Verzekeringen
11 min leestijd

Woonverzekering

Verzekeringen, van opstal- tot woon- tot inboedelverzekering.. Wat zijn ze nou precies en hoe weet je welke je nodig hebt? Op deze pagina loopt Roos het rustig met je door. Wel zo makkelijk!

Woonverzekering

Een woonverzekering. Het klinkt logisch. Wonen is een belangrijk deel van je leven en voor ongeveer alles wat belangrijk is bestaat wel een verzekering. Maar wat is een woonverzekering precies en hoe weet jij of je het nodig hebt? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over wat de woonverzekering is, hoe je de beste én goedkoopste voor jou vindt en waar je er een kunt afsluiten.

Minder betalen voor je auto, energie, TV & internet of mobiel?

Zet Roos aan het werk om voor jou persoonlijk de beste deal te vinden en bespaar honderden euro's per jaar!

Start met besparenHet kost je slechts 2 minuten!

Wat is een woonverzekering?

Een woonverzekering is de combinatie van een inboedelverzekering en opstalverzekering. Wanneer je een woonverzekering afsluit, betekent dit dat je verzekerd bent voor alle schade aan je woning zelf (onder de opstalverzekering) en ook voor schade aan de spullen in jouw woning (onder de inboedelverzekering).

Woon- of woonhuisverzekering?

Deze termen worden vaak door elkaar heen gebruikt, wat voor verwarring kan zorgen. Ze betekenen namelijk niet hetzelfde. Hieronder leggen we het uit:

  • Verschil woon- en woonhuisverzekering:

   Een woonhuisverzekering is een ander woord voor opstalverzekering. Opstal = woonhuis dus. Vroeger was het nodig om meerdere verzekeringen af te sluiten om je huis goed te verzekeren. Een woonverzekering bestond toen nog niet. De term ‘woonhuisverzekering’ wordt tegenwoordig niet vaak meer gebruikt.

  • Verschil woon- en opstalverzekering:

   Met een opstalverzekering verzeker je alleen spullen die aard- en nagelvast aan je huis vastzitten. Met een woonverzekering verzeker je, naast spullen die aard- en nagelvast zitten, ook alle verhuisbare spullen Een woonverzekering is dus uitgebreider, omdat het een combinatie is van een opstal- en inboedelverzekering.

Inboedelverzekering of opstalverzekering?

Wil je weten wat er onder een inboedelverzekering valt en wat onder een opstalverzekering? Gebruik deze eenvoudige regel: alles wat aard- en nagelvast zit (en dus niet verhuisbaar is) behoort tot het woonhuis en dus tot je opstal. Alles wat wel verhuisbaar is behoort tot de inboedel. Zo is bijvoorbeeld kliklaminaat verzekerd via een inboedelverzekering, maar een gelijmde houten vloer via de opstalverzekering. En de keuken is verzekerd via de opstalverzekering, maar de inrichting daarvan onder de inboedelverzekering.

Dekking woonverzekering

Wanneer je een woonverzekering afsluit, kun je kiezen tussen twee soorten woonverzekeringen:

Extra Uitgebreid

Met Extra Uitgebreid ben je goed verzekerd voor schade die ontstaat door onder andere brand, storm, vandalisme, diefstal of inbraak.

All Risk

Met een Allrisk dekking ben je, naast bovenstaande, ook verzekerd voor de meeste schades die je zelf maakt. Heeft je zoontje met een stift op de muur getekend? Schade aan de opstal of je inboedel die jij of je gezinsleden zelf veroorzaakt hebben, wordt met de allriskdekking vergoed.

Ja, ik wil ook € 1.000 besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Aanvullende (woon)verzekeringen

  Daarnaast kan je ook nog kiezen uit een aantal aanvullende verzekeringen:

  Glasverzekering

  De glasverzekering dekt schade aan je ramen (dit wordt niet standaard gedekt door de basis woonverzekering). Als je een koopwoning hebt, is een aparte glasverzekering afsluiten verstandig. Vooral wanneer je woning duurder glaswerk heeft, zoals glas-in-lood, maatwerk of geslepen glas. Als je een woning huurt, kun je in het contract vinden of je zelf een glasverzekering af moet sluiten of dat de verhuurder dit voor jou heeft meeverzekerd.

  Als je een aparte glasverzekering afsluit, kijk dan of het bij dezelfde verzekeraar kan als je woon-, inboedel- of opstalverzekering. Dat zorgt namelijk voor een snellere afhandeling bij schade en kan je daarnaast ook nog korting op je premie opleveren.

  Kostbaarhedenverzekering

  Vaak dekt de woon- of inboedelverzekering je kostbaarheden tot een bepaald bedrag. Wil je deze verzekeren tot een hoger bedrag? Sluit dan een aanvullende kostbaarhedenverzekering af. Dan ben je verzekerd van een goede dekking. Mobiele telefoons en andere kostbaarheden zijn vaak niet standaard meeverzekerd. Bekijk altijd goed de voorwaarden bij de verzekeraar van jouw keuze.

  Caravanverzekering

  Heb je een caravan aan je auto gekoppeld? Dan valt deze onder de WA-verzekering van de auto. Schade die je met je caravan bij een ander maakt, wordt dan vergoed. De caravan zelf is alleen niet verzekerd. Daar kun je een aparte caravanverzekering voor afsluiten.

  Aansprakelijkheidsverzekering

  Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt indien je per ongeluk iets van iemand anders beschadigt, of die persoon zelf hebt verwondt.

  De rechtsbijstandverzekering

  Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij conflicten. Dit geldt alleen voor conflicten die je nog niet ziet aankomen op het moment dat je de verzekering afsluit. Het heeft dus geen zin om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten voor een al lopend conflict. Daarom kost het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering je waarschijnlijk meer dan het je oplevert.

  Wat valt niet onder de dekking van de woonverzekering?

  Per situatie zijn er ook een aantal dingen die niet standaard worden vergoed door de woonverzekering. Hieronder valt:

   • Zelfveroorzaakte schade (wel gedekt bij een Allriskpolis)
   • Schade door achterstallig onderhoud
   • Terrorisme
   • Schade door natuurgeweld, zoals een overstroming of aardbeving
   • Schade door constructie- of bouwfouten
   • Regen door openstaande deuren en/of ramen

  Is elk soort waterschade verzekerd?

  In de meeste gevallen wordt plotseling ontstane schade aan de opstal of inboedel, zoals een lekkage of hevige regenval gewoon binnen de woonverzekering vergoed. Het is hierbij wel van belang dat het gaat om onvoorziene schade; dit is schade die je niet had kunnen verwachten. Lekkage dat ontstaan is door achterstallig onderhoud wordt daardoor bijvoorbeeld niet vergoed. Ook als je de ramen open laat staan, wordt de veroorzaakte waterschade niet vergoed. Het verschilt per situatie en verzekeraar of waterschade vergoed wordt. Het is verstandig om dit goed na te kijken in de polisvoorwaarden. Dit geldt eigenlijk voor elk soort schade! Zorg er dus altijd voor dat je weet wat je afsluit.

  Wat kost een woonverzekering?

  Door een aantal dingen op een rijtje te zetten kun je de premie voor de woonverzekering berekenen. Zo kom je erachter wat de maandelijkse kosten voor jouw woonverzekering zullen zijn. De hoogte van de woonverzekering is afhankelijk van een aantal factoren:

   • Je woningtype
   • De bouwaard van je woning
   • De herbouwwaarde van je woning
   • Het eigen risico
   • Inbraakbeveiliging
   • Premietermijn
   • Je woonregio
  De bouwaard van je woning is het materiaal van de buitenwanden en de dakbedekking. Dit kan bijvoorbeeld steen, hout en riet zijn. Hoe brandveiliger het materiaal is, hoe lager de premie. De herbouwwaarde van je woning is de waarde van je huis als je het op precies op dezelfde manier op zou bouwen. Je kan de herbouwwaarde berekenen met de waardemeter van het Verbond van Verzekeraars. Met behulp van bovenstaande factoren en gegevens als hoeveel kamers het huis heeft en of je renovaties hebt uitgevoerd, kunnen de woonverzekeringskosten worden berekend. Bij veel verzekeraars kan je ook aangeven of je extra beveiliging hebt, zoals een alarmcentrale met verbinding meldkamer. Ook als je het politiekeurmerk ‘Veilig wonen’ hebt, kan je korting ontvangen op je premie.

  Een indicatie van de maandelijkse premiehoogte: De gemiddelde woonverzekeringen liggen op zo’n € 40,- per maand, maar het kan ook behoorlijk oplopen.

  Eigen risico woonverzekering

  Bij een woonverzekering geldt een eigen risico. Dit betekent dat als je een schadevergoeding aanvraagt, je dit bedrag zelf moet betalen en dat alles boven dat bedrag vergoedt wordt. Het verschilt per verzekeraar hoeveel dit is en vaak kun je ook zelf de hoogte bepalen. Meestal ligt het eigen risico tussen de € 100,- en € 500,-. Bij sommige verzekeraars kun je ook kiezen voor € 0,- eigen risico. Je betaalt dan wel meer premie.

  Goedkope woonverzekering

  Wat de goedkoopste woonverzekering is, hangt dus af van jouw omstandigheden en keuzes. Er bestaat niet één algemene goedkoopste woonverzekering.

  Door een woonverzekering te nemen in plaats van de inboedel- en opstalverzekeringen los, bespaar je bijna altijd geld. Ook is het handig als er sprake is van schade, dan heb je gewoon één contactpunt, of het nou om schade aan de opstal of inboedel gaat.

  Woonverzekering vergelijken

  Om een goedkope woonverzekering te vinden, kun je het beste verschillende woonverzekeringen vergelijken. Als je dit gaat doen, hou dan de gegevens uit het lijstje hierboven (adres, je type woning, bouwaard en herbouwwaarde van je woning en wat voor pakket je wilt) bij de hand.

  Roos helpt je graag bij het vinden van de goedkoopste woonverzekering. Hiervoor zijn we op het moment een module aan het ontwikkelen. Hou deze pagina in de gaten, of de homepagina, om er binnenkort gebruik van te kunnen maken! In de tussentijd kun je op het gebied van Energie, Autoverzekeringen, Internet & TV en Mobiel in 2 minuten laten checken of je geld kunt besparen 😉

  Wanneer een woonverzekering afsluiten?

  Misschien vraag je je af wanneer het tijd is om een woonverzekering af te sluiten. Het uitgelezen moment is wanneer je een (nieuw) huis koopt. Maar een woonverzekering afsluiten kan altijd. Beginnen als je al een koophuis hebt of overstappen van verzekeraar is mogelijk. We raden je zeker aan om op zoek te gaan naar de juiste verzekering.

  Als je al een opstal- of woonverzekering hebt en je onlangs verhuisd bent, dan raden we aan om kritisch te kijken naar je verzekering. Je moet je adreswijziging en gegevens van je nieuwe huis doorgeven aan je verzekeraar. Deze zal dan beoordelen of je premie omhoog, omlaag gaat of hetzelfde blijft. Dit is dus gelijk een goed moment om je dekking te controleren, woonverzekeringen te vergelijken en eventueel over te stappen.

  Is een woonverzekering verplicht?

  Vanuit de overheid is het niet verplicht om een woonverzekering af te sluiten. Maar het afsluiten van een woon- of in ieder geval opstalverzekering wordt wel vaak verplicht door de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker bouwt op die manier de zekerheid in dat jij de lening altijd kan terugbetalen, ook als jouw woning afbrandt of andere schade oploopt. Een opstal- of woonverzekering moet zo snel mogelijk worden afgesloten, deze moet namelijk ingaan op de dag dat de koopwoning wordt opgeleverd.
  Het is dus niet wettelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, maar eigenlijk is dit in alle gevallen wel verstandig om te doen.
  Meer weten over welke verzekeringen verplicht zijn? Je leest het hier.

  Woonverzekering afsluiten

  Zorg er als je de verzekering gaat afsluiten, altijd voor dat je de gegevens, zoals het type woning en de bouwaard van de woning, juist opgeeft. Geef je deze informatie niet juist door? Dan kan het zijn, in het geval van oververzekering, dat je hierdoor een hogere premie betaalt. En die te veel verzekerde waarde krijg je niet uitgekeerd in geval van schade. Je beschadigde huis of spullen waren immers simpelweg niet zoveel waard. Ook onderverzekering is zonde op het moment dat je schadekosten uitgekeerd wilt krijgen; je krijgt dan minder dan de waarde van de opstal of inboedel vergoed omdat je je voor een lager bedrag hebt verzekerd. Geef al je gegevens dus zo accuraat mogelijk op.
  Vaak hoor je binnen één werkdag of je aanvraag voor je nieuwe opstalverzekering goed is afgerond. Je bent dan definitief verzekerd.

  Let op: Heb je al een opstal-, inboedel- of woonverzekering en wil je overstappen op een nieuwe? Vergeet dan niet je oude verzekering op te zeggen! Zo voorkom je dat je dubbel verzekerd bent.

  Beste woonverzekering 2021

  Natuurlijk wil je graag weten wat de beste woonverzekering van 2021 is. Hier is niet één antwoord op te geven. De beste woonverzekering voor jouw situatie is in principe altijd de verzekering met de beste dekking en de laagste premie. Daarnaast, wat anno 2018 de beste verzekering voor jou was, hoeft dat in 2021 niet meer te zijn. Bijvoorbeeld omdat je je woning hebt gerenoveerd of je meer spullen hebt gekocht en de totale waarde hierdoor is gestegen. Omdat er dus veel verschillende factoren meespelen in het bepalen wat de beste en goedkoopste woonverzekering is voor jou, is het niet mogelijk om 1 beste woonverzekering aan te wijzen.

  Wel heeft Roos een aantal tips voor het kiezen van de beste woonverzekering voor je:

   • Waarde van je opstal: breng goed je bouwaard en herbouwwaarde in kaart. Zo weet je zeker dat je niet onder- of oververzekerd bent.
   • Waarde van je inboedel: breng ook goed je kostbaarheden in kaart.
   • Dekking: bedenk of je de allrisk dekking wel echt nodig hebt.
   • Eigen risico: Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandelijkse premie.
   • Huisbeveiliging: Is je huis extra beveiligd? Sommige verzekeraars geven in dat geval korting. Bijvoorbeeld als je een politiekeurmerk (PKVW) aanvraagt of als je het alarmsysteem keurmerk hebt.
   • Premie: Je premie in één keer betalen (jaarlijks) is goedkoper dan maandelijks.
   • Vergelijken: vergelijk ieder jaar weer je woonverzekering. Zo weet je of je niet onder- of oververzekerd bent en of je geen goedkopere opties misloopt.
   • Combineren: De combinatie van opstalverzekering en inboedelverzekering (woonverzekering) loont omdat los afsluiten duurder is.

  Ten slotte:
  Met een woonverzekering ben je verzekerd voor schade aan je huis én alles wat erin staat. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je juist buitenshuis verzekerd als je iets van anderen beschadigt. De rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij conflicten in geval van schade. En met een reisverzekering ben je verzekerd als er iets mis gaat op reis! Bekijk alle artikelen bij Roos en leer meer over wat deze verzekeringen betekenen en hoe jij het goedkoopst uit bent!

   

  In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

  Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

  Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

  Mail mij iedere dag een bespaartip!


   Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

   Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel