Mobiel
3 min leestijd

De mythe van de megapixels. Roos legt het uit

Hoe weet je of die smartphone een goede camera heeft? De meeste mensen kijken naar het aantal megapixels en fabrikanten spelen hier gretig op in. De Nokia Lumia 1020 is de absolute koploper met zijn 41 megapixels camera. Betekent dit dat deze camera beter is dan de iPhone 8 megapixel camera? Nee. Roos legt uit waarom.

Wat zijn megapixels eigenlijk?

Het aantal megapixels van een foto zegt iets over het formaat ervan. Hoe hoger het aantal megapixels (MP), hoe meer beeldpuntjes. Een foto van bijvoorbeeld 2 megapixels heeft 2 miljoen beeldpuntjes. Elk puntje kan een andere kleur hebben, dus je kunt ook zeggen dat foto’s met meer megapixels gedetailleerder zijn als je erop inzoomt.
Toen smartphone camera’s net op de markt kwamen, hadden die 2 megapixels. Dat was echter te weinig om fatsoenlijk foto’s uit te printen op A4-formaat. Voor een A4-formaat print heb je 2480 x 3508 pixels nodig, wat uitkomt op 8 megapixels.

De meeste mensen – Roos vroeger ook – denken dat het aantal pixels bepalend is voor de kwaliteit van de camera. Daarom pakken fabrikanten graag uit met gigantische aantallen megapixels.

De Nokia Lumia 1020 is met zijn 41 MP camera de absolute koploper. Sommige smartphone fabrikanten maken de pixels zelfs kleiner van formaat, zodat de foto uit nog meer beeldpuntjes bestaat. Apple doet met de iPhone juist het omgekeerde. Zij menen dat niet kleinere, maar grotere pixels zorgen voor beter beeld, voornamelijk bij weinig licht.

Hoe werkt een smartphone camera?

Het licht valt op de lens van de camera en wordt geprojecteerd op de achterliggende sensor. De sensor zet het licht om naar elektrische signalen die elke pixel een kleur meegeven. De foto wordt daarna opgeslagen in het geheugen van de smartphone. Hoe meer megapixels in je beeld, hoe meer megabytes (MB) je dit kost. Als de ruimte op je smartphone al beperkt is, dan zal die foto van 5 MB toch een probleem worden. Om dit op te slaan, zal de foto gecomprimeerd moeten worden en dit betekent dat je die extra kwaliteit toch zal verliezen!

Waarom de sensor belangrijk is

Je kunt de sensor beschouwen als de elektronische variant van de ouderwetse filmrol. Als het licht op de sensor valt, moet het aantal pixels verdeeld worden over het oppervlakte van de sensor. De sensor bepaalt de beeldgrootte, de resolutie, de prestaties in het donker, scherpte-diepte en het dynamisch bereik. Kortom: de sensor is cruciaal voor de kwaliteit van de foto. De sensor in een smartphone camera is natuurlijk klein, maar toch moeten er miljoenen pixels geregistreerd worden. Er kan daarom maar een beperkte hoeveelheid licht verwerkt worden. Die camera’s maken in het donker om die reden geen goede foto’s. HTC heeft ervoor gekozen de camera’s uit te rusten met minder megapixels. Zo kan er meer licht op de sensor vallen en worden de foto’s in het donker beter. Nokia heeft juist de sensor vergroot om dit probleem op te lossen.

Wat maakt een smartphone camera goed?

De beeldkwaliteit wordt dus maar voor een klein gedeelte bepaald door het aantal megapixels. Het is een samenspel tussen het formaat en kwaliteit van de sensor, de hoeveelheid pixels die erop passen, het formaat van die pixels en de kwaliteit van de lens. Daarnaast spelen er ook nog andere zaken mee zoals optische beeldstabilisatie, om geen schokkerige foto’s te krijgen.

Je blindstaren op het aantal megapixels zal je dus geen goede camera opleveren. Veel belangrijker is om de reviews van andere gebruikers te lezen, smartphones uit te testen en te kijken naar de grootte van de sensor en de grootte van individuele pixels. Hoe groter de pixels, des te gevoeliger ze zijn en dat is beter voor foto’s in situaties met weinig omgevingslicht.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel