Autoverzekering
3 min leestijd

Hoe en wanneer kun je je autoverzekering opzeggen?

Je hebt je auto eindelijk weten te verkopen via Marktplaats en je wilt als de wiedeweerga je autoverzekering opzeggen. Dit is een scenario, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een veel betere deal hebt gevonden door autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Er zijn genoeg redenen te noemen waarom jij je autoverzekering wilt opzeggen. In alle gevallen zijn er een aantal zaken te noemen waarop je moet letten als je je autoverzekering wilt opzeggen. Roos legt uit welke dit zijn.

Opzegtermijn autoverzekering

Sinds 1 januari 2010 is het zo dat een standaard contracttermijn van een autoverzekering één jaar is. Pas wanneer een autoverzekering voor de eerste maal is verlengd, kun je je polis dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Maar let op: dit geldt alleen voor verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. De opzegging moet altijd schriftelijk gebeuren door middel van een opzegbrief.
Tegenwoordig is het veel makkelijker om een autoverzekering op te zeggen dan een paar jaar geleden. Bij sommige autoverzekeraars hoef je geen eens meer 12 maanden te blijven zitten. Je kunt al in het eerste jaar dagelijks opzeggen. Dit kan bij autopolissen van ANWB, Bovag, Hema, Ohra, onna-onna, PolisVoorMij, United Insurance en Verzekeruzelf.nl. Bij andere verzekeraars kun je al na een maand weg, bijvoorbeeld bij ASR, Kruidvat en Turien & Co.

Voorbeeld: Je sluit op 17 juli 2014 een autoverzekering af en op 17 juli 2015 zegt u uw autoverzekering weer op. Dan wordt de autoverzekering daadwerkelijk beëindigd op 17 augustus 2015.

Opzegkosten

Let wel op dat tussentijds weggaan bij een autoverzekering niet altijd kosteloos is. Bij sommige autopolissen betaal je namelijk beëindigingskosten (ook wel royementskosten genoemd) als je tussentijds opzegt. Deze kosten variëren van een paar euro (onna-onna en Turien & Co en PolisVoorMij) tot soms wel 25 euro (ANWB, Bovag, Polis Direct, de Kilometerverzekering, London en Unigarant). Deze kosten staan vaak niet in de voorwaarden en worden doorgaans verrekend met eventuele premieteruggave.

Wanneer kun je je autoverzekering opzeggen?

Voordat je verder leest, eerst een tip! Zeg je autoverzekering nooit zomaar op. Lees eerst het artikel over de werking van de bonus/malus-ladder. Aan de hand van deze ‘ladder’ bepalen autoverzekeraars de hoogte van je premie. Iedere autoverzekeraar doet dit op een andere manier. Hierdoor wordt vergelijken van autoverzekeringen moeilijk gemaakt. De plaats die je krijgt op deze bonus/malus-ladder heeft grote invloed op de hoogte van je premiekorting, ook wel de no-claim korting genoemd.

Je hebt een andere autoverzekering gevonden

Je hebt jouw autoverzekering vergeleken en eentje gevonden die goedkoper is of beter bij je past. Na het eerste contractjaar, kun je je autoverzekering dagelijks opzeggen. De opzegtermijn is dan 1 maand. Sinds 1 januari 2010 geldt namelijk standaard een contracttermijn van één jaar. Let op, dit geldt alleen voor verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. De opzegging moet schriftelijk gebeuren met een opzegbrief.

Je hebt je auto verkocht en je wilt je autoverzekering opzeggen

Bij verkoop van een auto kun je een autoverzekering tussentijds stopzetten. Je moet dan (een kopie van) het vrijwaringsbewijs naar de autoverzekeraar sturen. Veel verzekeraars zullen al betaalde premie terugstorten en de polis beëindigen. Er zijn ook verzekeraars die beëindigingskosten in rekening brengen.

Je hebt je auto verkocht en een nieuwe gekocht

Je hebt jouw auto verkocht en je nieuwe auto wil je graag bij een andere autoverzekeraar verzekeren. Als je al een jaar bij je autoverzekering zit, kun je gewoon dagelijks opzeggen. De opzegtermijn is dan een maand. Heb je nog geen jaar vol gemaakt bij je huidige verzekeraar? Dan kun je tussentijds stopzetten. Maar let wel op: er kunnen kosten in rekening worden gebracht voor het tussentijds beëindigen van het contract. Check dit even bij je verzekeraar, dit staat niet altijd in de voorwaarden beschreven.
De opzegging moet schriftelijk gebeuren. Bij voorkeur aangetekend.

De premie of voorwaarden zijn gewijzigd

Als jouw verzekeraar een tussentijdse premiestijging doorvoert, mag je de autoverzekering zonder opzegtermijn beëindigen. Het is wel zaak om zo snel mogelijk te reageren. Wat ook belangrijk is om je polis nooit op te zeggen voordat je een nieuwe verzekering hebt afgesloten.

Autoverzekering opschorten

In plaats van stopzetten, kun je ook jouw autoverzekering opschorten. Wanneer je bijvoorbeeld je auto hebt verkocht en je rustig gaat zoeken naar een nieuwe, kun je je autoverzekering opschorten. Het voordeel hiervan is dat je zodra je een nieuwe auto koopt, je die direct op basis van dezelfde dekking kunt verzekeren. Opgebouwde schadevrije jaren blijven bij opschorten 3 jaar geldig. Bij beëindiging (royement) is dit slechts 1 jaar. Het aantal schadevrije jaren bepaalt het kortingspercentage op je premie. Dit kan je dus een flink voordeel opleveren.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel