Wel of niet een no-claim beschermer bij je autoverzekering?

Sommige verzekeraars bieden bij een autoverzekering een zogeheten no-claim beschermer aan. Op het eerste gezicht lijkt dit een aantrekkelijke aanvulling op je autoverzekering. Kijk je echter beter naar de werking van zo’n no-claim beschermer, dan zitten er toch haken en ogen aan. Het is namelijk niet zo dat je zonder gevolgen schade kunt claimen.

Door Roos op 19 februari 2015 met een leestijd van 2 minuten

Wat is no-claim?

Zolang je schadeloos rijdt, bouw je bij je autoverzekering schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering: de no-claim korting.

Schade claimen

Als je schade claimt (en de schade is jouw schuld), dan val je direct een paar treden naar beneden op de bonus/malus-ladder. En dit voel je in je portemonnee, want je no-claim korting wordt een stuk minder. Om je hiervoor te beschermen, hebben autoverzekeraars de no-claim beschermer bedacht.

No-claim beschermer

Door het afsluiten van een no-claim beschermer ‘bescherm’ je de no-claimkorting, maar niet het aantal schadevrije jaren. Je kunt dan 1 keer per jaar schade claimen, zonder dat je je korting verliest. Je bent dan in bijna alle gevallen de schadevrije jaren kwijt. Dit is weer nadelig als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar. Dan kom je namelijk veel lager te staan op de bonus/malus-ladder. Schade claimen zonder gevolgen, is dus niet het geval met de no-claim beschermer. Als je overstapt van autoverzekering merk je wel degelijk het verschil.

Voorbeeld werking no-claim beschermer

Stel: je hebt 6 schadevrije jaren en 80% opgebouwde no-claimkorting. Je jaarpremie bij je verzekeraar is 350 euro. Je krijgt schade en besluit je no-claim beschermer in te zetten. In eerste instantie zie je niks gebeuren. Pas als je gaat overstappen, zie je het verschil.

Na inzet no-claim beschermer

Aantal schadevrije jaren: 1
Gehandhaafde no-claimkorting: 80%
Jaarpremie verzekeraar X: 350 euro

Na overstappen

Aantal schadevrije jaren: 1
Gehandhaafde no-claimkorting: 45%
Jaarpremie verzekeraar Y: 550 euro

Met no-claim beschermer wordt overstappen moeilijker

Je hebt een no-claim beschermer en schade geclaimd bij je verzekeraar. In dat geval verlies je bij je huidige verzekeraar niet je no-claim korting, maar wel schadevrije jaren. Stap je over dan is je premie bij een andere verzekeraar hoger. De verzekeraar geeft namelijk een premie op basis van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Omdat klanten alleen bij de huidige verzekeraar hun premie behouden, zal het in de meeste gevallen voordeliger zijn bij deze verzekeraar te blijven. Door de no-claim beschermer behoud je dus je no-claim korting, maar ben je ook direct enorm gebonden aan je autoverzekeraar!

Wakker worden is nog nooit zo voordelig geweest!

Zet een contractwekker en Roos wekt je precies op het juiste moment. Zo vergeet je nooit meer een contract en bespaar je honderden euro's per jaar.

Zet een contractwekker