Energie
2 min leestijd

Warmetruiendag, zet je verwarming een graadje lager

Roos zit er graag warmpjes bij maar weet ook, de groenste en goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Zet daarom je verwarming een graadje lager en bespaar gelijk energie, en het milieu. Op vrijdag 5 februari is het zover, Roos doet mee. Jij ook?

Zet je verwarming 1 graad lager, bespaar 6% in je CO2 uitstoot

Door Warmetruiendag wordt je er bewust van dat de verwarming makkelijk een beetje lager kan. Eigenlijk is het beter om eerst iets warmers aan te trekken en daarna pas te kiezen om de verwarming wat hoger te zetten. Zo bespaar je je energierekening en gelijk ook het milieu.

Wist je wat de Warmetruiendag voor gevolg heeft? De verwarming een graad lager zetten bespaart 6% in je energieverbruik, maar ook 6% in je CO2 uitstoot. Als alle Nederlandse huishouden de verwarming een jaar lang 1 graad lager zouden zetten, zou er 560 miljoen m3 gas per jaar minder verbruikt worden. Een gemiddeld huishouden met een verbruik van 1.700 m3 gas per jaar, kan zo € 60,- per jaar besparen.

De 7 energie bespaartips van Roos

Roos zocht uit wat ze kon doen om haar energieverbruik omlaag te brengen.

 1. Heb je ruimtes waar je weinig komt, doe dan de verwarming lager of uit. Zonde om te verwarmen als je er toch geen gebruik van maakt.
 2. Zet de temperatuur in de nacht een beetje lager, maar niet lager dan 15 graden. Een ruimte opwarmen van een heel lage temperatuur kost meer energie dan een ruimte op een temperatuur van 15 graden houden.
 3. Zet een koelkast niet vlak naast een fornuis, kachel of oven. Dan kost het voor warm en koud minder moeite, en dus energie, om op temperatuur te blijven en/of komen.
 4. Zorg voor schone ventilatieopeningen in de vriezer en koelkast. Zo wordt de restwarmte beter afgevoerd, waardoor de koelende werking wordt behouden.
 5. Ga douchen in plaats van in bad. Je kunt op basis van je energieverbruik wel drie keer douchen voor een lekker warm bad.
 6. Zet je thermostaat een uur voor je gaat slapen een graadje lager. Hier merk je weinig van maar scheelt ook in je energieverbruik.
 7. Tochtstrips bij kieren in ramen en deuren. De warmte ontsnapt zo minder snel uit je huis en de kou komt minder makkelijk binnen.

Warmetruiendag is al 10 jaar oud

Warmetruiendag werd tien jaar geleden bedacht door Klimaatverbond Nederland, een netwerk van decentrale overheden die samenwerken aan effectief klimaatbeleid in Nederland. Het initiatief wordt sinds 2013 gesteund door groene energieleverancier Greenchoice. Greenchoice heeft als doel een schonere wereld te creëren door zuinig en slim met energie om te gaan en door alleen energie op te wekken uit zon, wind en andere natuurlijke bronnen. De Nederlandse Warmetruiendag wordt jaarlijks gehouden rond de verjaardag van het Kyotoprotocol uit 1995.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel