Autoverzekering
3 min leestijd

Premie autoverzekering wéér omhoog in 2020

Het is weer zover: de autoverzekering premies stegen wéér verder in 2020. De stijging is opvallend in het coronajaar 2020, waarin minder werd gereden en er minder schade lijkt te zijn. Minder schadeclaims, lagere premie zou je denken. Zo werkt het echter niet. De stijging van de autoverzekering premies is deels veroorzaakt doordat de WA-verzekeringen in de afgelopen jaren verlieslatend waren en de uitgaven aan schades zijn gestegen door de toegenomen elektronica in auto’s.

Stijging premie autoverzekering 2020

Het is haast vaste prik op halloroos.nl; aan het begin van elk jaar berichten we over de analyses die uitwijzen dat autoverzekering premies omhoog zijn gegaan. Zo ook dit jaar: er is weer een stijging in de premie autoverzekering van 2020. Nu hoor ik je denken: ‘Maar zelfs in 2020? Hebben we vorig jaar niet véél minder gereden met z’n allen? Zou er dan niet eens een beetje premie vanaf kunnen?’

Helaas zien we dat dus niet terug in de autopremies. De verzekeraars maken namelijk risicoanalyses waarbij ze naar de lange termijn kijken. En voor de toekomst voorspellen zij dus waarschijnlijk gewoon weer ongelukken en schade. Wie weet zien we wel effect als de coronacrisis nog lang aanhoudt. Of als we na de crisis deels blijven thuiswerken, waardoor we minder op de weg zitten. Maar voor 2020 zien we in ieder geval een stijging van de premie.

Autoverzekering duurder

De autoverzekeringen zijn dus duurder geworden. De premie van een gemiddelde autoverzekering, met een prijs van € 967,11, is zo’n 5.6% gestegen.

Premie autoverzekering hoogst voor jongeren

Voor jongeren in de groep 18-24 jaar steeg de autopremie met 6.1%. Zij blijven dus de hoofdprijs betalen met een jaarlijkse premie van gemiddeld 1.643,94 euro in 2020, maar liefst 722,55 euro meer dan de leeftijdsgroep boven hen. Autobezitters in die groep (25-34 jaar) komen er qua stijging het best vanaf. Voor hen steeg de premie in 2020 gemiddeld met slechts 3,8% ten opzichte van 2019. De grootste stijging is met 6,2% te zien in de groep 35-44 jaar.

Tip van Roos: Als je nog niet lang geleden 25 jaar bent geworden en al een tijdje in het bezit bent van een auto waar je schadevrij in rijdt, check dan zeker even of er een verzekeraar is waar je een lagere premie betaalt. Hoogstwaarschijnlijk is dit het geval, omdat je bij een nieuwe verzekeraar niet meer onder het jongerentarief zult vallen.

BMW duurste autoverzekering

Uit de top 10 automerken die worden vergeleken, blijkt dat BMW-rijders pech hebben; de gemiddelde premie op de autoverzekering steeg in 2020 met 8,1%. Dat is de grootste stijger in de top 10. Renault-rijders komen er qua stijging het best vanaf. Voor hen steeg de premie met 3,4%. Toyota staat onderaan in de top 10, en is met gemiddeld 728 euro per jaar het goedkoopst te verzekeren. De duurste verzekering is voor BMW-rijders, met gemiddeld 1.352 euro per jaar. Als BMW-rijder kun je dus meer dan 500 euro per jaar aan premie besparen als je een Toyota zou kopen.

Overstappen naar een nieuwe autoverzekering

Stijgt je premie bij je huidige verzekeraar? Dan heb je een goede reden om je verzekering voortijdig op te zeggen. Kijk dan gelijk voor een nieuwe autoverzekering naar de beste premie en de dekking die het best past bij jouw situatie. Door de autoverzekering te vergelijken weet je zeker of je de goedkoopste deal hebt. Geen zorgen, Roos doet het graag voor je! Dan kan jij lekker achterover leunen, maar weet je wel zeker dat je helemaal goed zit met je autoverzekering

In 2 minuten minder betalen voor je autoverzekering?


autoverzekering

Bespaar automatisch op je autoverzekering. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw autoverzekeringpremie in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

En let op: autorijden zonder verzekering mag niet in Nederland.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel