Energie
2 min leestijd

Actietarieven energie schieten pijlsnel de lucht in na het eerste jaar

Op vergelijkingssites doen de energieleveranciers hun best om als goedkoopste boven aan het rijtje te staan. Na het afsluiten van een contract met deze actietarieven doezelen de meeste consumenten in een diepe slaap.

Dat consumenten na het eerste jaar hun contract vergeten, is ook de insteek van de energiebedrijven. Zij hopen dat hun klanten ook in het tweede jaar van het energiecontract nog rustig verder slapen. Maar dan staan de getallen er ineens heel anders voor. Roos zette het verrassende verloop van de energietarieven in een grafiek voor je. Wakker worden dus!

Goedkope actietarieven energieleveranciers

Roos heeft de verschillen tussen de actietarieven van het eerste jaar en de tarieven van het modelcontract van het tweede jaar naast elkaar gezet, per energieleverancier. Sinds 2012 is het modelcontract verplicht en moet elke energieleverancier die kunnen voorleggen. Dit is een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Op deze manier moet het makkelijker worden voor consumenten om energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Roos vergeleek de tarieven op basis van een gemiddeld verbruik van 3500 kWh elektriciteit en 1800 m3 gas per jaar.

Actietarieven omhoog na eerste jaar

Na een duik in de tarieven van verschillende energieleveranciers, stelt Roos vast dat wie na het eerste jaar geen actie onderneemt, hier flink voor gaat betalen. Zoals je kunt zien in het grafiekje, schieten de actietarieven na het eerste jaar de lucht in en zal je energierekening er opeens heel anders uit zien.
Grafiek actietarieven energie

Verschil in actietarieven en modelcontract

Consumenten bij Nuon, de Nederlandse Energie Maatschappij en Greenchoice zullen het verschil het meeste merken. Door die bedrijven wordt in het tweede jaar rond € 250 meer gevraagd voor hetzelfde verbruik. Daardoor zijn zij over het gemiddelde van deze twee jaar helemaal niet de goedkoopste. De voordeligste zijn Vandebron met een gemiddelde van € 1.906,20 en Essent met € 1.915,79, tegenover een gemiddelde van € 1.931,31 van Nuon en € 1.977,06 van Greenchoice. Volgens de berekening van Roos, verandert Eneco zijn tarieven haast niet, maar is daarmee wel de duurste van het rijtje met een gemiddelde van € 2.023,07 over twee jaar. Zou je bijvoorbeeld 3 of 4 jaar bij eenzelfde energieleverancier met hoge tarieven in het modelcontract zitten, dan worden de verschillen nog groter.

Overstappen is besparen

Wie dus écht wil besparen, kan beter een contract afsluiten bij een energieleverancier die een lage prijs heeft, ook wanneer de actietarieven komen te vervallen. Wil je altijd genieten van actietarieven? Dan kan je het beste ieder jaar overstappen. Roos helpt hierbij met de gratis contractwekker. Door een wekker te zetten, ben je nooit meer te laat en word je wakker met een betere deal! In dat geval, kun je wel rustig een dutje doen!

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel