Gesprekjes
3 min leestijd

“Ik promootte Vandebron zelfs op Facebook en bij mijn buren, normaal doe ik dat nooit!”

Roos gaat de straat op en snijdt de meest uiteenlopende onderwerpen aan van alledag. Op zoek naar de échte verhalen, […]

Roos gaat de straat op en snijdt de meest uiteenlopende onderwerpen aan van alledag. Op zoek naar de échte verhalen, de ongepolijste ervaringen zonder reclametaal. Echte kennis kun je niet alleen van achter je beeldscherm opdoen, vindt Roos. Deze week aan het woord: Brenda (33) uit Amsterdam over Vandebron.

“Afgelopen week was ik aan het lanterfanten op een biologische markt in Amsterdam, waar ik werd aangesproken door een meisje van Vandebron. Vandebron biedt duurzame energie aan die je rechtstreeks van een boer kunt kopen, zonder tussenkomst van een groot bedrijf. Dat was zo’n aansprekend verhaal, dat ik direct ben overgestapt. Uiteindelijk betrapte ik me er zelfs op dat ik Vandebron promootte op Facebook en bij mijn buren. Normaal doe ik dat nooit! Dat geeft wel aan hoe enthousiast ik was.”

Wat sprak je zo aan bij Vandebron?

“Klimaatverandering levert me geregeld slapeloze nachten op. Daarom doe ik mijn best duurzaam te leven. Maar ik weet ook dat ik als ‘groene-goeddoener’ een makkelijke prooi ben voor grote bedrijven die hierop in willen spelen. Je ziet vaak reclames op tv waarin je de wieken van de Hollandse windmolens op volle toeren ziet draaien en de groene grootspraak je om de oren vliegt. Achteraf blijkt dat de energie van Noorse watercentrales komt en helemaal niet van die molens.
Bij Vandebron kun je zelf kiezen wat voor soort energie je koopt en bij wie. Je krijgt daarmee weer een stuk controle terug als consument, dat zorgt voor een hoop helderheid en vertrouwen. Het meisje op de markt liet precies zien van welke boeren ik stroom kon kopen. Thuis kon ik het nog eens rustig nalezen, omdat ik twee weken bedenktijd had. Geen opdringerig ellebogenwerk dus. Wat een verademing, vergeleken met het gedrag van traditionele energiebedrijven.”

Welke boer zorgt nu voor je stroom?

“Ik heb voor windmolens gekozen. Wat was de naam van de boer ook alweer? Ik geloof dat het… iets met Gerard was. Oh ja, Gerard en Monique! Je kunt ze zelfs op hun boerderij opzoeken. Hartstikke leuk!”

Dus je had geen bedenkingen bij het overstappen?

“Niet op het moment van overstappen. Voor mij is groene energie belangrijker dan een paar euro’s besparen, maar door mijn overstap bespaar ik toch vijf euro per maand! Ik had dus geen twijfels. Maar nu ik erover nadenk, vraag ik me toch af waar ze bijvoorbeeld al die opgewekte energie opslaan. En wat gebeurt er als er te weinig energie is? Krijg ik dan alsnog stroom van Nuon? Ik hoop gewoon dat ik niet zo naïef ben dat wanneer iemand mij een boer bij een hooibaal laat zien, ik – met mijn wereldverbeterende intenties – direct overstag ga. Terwijl het misschien toch flauwekul was. Het hele sjoemelstroomdebacle zit namelijk nog vers in mijn geheugen.
Als ik van die promotiemeisjes in hesjes zie, hoe sympathiek ze ook zijn, dan vraag ik me toch af hoe ze aan dat marketingbudget komen. Zit er dan toch een groot bedrijf achter, en is Vandebron slechts een andere tak van Nuon?”

Weet je wat, Roos gaat eens langs Vandebron en zal al deze vragen voorleggen.

Het vervolg van dit verhaal lees je hier!

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel