Autoverzekering
1 min leestijd

Autoverzekeringen premie flink gestegen

Een premieanalyse van een van de grootste autoverzekering vergelijkers heeft inzicht gegeven in de stijging van de autoverzekeringspremies sinds december 2015. De stijging van de autoverzekering premies is veroorzaakt doordat de WA-verzekeringen in de afgelopen jaren verlieslatend waren en de uitgaven aan schades zijn gestegen door de toegenomen electronica in auto’s.

Autoverzekering premie WA-verzekering met 20% gestegen

WA-autoverzekeringen zijn het sterkst gestegen in premie. Per jaar kost een nieuwe WA-verzekering nu gemiddeld 89 euro (+ 20%) meer dan in december 2015. Beperkt cascoverzekeringen werden gemiddeld 73 euro (+ 15%) en allrisk verzekeringen 65 euro (+ 9%). Nog niet alle autoverzekeraars hebben hun premie verhoogd, maar de verwachting is dat dit dit jaar wel gaat gebeuren.

Jongen betalen 23% meer voor WA-autoverzekering

De autoverzekering premie voor jongeren is het meest gestegen. De gemiddelde premie van een WA-autoverzekering was eind 2015 nog gemiddeld 844 euro per jaar voor een nieuwe autoverzekering en is nu gestegen naar 1.012 euro. De stijging is gemiddeld dus 168 euro, zo’n 20% meer premie sinds eind 2015.

Reden stijging autoverzekering premie

Voor veel autoverzekeraars zijn autoverzekeringen in de afgelopen jaren verliesgevend geweest door sterke concurrentie op de markt. De DNB (De Nederlandsche Bank) heeft verzekeraars opgeroepen de autoverzekering premie verder te laten stijgen. Ook zijn de uitgaven aan schades de afgelopen jaren sterk opgelopen door het stijgend aandeel van electronica in auto’s. Als laatste wordt er meer letselschade geclaimd na een ongeluk.

Tip van Roos, verzeker je auto voor een peer euro meer

WA +20%
Beperkt Casco +15%
Volledig Casco +9%

Voor de WA-verzekering is de premie 20% gestegen maar voor de Beperkt Cascoverzekering is het premieverschil juist kleiner geworden. Soms kun je dus voor een per euro per maand meer een Beperkt Cascoverzekering afsluiten. Je betaalt dan iets meer premie, maar bent dan wel uitgebreider verzekerd (denk aan diefstal, inbraak-, ruit- of stormschade). Tip: maak twee vergelijkingen. Eén voor de WA- verzekering en één voor door de Beperkt Cascoverzekering. En beslis dan welke je wil afsluiten.

De vergeleken premies en percentages zijn gebaseerd op de drie verzekeringen die qua prijs en kwaliteit het best scoren in iedere vergelijking.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel