Premiestijging verzekering meer dan 10%? Dan nieuw aanbod van de verzekeraar
De autoverzekering premies gaan weer stijgen de komende tijd. Is jouw premie ook gestegen, dan heeft Roos interessant nieuws voor je. Verhoogt een verzekeraar de premie van je verzekering met meer dan tien procent? Dan moet de verzekeraar je een officieel nieuw aanbod doen en ben je niet verplicht dit te accepteren.
Autoverzekering premie stijgt
Veel mensen krijgen de laatste maande een brief over hun autoverzekering met een stijging van de maandelijkse premie. In het laatste kwartaal van 2015 was de premiestijging gemiddeld 31 procent hoger. In enkele gevallen wel tot 45 procent.
Er is veel concurrentie op de markt van autoverzekeringen. Verzekeraars lokken met stuntpremies zoveel mogelijk klanten en schades worden steeds duurder. De Nederlandse Bank (DNB) heeft de autoverzekeringen verzekeraars verzocht hogere buffers aan te houden. De DNB maakt zich zorgen dat er niet voldoende reservers zijn bij de autoverzekeraars. Hierdoor kunnen premieverhogingen niet uitblijven en daarom zullen de premies voor iedereen verder stijgen komende jaren.
Stijging premie meer dan 10%, dan een nieuw contract
Bij het Kifid, het klachteninstituut van de verzekeringsbranche, komen veel klachten binnen over de forse premiestijging. In twee zaken heeft het klachteninstituut uitspraak gedaan en gezegd dat bij een stijging boven de 10 procent eigenlijk geen sprake mag zijn van stilzwijgende verlenging.
Er moet dan een nieuw contract worden opgesteld en dat betekent ook dat de klant dat nieuwe contract zal moeten accepteren. De verzekeraar moet dus akkoord krijgen voor de verhoging en niet, zoals nu veel gebeurt, gewoon een nieuwe, veel hogere premie afschrijven.
Het Verbond van Verzekeraars is het niet eens met deze uitspraken en overweegt om in hoger beroep te gaan tegen haar eigen klachteninstituut. Ze geven aan, een autoverzekering kan na het eerste jaar altijd opgezegd worden en dus is de klant vrij om te gaan. Het Verbond van Verzekeraars maakt zich daarnaast zorgen over mensen die mogelijk onverzekerd rond gaan rijden. Als mensen het nieuwe contract niet accepteren, is de redenering, dan stopt de verzekering. Als deze klanten dan niet elders een contract afsluiten, rijden ze dus onverzekerd rond en dat mag niet in Nederland.
Roos houdt een oogje op je autoverzekeringspremie
Wil jij zonder zorgen scherp zijn op je autoverzekering? Maak dan een contractwekker aan op Roos. Vul wat gegevens in van je huidige autoverzekering en wij houden je op de hoogte als je autoverzekering gaat aflopen en wat de beste aanbiedingen zijn van je huidige autoverzekeraar of alternatieven. Dan weet je zeker dat Roos op je autoverzekering en andere schadeverzekeringen let.