Autoverzekering
3 min leestijd

Alle tips om autoverzekeringen te vergelijken

Een autoverzekering is verplicht voor iedereen die een auto heeft en hierin rijdt. Je hebt verschillende autoverzekeringen waaruit je kunt kiezen. Roos heeft een aantal tips voor je die je helpen bij het vergelijken van autoverzekeringen. Staar je namelijk niet blind op de premie, er zijn meer zaken die bepalen hoe goedkoop een autoverzekering uiteindelijk is!

Vergelijk de basisdekkingen voor autoverzekering

Er bestaan drie soorten basisdekking waaruit je kan kiezen. Het bepalen welke dekking bij jou en je auto past, kan een lastige keuze zijn. Daarom somt Roos hier de drie mogelijkheden op.

1. WA-autoverzekering
Dit is de goedkoopste van de drie opties. De WA-dekking is verplicht voor iedere autobezitter, en dekt alleen schade aan anderen.

2. WA beperkt casco
De WA beperkt casco autoverzekering vergoedt meer. Wil je weten waar je met die verzekering precies voor verzekerd bent, en of dit iets voor jou kan zijn? Lees hier verder over de Beperkt Casco autoverzekering.

3. Volledig casco of Allrisk
De WA volledig casco autoverzekering of All Risk-verzekering vergoedt bijna alles. Alles? Ook explosies en terroristische acties? En hoe zit het met deuken van gigantische hagelbollen? Roos legt alles over de allrisk autoverzekering uit.

Autoverzekeraars vergelijken

De no-claim korting kan sterk verschillen per autoverzekeraar. Hoeveel korting je krijgt als beloning voor je schadevrije jaren hangt af van de werking van de bonus/malus-ladder van je verzekeraar. En elke autoverzekeraar gaat weer anders om met de bonus/malus-ladder. Het is dus erg lastig voor de consument om autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Slim is om te letten op de volgende verschillen:

  • Kortingspercentages op de bonus/malus-ladder per trede
  • Hoeveel treden de ladder van een autoverzekeraar heeft (dit heeft invloed op het aantal schadevrije jaren die geregistreerd worden)
  • Hoeveel treden je naar beneden zakt wanneer je schade claimt
  • De houdbaarheid van schadevrije jaren na het opzeggen van de verzekering

Bonus/malus-ladders vergelijken

Autoverzekeraars willen graag vaststellen hoeveel risico ze lopen met jou als verzekerde. Daarom stellen ze altijd vragen over je leeftijd, het aantal kilometers die je rijdt en aantal schadevrije jaren die je hebt. Aan de hand van die informatie plaatsen ze je op een ladder, de ‘bonus/malus-ladder’. Hoe hoger je staat op de ladder, hoe meer korting je krijgt op je premie. Ook wel de ‘no-claim- korting’ genoemd.
Hoe de bonus/malus-ladder eruit ziet en hoe er mee om wordt gegaan, ziet er per autoverzekeraar anders uit. Lees meer over de bonus/malus-ladder.

Schadevrije jaren

Voor ieder jaar dat je schadevrij rijdt, bouw je 1 schadevrij jaar op. Daarmee klim je langzaam omhoog op de bonus/malus ladder. Maar als je schade claimt en de schade is jouw schuld, dan val je direct een paar treden naar beneden op de bonus/malus-ladder. En dit voel je in je portemonnee, want je no-claim korting wordt minder.
De gemiddelde terugval bij een ‘schuldschade’ bedraagt 4-6 schadevrije jaren, maar dit verschilt per schade en verzekeraar. Als je autoverzekeringen gaat vergelijken, is het slim om te letten op het aantal schadevrije jaren die je inlevert na het claimen van schade.
Lees meer over schadevrije jaren.

No-claim kortingen vergelijken

Als je een autoverzekering hebt bouw je bij je autoverzekeraar schadevrije jaren op zolang je geen schades claimt die jouw schuld zijn. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. Deze korting noemen we de no-claim korting en verschilt bij iedere autoverzekeraar. De maximale kortingspercentages liggen tussen de 70 en 80%. Als je een negatief aantal schadevrije jaren hebt, betaal je toeslag op je premie. De maximale toeslag varieert van 0 tot 40%. Bij het vergelijken van autoverzekeringen is het slim om te bekijken wat de maximale kortingspercentages en toeslagpercentages zijn.
Lees meer over de no-claim korting.

Opzegtermijnen autoverzekeringen vergelijken

Sinds 1 januari 2010 is het zo dat een standaard contracttermijn van een autoverzekering één jaar is. Pas wanneer een autoverzekering voor de eerste maal is verlengd, kun je je polis dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Maar let op: dit geldt alleen voor verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. Check bij het vergelijken van autoverzekeringen dus altijd of de verzekeraars zijn aangesloten bij dit verbond.
Lees meer over de opzegtermijnen van autoverzekeringen.

Goedkoopste autoverzekering

Zoals je misschien inmiddels al doorhebt, hangt de prijs die je uiteindelijk betaalt voor een autoverzekering af van meer zaken dan alleen de maandelijkse premie. Staar je dus niet alleen blind op kortingspercentages of de maandelijkse premie.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel