ze 4G+ aanbieden in 50 steden. Wat momenteel door fabrikanten en providers dus als ‘gewone’ 4G wordt gepresenteerd, is eigenlijk 3,9G: de standaard die in 2010 al bestond en Pre-4G genoemd werd.
4G in Nederland
3,9G heeft in bepaalde landen een maximumsnelheid van 326 MBits/s. In Nederland ligt die maximumsnelheid van 3,9G met gemiddeld 50 MBit/s heel wat lager. Jeetje. Daar schrikt Roos wel even van. Is het dan wel de moeite waard om voor ‘4G’ te kiezen?
Als je weet dat 3G een gemiddelde snelheid kent van tussen de 5 en 10 MBit/s, zie je in dat het verschil tussen 3G en de ‘4G’-standaard (50 MBit/s) in Nederland toch gigantisch groot is. 5 tot 10 MBit/s is al meer dan voldoende, afhankelijk van de applicaties en je toestel. Maar als je 3G te traag vindt en supersnel mobiel wil internetten, is het huidige ‘4G’ in Nederland zeker een goede keuze voor jou.
Providers die 4G aanbieden
De licenties liggen in handen van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2, maar ook andere providers bieden 4G aan. Hi, Simyo, Telfort en MTV Mobile gebruiken de bestaande netwerken. Tele2 biedt op dit moment nog geen 4G aan, maar ze hebben wel die ambitie.
- KPN
- Hi (netwerk van KPN)
- Simyo (netwerk van KPN)
- Telfort (netwerk van KPN)
- T-Mobile
- MTV Mobile (netwerk van T-Mobile)
- Vodafone
Waar is 4G beschikbaar?
4G is al beschikbaar in grote steden in de randstad, maar nog niet in heel Nederland. Als je een 4G-abonnement wilt afsluiten, is het dus slim om, eerst na te gaan of 4G in jouw woon- werk- en studeerplaats al beschikbaar is. Als je wel voor 4G betaalt, maar als die niet beschikbaar is, krijg je automatisch 3G (met een groter prijskaartje).
Voordelen van 4G
Sneller dan 3G en wifi
4G is ook nog eens sneller dan de meeste wifi-netwerken. Handig om video’s te kijken, apps en grote bestanden to downloaden, muziek te streamen of te beeldbellen zonder haperingen. Ook het bereik is beter dan 3G!
Ook op drukke locaties bereikbaar
Het 4G-netwerk gebruikt zowel lage (800 Mhz) als hoge (1800 Mhz) frequenties. Door die hoge frequenties ben je met 4G ook op drukke locaties bereikbaar.
Nadelen van 4G
Nieuw abonnement
Als je 4G wilt, moet je ook even uitzoeken bij welke provider je dat wilt. Gelukkig hoeft dat geen nadeel te zijn, via Roos’ contractwekker gaat dat heel makkelijk!
Hoger dataverbruik
Omdat data downloaden zo snel gaat, verbruik je gemakkelijker data. Let dus zeker extra op je dataverbruik, en kies een grotere databundel dan die van je 3G-abonnement! Bovendien zorgt de extra kwaliteit van sommige apps voor extra dataverkeer. Deze apps kunnen bij 4G verantwoordelijk zijn voor een hoger dataverbruik:
– Spotify
– Skype
– YouTube
– Netflix
Niet ieder toestel is geschikt voor 4G
Het gevaar van een abonnement met 4G is wel dat sommige oudere smartphones en tablets nog niet zijn uitgerust met 4G-chips. Als je eigen toestel iets ouder is, vergeet dan niet te controleren of die überhaupt 4G kan ondersteunen.
Je accu kan sneller leeg gaan
Bij het gebruik van navigatie en het surfen op het internet gebruiken smartphones op het 4G netwerk gemiddeld 15% meer stroom dan bij dezelfde activiteiten via 3G. Het exacte effect kan per toestel verschillen, want in een minderheid van de gevallen (12%) is het toestel via 4G juist zuiniger met de accu.
Overstappen naar 4G
Klinkt dat snelle internet jou wel heel verleidelijk in de oren? Woon je op de juiste locatie om gebruik te maken van 4G en heb jij het juiste toestel? Dan kun jij van het 4G-netwerk gebruik maken! Roos raadt je aan om hier een contractwekker te zetten voor je huidige mobiele contract, en bij je wensen voor je volgende contract 4G aan te vinken. Zo ontvang je tijdig interessante aanbiedingen.