Autoverzekering
5 min leestijd

Schadevrije jaren verdwijnen als sneeuw voor de zon

Bij autoverzekeraars en hun klanten draait het allemaal om de schadevrije jaren. Belangrijk voor de verzekeraars omdat ze minder risico lopen met klanten die geen bewezen gevaar zijn op de weg. Interessant voor klanten omdat een hoger aantal schadevrije jaren een hogere no-claim korting betekent. En dat is weer fijn voor de portemonnee. Het probleem is alleen dat er een hoop gegoocheld wordt en schadevrije jaren soms als sneeuw voor de zon verdwijnen. Na het lezen van dit artikel weet je hoe je dit kunt voorkomen!

Wat zijn schadevrije jaren?

Voor ieder jaar dat je schadevrij rijdt, bouw je 1 schadevrij jaar op. Daarmee klim je langzaam omhoog op de bonus/malus-ladder. Maar als schade claimt en de schade is jouw schuld, dan val je direct een paar treden naar beneden op de bonus/malus-ladder. En dit voel je in je portemonnee, want je no-claim korting wordt een stuk minder.

De gemiddelde terugval bij een ‘schuldschade’ bedraagt 4-6 schadevrije jaren, maar dit verschilt per schade en verzekeraar. Als je nog maar 1 jaar verzekerd bent, kun je hierdoor zelfs een negatief aantal schadevrije jaren opbouwen (bijv. -3 schadevrije jaren). Dit wordt de malus-situatie genoemd. Als er sprake is van een malus-situatie betaal je vaak een extra toeslag op de premie voor je autoverzekering. Er zijn ook autoverzekeringen die alleen een bonus-ladder hebben, bijvoorbeeld Ditzo.

Ook met kleine schade lever je schadevrije jaren in

Veroorzaak je schade? Bedenk dan eerst of het slim is om de schade te claimen. Het is namelijk zo dat je ook bij een klein bedrag aan schade, terugvalt op de bonus/malus-ladder. Je klimt slechts één trede per jaar, maar bij een schadeclaim kun je ineens een aantal treden naar beneden zakken. Bij sommige autoverzekeraars zijn dit soms wel 6 treden. Je doet er dus dan weer zes jaar over om op hetzelfde niveau in de ladder terecht te komen en dezelfde korting op je premie te krijgen. Het is dus slim om van te voren uit te rekenen of de extra premie die je moet betalen opweegt tegen het geclaimde schadebedrag. Kleine schades kun je namelijk meestal beter uit eigen zak betalen. Je hoeft trouwens niet meteen te beslissen of je de schade voor eigen rekening neemt. Afhankelijk van de verzekeraar heb je een aantal maanden de tijd om alsnog de rekening zelf te betalen.

Ruitschade en schadevrije jaren

Ruitschade heeft geen invloed op de schadevrije jaren, maar laat ruitschade toch nooit zomaar repareren. Sommige verzekeraars doen namelijk alleen zaken met bepaalde schadeherstelbedrijven. Als je met een ander in zee gaat, loop je het risico dat je verzekering minder of niets vergoedt. Sommige autoverzekeraars bevriezen zelfs de trede op de bonus/malus-ladder voor een jaar als je de schade laat repareren door een bedrijf waar zij geen contract mee hebben.

Schadevrije jaren verdwijnen na 1 jaar geen autoverzekering

Heb je een jaar geen autoverzekering? Dan kan je dat duur komen te staan. Schadevrije jaren zijn bij de meeste verzekeraars maar één jaar geldig. Heb je een jaar geen autoverzekering gehad en wil je weer gaan rijden? Dan kun je bij de meeste verzekeraars geen gebruik meer maken van al je eerder opgebouwde schadevrije jaren. En dat betekent dat je hoge korting op de premie als sneeuw voor de zon is verdwenen.

Je betaalt dan soms wel drie keer zo veel als voor je laatste autoverzekering. Had je bijvoorbeeld 10 schadevrije jaren opgebouwd? Dan kost je dat weer 10 jaar voordat je dezelfde korting krijgt. Dit kan je duizenden euro’s extra kosten aan premie! Denk dus goed na wanneer je je autoverzekering opzegt! Je kunt namelijk ook je autoverzekering opschorten. Dan ‘bevries’ je het contract en blijven opgebouwde schadevrije jaren nog 3 jaar geldig. Bij beëindiging (royement) is dit vaak slechts 1 jaar.

Schadevrije jaren opgeven bij overstappen

Als je wilt overstappen naar een andere autoverzekering, zal de nieuwe verzekeraar om het aantal schadevrije jaren vragen. Tot voor kort was het zeer onduidelijk voor de consument hoeveel schadevrije jaren hij/zij had opgebouwd. Sinds 2014 moeten autoverzekeraars op de polis vermelden hoeveel schadevrije jaren er zijn opgebouwd. Dus, wil je overstappen? Pak je polis erbij en check hoeveel schadevrije jaren jij hebt opgebouwd. Belangrijk is om dit correct door te geven aan de nieuwe verzekeraar. Als je een verkeerd aantal doorgeeft, kun je voor een verrassing komen te staan wanneer de verzekeraar de premie bekend maakt.

Schadevrije jaren berekenen

Zelf je schadevrije jaren berekenen kan lastig zijn. Je bouwt elk jaar dat je geen schade claimt één schadevrij jaar op. Maar als je wel schade claimt, kun je soms wel vijf of meer jaren achteruit gaan. Je zakt dus harder naar beneden, dan dat je schadevrije jaren opbouwt. Hoeveel schadevrije jaren je verliest na een claim, verschilt per autoverzekeraar. Als je niet voldoende schadevrije jaren hebt, is het ook mogelijk dat je op een negatief aantal schadevrije jaren uit komt. Het is beter om gewoon even je verzekeraar op te bellen en te vragen hoeveel schadevrije jaren je hebt. Je kunt ook het aantal schadevrije jaren terugvinden op je polis.

Schadevrije jaren bij een tweede auto

Ben je van plan een tweede auto te kopen? Let er dan op dat je het aantal schadevrije jaren wat je hebt opgebouwd helaas niet kan meenemen van je eerste auto naar je tweede auto. Je moet dan weer opnieuw beginnen. Dit betekent dat je dus een stuk meer voor je premie gaat betalen. Veel autoverzekeraars geven je wel extra voordeel in de vorm van een tweede autoregeling.

No-claim beschermer

Door het afsluiten van een no-claim beschermer ‘bescherm’ je de no-claimkorting, maar niet het aantal schadevrije jaren. Je kunt dan 1 keer per jaar schade claimen, zonder dat je je korting verliest. Je bent dan wel in bijna alle gevallen de schadevrije jaren kwijt. Dit is weer nadelig als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar. Dan kom je namelijk wel veel lager te staan op de bonus/malus-ladder. Lees meer over de no-claim beschermer.

Schadevrije jaren behouden

Wil je je schadevrije jaren behouden? Let dan op de volgende zaken:

    • Bedenk bij schade eerst of het slim is om de schade te claimen. Weegt de schade op tegen het aantal schadevrije jaren die je gaat inleveren?
    • Zeg nooit zomaar een autoverzekering op. Na een jaar verdwijnen de opgebouwde schadevrije jaren namelijk en kun je weer van vooraf aan beginnen.
    • Let op de treden van de bonus/malus-ladder van je autoverzekeraar. Sommigen autoverzekeraars stoppen met registreren van je schadevrije jaren als je de hoogste trede bereikt hebt. Goed om dit eens een keer na te vragen bij je autoverzekeraar!

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel