Energie
4 min leestijd

Energie besparen in een handomdraai

Met een paar simpele veranderingen in het huis, of door jezelf een paar energieslurpende handelingen af te leren, kun je al snel energie besparen voor wel honderden euro’s per jaar. Roos zet de makkelijkste tips om energie te besparen voor je op een rij.

Energie besparen: doe jij het al?

‘Kleine wasjes, grote wasjes. Laat maar lekker draaien’, was een hit van Trafassi in de jaren negentig in Nederland. Dat is anno 2014 helemaal not done: kleine wasjes. Energie besparen is belangrijk, die trommel kan dus het beste vol zijn. Voor je portemonnee en voor het milieu. Roos kan hier en daar ook wat bewuster zijn. Zo grist ze vaak snel haar iPhone uit de lader, maar laat ze steevast haar lader in het stopcontact zitten. Roos geeft een aantal tips om makkelijker energie te besparen.

  • Adapter uit het stopcontact halen – 17 euro

   Als je elke dag gemiddeld vijf opladers gebruikt en die de hele dag in het stopcontact laat zitten, dan verspil je op jaarbasis al gauw 76 kW aan onnodig energieverbruik. Als je telefoon is opgeladen, kun je het beste gelijk de lader uit het stopcontact halen. Denk ook bijvoorbeeld eens aan de opladers van je elektrische tandenborstels of de kruimeldief.

  • Geen stand-by knop gebruiken – 75 euro

   De tv zet Roos meestal uit met de stand-by knop van de afstandsbediening. Tot ze erachter kwam dat dat haar toch aardig wat geld kost op jaarbasis. De uitknop van de tv wist ze toen ineens snel te vinden. Voor de overige apparaten die geen uitknop hebben, maar wel de euro’s uit Roos haar portemonnee slurpen, gebruikt ze nu een stekkerdoos met schakelaar.

  • Volle trommel wassen – 25 euro

   O ja, en als je toch al bezig bent met wassen, kies als wastemperatuur dan 30 graden. Voor het behoud van de kwaliteit van je kleding en om energie te besparen.

  • Radiatorfolie achter verwarming plakken – 20 euro

   Leuk dat de muur achter de radiator zo lekker verhit wordt, maar Roos merkt niks van die warmte. Na een middagje knippen en plakken weet ze met radiatorfolie het onnodige energieverbruik terug te dringen. Bovendien merkt ze nu eindelijk wat van de warmte in huis.

  • Sluipenergie bijhouden met energiemeter – 125 euro

   Een stiekeme dief is bijvoorbeeld de warmhoudstand van het koffieapparaat, de klok van de magnetron (6 tot 10 euro per jaar) en de computer. Energie besparen kan makkelijk met een energiemeter. Zo weet Roos nu precies welke apparaten de stilzwijgend energieslurpende boosdoeners zijn. Online of via je energieleverancier zijn deze energiemeters te krijgen.

  • Zet verwarming laag bij verlaten huis – 165 euro

   Roos vergeet het iedere keer weer, de verwarming lager zetten als ze op stap gaat. Vanaf nu zet ze een alarm in haar telefoon voor het slapengaan, en ook een briefje bij de voordeur herinnert haar eraan.

  • Ventilator is veel zuiniger dan airco – 15 euro

   Airco: 430kW per jaar. Ventilator: 15 kW per jaar. Genoeg gezegd?

  • Spaarlampen i.p.v gloeilampen – 60 euro

   Roos wist allang dat spaarlampen natuurlijk zuiniger zijn dan gloeilampen. De naam zegt het al zelf. Maar het probleem was dat ze het idee had dat ze in een dokterspraktijk leefde met het klinische licht van een spaarlamp. Maar tegenwoordig zijn de lampen verbeterd en zijn ze zelfs hip. Energie besparen hoeft gelukkig niet ongezellig te zijn!
   spaarlampen

  • Spaardouche kop – 100 euro p.p.

   Een gewone douche verbruikt ongeveer 15 liter water per minuut. Een douche met een spaarkop, rond de 6 liter water per minuut. Je merkt weinig van het verschil doordat de spaarkop luchtbelletjes mengt met water. Het kost maar rond de 20 euro en met 5 minuten douchen bespaar je al 45 liter water.

  • Lagere stand vaatwasser – 40 euro

   Voordat vaatwassers op de markt komen, zorgen de fabrikanten ervoor dat de machines ook goed hun werk doen op de ecostand. Het eco-programma zit er dus niet op voor de grap, maar werkt echt!

  • Was buiten hangen – 50 euro

   Een wasdroger is een enorme energievreter. Bovendien is het heerlijk als de was buiten heeft gehangen. In de winter is de was zo droog boven de verwarming. Er zijn handige wasrekjes te koop die energie besparen, en aan de verwarming vastgemaakt kunnen worden.

  • 2 minuten korter douchen – 40 euro

   Als je met z’n vieren in huis woont, kun je al gauw rond de 100 euro per jaar aan energie besparen. Zet een kookwekker, dan weet je tenminste hoe lang je doucht!

Roos kan in een handomdraai al gauw 750 euro besparen! Jij kan het vast ook! Geld besparen op energie kan ook makkelijk door de allerbeste deal te krijgen. Zet een contractwekker voor je energiecontract, en Roos geeft je persoonlijk advies.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel