Energie
5 min leestijd

Energieprijzen 2021: Vastzetten of voor variabel kiezen?

De energieprijzen verschillen elk jaar. Dit heeft te maken met een aantal factoren. In dit artikel bespreken we die factoren en hoe de historisch lage energieprijzen van 2021 tot stand zijn gekomen en wat dit betekent voor jou.

Ieder jaar brengt verandering met zich mee. Zeker in de energiewereld. Eerder schreven we al over de veranderingen in je energiecontract in 2021. Ook de energieprijzen verschillen dus elk jaar. Dit heeft te maken met een aantal factoren. In dit artikel bespreken we die factoren. Ook leggen we uit hoe de energieprijzen 2021 tot stand zijn gekomen.

Voordat we je de energieprijzen van 2021 tonen, leggen we je uit hoe energieprijzen zijn opgebouwd. Het werkt als volgt:

    • 30% bestaat uit belastingen
    • 19% bestaat uit kosten voor de netbeheerder
    • 51% bestaat uit kosten voor de levering van de energie (vast of variabel)

Hieronder leggen we per onderdeel uit hoe het ervoor staat in 2021.

1. De belastingkosten op energie voor 2021

Ten eerste, de belastingkosten. Deze worden bepaald door de regering. Er zijn verschillende belastingen op energie die meegenomen worden in de uiteindelijke prijs. Hieronder hebben we ze op een rijtje gezet.

Energiebelasting 2020 2021
Energiebelasting Stroom 0,11822 0,1141
Energiebelasting Gas 0,40301 0,4218
Vermindering* -527,17 -558,56
ODE Stroom** 0,03303 0,0363
ODE Gas** 0,09378 0,103

*Vermindering is het bedrag dat in mindering wordt gebracht op het bedrag waar je energiebelasting over betaalt. Vroeger heette dit ‘energiebelasting heffingskorting’. Je betaalt dus geen belasting over dit deel van je energieverbruik. Het wordt verrekend op je energierekening.
**ODE staat voor Opslag Duurzame Energie. Deze is ingevoerd om duurzame energie te promoten. Deze toeslag wordt door je energieleverancier afgedragen aan de Belastingdienst. Over ODE betaal je 21% btw.

Verschillen belastingkosten 2020 vs 2021

Als je 2020 en 2021 vergelijkt, zie je dat de overheid meer belasting is gaan heffen op gas en (iets) minder op stroom. Huishoudens met meer stroom dan gas profiteren hier dus van.

Heb jij een gemiddeld of hoog gasverbruik? Dan zijn je energiekosten waarschijnlijk omhoog gegaan. Je kunt in dat geval twee dingen doen. Optie 1 is: Langzamerhand van het gas af. En optie 2 is: overstappen. Bij overstappen kun je vaak profiteren van een welkomstkorting. In dat geval kun je eerst energie vergelijken. Daarna kun je op zoek gaan naar een nieuwe energieleverancier.

Roos kan je hier helpen met overstappen:

Laat Roos voor mij energie vergelijken

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

2. Netbeheerkosten 2021

Ten tweede; de Netbeheerkosten. Deze zijn door het ACM in het Tarievenbesluit 2021 bekendgemaakt. In 2021 zijn de netbeheerkosten stroom met €17 gestegen. Dit komt voor jou neer op zo’n €20,50.

Netbeheerkosten voor gas in 2021 zijn met €5 gestegen. Dit is voor jou ongeveer €6.
Het tarief voor netbeheer gaat komend jaar dus met gemiddeld €26 omhoog tot zo’n €456. Hoeveel de stijging precies is, hangt af van de netbeheerder in jouw regio.

3. Kosten levering van energie 2021

Ten derde; de leveringskosten van energie. Energieprijzen verschillen per leverancier. Dit komt bijvoorbeeld doordat leveranciers de energie zelf inkopen. Ze doen dit op verschillende momenten. En omdat de prijzen fluctueren, hebben ze verschillende inkoopkosten. Daarnaast mogen leveranciers een marge rekenen bovenop de inkoopprijs. Het is dus aan te raden om energieprijzen 2021 te vergelijken. Zo kun je de goedkoopste energieleverancier kiezen.

De energieprijzen 2021 zijn opgebouwd uit:

Vaste leveringskosten:

dit zijn de kosten die je standaard betaalt, onafhankelijk van je energieverbruik. Denk aan administratiekosten, vastrecht en incassokosten. De vaste kosten van de grootste leveranciers vind je hieronder:

Energieleverancier Vaste leveringskosten stroom en gas 1 jan 2021
Vattenfall €71,88 per jaar
Essent €75,70 per jaar
Eneco €71,88 per jaar

Variabele leveringskosten:

dit zijn de kosten die je betaalt afhankelijk van je gas- of elektraverbruik. Dit tarief is afhankelijk van het tarief waartegen de leverancier zijn stroom/gas inkoopt.

Energieleverancier Variabele leveringskosten gas 1 jan 2021 Variabele leveringskosten stroom 1 jan 2021
Vattenfall 0,25398 0,069817
Essent 0,27358 0,06232
Eneco 0,25779 0,06694

Vaste of variabele tarieven

Naast vaste en variabele leveringskosten, heb je ook vaste en variabele tarieven. Bij het afsluiten van een energiecontract kun je kiezen voor een vast of variabel tarief. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract met variabele prijzen. Vaak weten ze dit niet eens! Bij een vast tarief ligt de prijs vast voor de contractduur. Dit is bijvoorbeeld voor één of drie jaar. Als een vast energiecontract afloopt, ga je automatisch over op het variabele tarief.

Variabele energieprijzen 2021

Elk jaar gelden er vanaf 1 januari en 1 juli nieuwe variabele energieprijzen. De prijs van energie wordt beïnvloed door factoren zoals de olieprijs, netbeheerderskosten en overheidsheffingen. De energieleveranciers bepalen aan de hand daarvan hun variabele energietarieven. Deze tarieven mogen ze elk half jaar opnieuw vaststellen.

Meestal ben je met een contract met een variabel tarief duurder uit. Ook als het variabele tarief daalt, loont het om energie te vergelijken. Waarschijnlijk ben je namelijk nog steeds goedkoper uit door over te stappen naar een vast tarief-contract.

Energieprijzen 2021

Wat gebeurt er met de energieprijzen in 2021? De energietarieven zijn in 2021 flink gedaald. Daarnaast wil het kabinet duurzamer energieverbruik stimuleren. Zoals we al eerder zeiden; dit zie je terug in de belasting op gas (die is omhoog), en de belasting op elektriciteit (die is omlaag).

Energieprijzen 2021 vastleggen

Hoe hoog de energieprijzen in de toekomst zijn, is moeilijk te voorspellen. Je weet nooit zeker of ze gaan dalen of juist stijgen. Maar de energieprijzen zijn dit jaar historisch laag. Een goed moment om te besparen dus. Zeker als je al een aantal jaar bij dezelfde energieleverancier zit. Als je nu je contract vastzet (voor bijvoorbeeld 1 of 2 jaar), profiteer je langer van de lage energieprijzen.

Energieprijzen 2021 vergelijken? Roos helpt je!

Roos weet alles over de huidige energiemarkt. Ze kent alle aanbieders, alle voorwaarden én alle aanbiedingen! Hier kun jij van profiteren. Zo hoef je (bijna) niets te doen, maar ben je wel verzekerd van het beste energiecontract.
Hoe het werkt? Doorloop simpelweg de stappen op onderstaande link en je weet binnen een paar minuten waar je aan toe bent.

In 2 minuten minder betalen voor je energie?


energie besparen

Bespaar automatisch op je energiekosten. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw energiekosten in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

Meer weten over energie? Op de website van Roos kun je van alles leren. Zo lees je hier bijvoorbeeld meer over energie vergelijken. Of ontdek hoe je groene energie vergelijkt!  En hier lees je alles over de slimme meter.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel