Energie
2 min leestijd

Energieleverancier failliet, wat gebeurt er nu?

Bij een faillissement word je energieleverancier failliet verklaart door geldproblemen. Wat zijn de gevolgen hiervan voor jou als consument? In dit artikel legt Roos de situatie voor je uit.

Gelukkig komt het niet vaak voor dat een energieleverancier failliet raakt, maar helaas staan niet alle energieleveranciers er altijd financieel sterk voor. Als je energieleverancier in de geldproblemen komt en faillissement aanvraagt kom je als consument waarschijnlijk met vele vragen te zitten. Zoals; kom ik zonder energie te zitten? En wie wordt mijn nieuwe energieleverancier? In dit artikel legt Roos uit wat er gebeurt.

Energieleverancier failliet

Als jouw energieleverancier een faillissement aanvraagt wordt de levering van de energie tijdelijk overgenomen door een andere energieleverancier. Je komt dus niet zomaar zonder gas of stroom te zitten.

Vensterperiode gaat in nadat je energieleverancier failliet raakt

Als jouw energieleverancier failliet is gegaan kun je niet direct overstappen. Na het faillissement gaat er namelijk een zogeheten vensterperiode in. Dit is een periode van maximaal 20 dagen waarin De ACM (Autoriteit Consument & Markt) en jouw energieleverancier samen een oplossing gaan zoeken.

Hierna kunnen er twee dingen gebeuren:

De ACM en je energieleverancier vinden een geschikte oplossing:

Je energieleverancier wordt overgenomen door een andere leverancier, door middel van een bedrijfsovername of door een overname van alle klanten.

De ACM en je energieleverancier vinden geen geschikte oplossing

Jouw contract en de contracten van alle andere klanten worden onderverdeeld over verschillende energieleveranciers.

Overstappen van energieleverancier na faillissement

Zodra je na de vensterperiode een nieuwe energieleverancier toegewezen hebt gekregen zal er contact met je worden opgenomen, het contract zal worden besproken en je nieuwe energieleverancier zal een aanbod doen. Dit is het moment waar je ervoor kunt kiezen om bij je nieuwe energieleverancier te blijven of om over te stappen.

Ben je van plan om over te stappen? Hou er dan wel rekening mee dat je een opzegtermijn hebt van 30 dagen.

Wel of niet overstappen? Roos helpt je met vergelijken!

Als je energieleverancier failliet is gegaan, sta je uiteindelijk voor de keuze om wel of niet over te stappen. Roos wilt je hier graag bij helpen en zoekt binnen 5 minuten voor je uit of je beter kunt overstappen of niet.

In 5 minuten weten waar je geld laat liggenRoos helpt je met besparen

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Isa Hijnen) een e-mail over dit artikel