Autoverzekering
2 min leestijd

Veilig rijden wordt beloond met de no-claim korting

Rijd jij roekeloos door het verkeer en claim jij ieder jaar schade bij je autoverzekeraar? Dan heb jij vast geen no-claim korting. Zolang je schadeloos rijdt, bouw je bij je autoverzekering schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering: de no-claim korting.

No-claim kortingen verschillen per autoverzekeraar

De no-claim korting kan sterk verschillen per autoverzekeraar. Hoeveel korting je krijgt als beloning voor je schadevrije jaren hangt af van de bonus/malus-ladder van je verzekeraar. Het is dus erg lastig voor de consument om autoverzekeringen met elkaar te vergelijken.

No-claim kortingen vergelijken

De no-claim kortingen verschillen bij iedere autoverzekeraar. De maximale kortingspercentages liggen tussen de 70 en 80%. Als je een negatief aantal schadevrije jaren hebt, betaal je toeslag op je premie. De maximale toeslag varieert van 0 tot 40%. Bij het vergelijken van autoverzekeringen is het slim om te bekijken wat de maximale kortingspercentages en toeslagpercentages zijn. Lees waar je nog meer op moet letten als je autoverzekeringen gaat vergelijken.

Wat gebeurt er met de no-claim korting bij schade?

Als je schade hebt veroorzaakt en dit claimt bij je verzekeraar, dan zak je direct een paar treden op de bonus/malus ladder. Dit betekent dat je no-claim korting daalt en de premie van je autoverzekering dus omhoog gaat. Als je meerdere schades claimt in een jaar kan het zelfs zo zijn dat je op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomt. Je krijgt dan zelfs een toeslag op je premie, je bent dan je no-claim korting kwijt en je moet zelfs bijbetalen. Als de schade niet door jouw schuld is ontstaan, dan heeft het claimen van deze schade verder geen gevolgen voor je no-claim korting. Het is dus niet altijd slim om schade te claimen. Want ook als de schade een klein bedrag is, verlies je een deel van je korting omdat je een paar treden naar beneden zakt in de bonus/malus-ladder. Lees meer over de werking van de bonus/malus-ladder.

No-claim beschermer

Door het afsluiten van een no-claim beschermer ‘bescherm’ je de no-claimkorting, maar niet het aantal schadevrije jaren. Je kunt met zo’n beschermer 1 keer per jaar schade claimen, zonder dat je je korting verliest. Je bent dan wel in bijna alle gevallen de schadevrije jaren kwijt. Dit is weer nadelig als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar. Dan kom je namelijk wel veel lager te staan op de bonus/malus-ladder. Lees meer over de no-claim beschermer.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel