Verzekeringen
14 min leestijd

Reisverzekering

Waarvoor is een reisverzekering nou precies en hoe weet je welke je nodig hebt? Op deze pagina loopt Roos het rustig met je door. Wel zo makkelijk!

Reisverzekering

Op reis gaan is heerlijk, maar verloopt helaas niet altijd vlekkeloos. Daarom kan het handig zijn om een reisverzekering af te sluiten. Wat een reisverzekering precies inhoudt, welke kosten er worden gedekt, hoe je de beste reisverzekering vindt en nog meer handige informatie over de reisverzekering vertellen wij je in dit artikel.

Wat is een reisverzekering?

Met een reisverzekering ben je verzekerd voor onverwachte (vaak vervelende) extra kosten op vakantie. In het buitenland kunnen dit soort kosten nogal eens hoog uitvallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra vervoerskosten voor een verplichte terugkeer naar Nederland, kosten door diefstal, voor zoekgeraakte bagage of opgelopen schade. Op dit soort momenten is het fijn om te weten dat je reisverzekering de kosten dekt.

De dekking van veel van de verzekeringen die je afsluit in Nederland, geldt niet of maar voor een gedeelte in het buitenland. Met een reisverzekering ben je voor veel zaken ook verzekerd tijdens je verblijf in het buitenland.

Dekking reisverzekering

Je kunt bij het afsluiten van een reisverzekering verschillende reisdekkingen kiezen. De meeste reisverzekeraars bieden een basisverzekering aan die je als je wilt ook nog kunt uitbreiden met verschillende aanvullende (reis)verzekeringen. De basisdekking voor de reisverzekering biedt normaal gesproken dekking voor verlies, schade en diefstal van je bagage en paspoort. Maar ook de vergoeding van onverwachte kosten, hulpverlening of noodhulp.

De basisverzekering verschilt per verzekeraar. Raadpleeg altijd je polis om precies te weten waarvoor je verzekerd bent.

Welke dekking heb ik nodig?

Omdat de basisreisverzekering bij elke aanbieder anders is, bespreken we hieronder een aantal zaken die je zou kunnen overwegen om op te laten nemen in je dekking.

Buitengewone kosten

Dit is de standaard dekking van iedere reisverzekering en is het belangrijkste onderdeel van een reisverzekering. Het dekt de kosten die de alarmcentrale maakt om je veilig, maar eerder dan bedoeld, thuis te brengen (repatriëring). Reisverzekeraars gebruiken verschillende termen voor dit onderdeel: buitengewone kosten, onvoorziene kosten, (persoonlijke) hulpverlening, noodhulp.

Bagage

Bagagedekking dekt gestolen, verloren of beschadigde bagage. In de basisverzekering is je bagage voor bijna elk type gebeurtenis gedekt, zoals beschadiging of diefstal. Bij de meeste verzekeraars geldt hiervoor een eigen risico van €50. De bagage wordt bij elke verzekeraar verzekerd tot een maximumbedrag. Dit bedrag verschilt per verzekeraar, per bagage-item, per persoon en per polis. Meestal ligt het rond de €2500 totaal.

Aanvullende reisverzekeringen

Naast de standaard reisverzekering, kun je ook aanvullende reisverzekeringen kiezen, deze bespreken we hieronder.

Kostbare bagagedekking

Heb je kostbare bagage, dan kan het maximumbedrag uit de basisverzekering ontoereikend zijn. Je kan dan kiezen voor een aanvullende kostbare bagagedekking. Bekijk voordat je besluit om dit te doen goed wat de maximale dekking in zowel de basis- als de aanvullende verzekering is en reken uit wat je (dag)waarde van je bagage meestal is.

Contant geld

Ga je op vakantie naar het buitenland en neem je veel contant geld mee? Je kunt niet bij alle reisverzekeraars contant geld meeverzekeren. En bij de verzekeraars waar dit wel kan, verschilt het hoe hoog de dekking is. Dit kan uiteenlopen van 250 euro tot 750 euro. Heb je contant geld meeverzekerd bij je reisverzekering en wil je dat claimen? Dan is het belangrijk om een bewijs te hebben dat het geld is opgenomen, en dat je bij de politie aangifte hebt gedaan van diefstal of vermissing.

Medische kosten

Deze module biedt aanvullende dekking op de zorgverzekering voor spoedeisende medische zorg op vakantie. Deze verzekering kan handig zijn als je op vakantie gaat naar een land met hoge zorgkosten. Als je in het buitenland te maken krijgt met spoedeisende hulp, krijg je via de basisdekking van je zorgverzekering namelijk alleen de kosten vergoed tot maximaal het Nederlands tarief. Misschien ben je al aanvullend verzekerd voor het buitenland via je zorgverzekering. Kijk dit goed na, zodat je je niet dubbel verzekert.

Sport

    • Gevaarlijke sporten
      Met gevaarlijke sporten bedoelen reisverzekeraars onder meer:
      Parachutespringen
      Bergbeklimmen
      Kiten
      Raften
      Abseilen
      Delta- en ultralight vliegen
      Paragliding
      Zweefvliegen
      Hanggliding
      Wildwatervaren
      Diepzeeduiken
      Afdalen in grotten​
    • Wintersport
      Wintersport moet je vaak apart verzekeren, omdat je bij wintersport vaak een iets groter risico loopt op ongelukken. Als iets je overkomt, krijg je met deze verzekering (een deel van) je kosten vergoed. Een gipsvlucht krijg je gewoonlijk niet vergoed via basisdekking van je reisverzekering, maar wel met deze verzekering. Ook kun je bijvoorbeeld schade aan je wintersportmateriaal vergoed krijgen.
    • Onderwatersport
      Onderwatersporten zitten niet altijd in de standaarddekking. Ben je van plan te gaan duiken tijdens je vakantie? Met deze verzekering krijg je onder andere schade aan je (gehuurde) duikuitrusting vergoed. Ook krijg je je kosten vergoed als je door ziekte de duikcursus niet meer kunt volgen.

Ongevallen

Deze module geeft recht op een uitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit. Als jij tijdens je reis komt te overlijden, ontvangen je nabestaanden een eenmalige uitkering als je deze dekking kiest. Bij blijvende invaliditeit ontvang je zelf een eenmalige uitkering. De maximumvergoeding verschilt sterk per reisverzekering. Na je 70e jaar is de vergoeding vaak veel lager

Autopechhulp

Biedt dekking voor de kosten onderweg, en eventueel de terugkeer naar Nederland, bij een defecte auto onderweg. Ben je al verzekerd voor pechhulp in je autoverzekering? Ga dan na of je deze verzekering wel nodig hebt.

Vervangend vervoer of verblijf

Als de auto of bestuurder uitvalt, dekt dit onderdeel de kosten voor vervangend vervoer of verblijf. Denk hierbij aan sleepkosten naar de garage of vervangend vervoer. Deze verzekering geldt alleen binnen Europa. Schade aan de auto wordt met deze verzekering niet vergoed, daarvoor moet je een autoverzekering hebben of bovenstaande autopechhulp module.

Reisrechtsbijstand

Met deze reisrechtsbijstand krijg je eventuele rechtsbijstand vergoed die je nodig hebt tijdens je vakantie. Je bent dan verzekerd van hulp als je onbedoeld in aanraking komt met justitie in het buitenland, bijvoorbeeld na een verkeersovertreding. Of als iemand tijdens de vakantie schade toebrengt aan je spullen. Maar ook bijvoorbeeld bij een conflict met de reisorganisatie. De rechtsbijstandverzekering die je in Nederland afsluit, geldt vaak niet wereldwijd.

Zakenreis

Ga je op zakenreis? Voor dit type reis krijg je gewoonlijk geen kosten vergoed, maar wel met deze aanvullende zakenreisverzekering.

Studie en/of stage in het buitenland

Ga je voor je studie of stage naar het buitenland? Controleer dan goed of dit verzekerd is via je reisverzekering. Als de reisverzekering geen dekking biedt tijdens een studie of stage, wordt eventuele (letsel)schade niet vergoed. Kijk dus goed na of je reisverzekering ook studie en/of stage in het buitenland meeverzekert. Het is verstandig om je polisvoorwaarden hiervoor te controleren en het eventueel na te vragen bij je reisverzekeraar.

Annuleringsverzekering

Soms komt het voor dat je je reis moet annuleren. Als er een naaste overlijdt bijvoorbeeld, of als je plots ziek wordt. Met deze verzekering krijg je je annuleringskosten in een aantal gevallen vergoed. Wil je je reis annuleren vanwege een situatie die je al langere tijd zag aankomen? Dan biedt een annuleringsverzekering geen dekking. Kijk voordat je de verzekering afsluit goed in de poliswaarden en ga dan na of een annuleringsverzekering de premie waard is.

Wat kost een annuleringsverzekering?

De kosten van een annuleringsverzekering hangen af van de totale kosten van je reis. De premie van een annuleringsverzekering is meestal tussen de 5 en 6 procent van de totale reissom. Daar komen ook nog poliskosten en assurantiebelasting bij. Hoe hoger de reissom, hoe meer premie je dus betaalt voor je annuleringsverzekering.

Wat kost een reisverzekering?

De hoogte van de premie van je reisverzekering wordt bepaald door een aantal factoren, deze bespreken we hieronder.

Dekking

Ten eerste natuurlijk de dekking: zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende dekkingen mogelijk binnen een reisverzekering. Kies je voor alleen een basisdekking dan betaal je een stuk minder premie dan wanneer je je ook verzekert voor bijvoorbeeld gevaarlijke sporten en pechhulp.

Reisduur

Ten tweede is de aaneengesloten reisduur van invloed. Ga jij maar een kort weekend weg? Dan is de premie lager dan wanneer je 4 weken op pad gaat. Dit geldt natuurlijk voor een reisverzekering die je voor een bepaalde reis afsluit, dat heet een kortlopende reisverzekering. Er bestaat ook zoiets als een doorlopende reisverzekering, het verschil leggen qew hieronder uit.

Kortlopend of doorlopend

Ten derde speelt de “loop” van de verzekering mee. Een kortlopende reisverzekering is een tijdelijke verzekering met een vaste ingangsdatum en einddatum. Je verzekert hiermee een reis, vanaf het vertrek van huis tot aan terugkomst. Met een doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar door verzekerd, dus zelfs als je een weekendje weg gaat of een onverwacht tripje maakt, heb je al een geldende reisverzekering. Gemiddeld kost een kortlopende reisverzekering eenmalig enkele tientallen euro’s, en een doorlopende reisverzekering een paar euro per maand.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering goedkoper?

Voor een korte vakantie is een kortlopende reisverzekering het voordeligst. Maar ga je per jaar vaker dan één keer op vakantie, of ga je langer dan 14 dagen op reis? Dan is een doorlopende reisverzekering al snel goedkoper. Je hoeft dan niet elke keer een losse reisverzekering af te sluiten en telkens opnieuw poliskosten te betalen.

Doorlopende reisverzekering bijna altijd voordeliger

Een doorlopende reisverzekering is dus al snel goedkoper dan een kortlopende reisverzekering. Ook voor een annuleringsverzekering geldt dat een doorlopende vaak goedkoper is dan een kortlopende.
De keuze voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering hangt af van het aantal dagen vakantie per jaar (in totaal, dus niet per se aaneengesloten):

    • Een gezin dat 3 weken per jaar op vakantie gaat, is vaak goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering.
    • Een alleenstaande kan beter voor een doorlopende reisverzekering kiezen bij zo’n 4 weken vakantie per jaar.

Bestemming

Ten vierde is de bestemming ook van invloed op de hoogte van de premie van je reisverzekering. Als jij besluit om buiten Europa op vakantie te gaan, dan betaal je meer premie dan wanneer je binnen Europa blijft. Je hebt dan namelijk een reisverzekering met werelddekking nodig. Kies je voor werelddekking? Dan is je premie dus hoger.

    • Europadekking geldt voor alle landen binnen Europa. Dit is inclusief Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren en alle niet-Europese landen die grenzen aan de Middellandse Zee. Dit houdt in dat ook Marokko, Tunesië, Algerije, Libië, Egypte, Israel, Libanon en Aziatisch Turkije onder de dekking vallen.
    • Werelddekking geldt voor alle landen en werelddelen.

Aantal personen op de polis

Ten vijfde geldt hoe meer gezinsleden je meeverzekert, hoe hoger de premie van je reisverzekering.

Reisverzekeraar

Naast deze factoren is de keuze voor je reisverzekeraar ook van invloed op de hoogte van je premie. Verzekeraars hanteren niet allemaal dezelfde prijzen, waardoor de reisverzekeringen van de een goedkoper uitvallen dan die van de ander. Door verschillende reisverzekeringen te vergelijken, zorg je ervoor dat je de reisverzekering vindt die het beste bij je past en die de laagste premie heeft.

Eigen risico reisverzekering

Bij sommige reisverzekeringen kun je kiezen voor een eigen risico. Dit betekent dat als je een schadevergoeding aanvraagt, je dit bedrag zelf moet betalen en dat alles boven dat bedrag vergoedt wordt. Het verschilt per verzekeraar hoeveel dit is en vaak kun je ook zelf de hoogte bepalen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor geen eigen risico, €150,- eigen risico of €300,- eigen risico. Hoe hoger je je eigen risico instelt, hoe lager je premie wordt.

Eigen risico claimen zorgverzekering

Je kunt het eigen risico van je zorgverzekering vaak claimen bij je reisverzekering. Controleer hiervoor de voorwaarden.

Maximale vergoedingen reisverzekering

Goed om te weten is dat je bagage altijd tot een maximaal bedrag is verzekerd. Dat bedrag verschilt per reisverzekeraar en per accessoire. Zo vergoedt de ene reisverzekeraar een bedrag van 100 euro, terwijl andere verzekeraars een paar duizend euro vergoeden. Vind je een bepaalde dekking erg belangrijk bij je reisverzekering? Bijvoorbeeld voor fotoapparatuur, andere elektronica of kampeerspullen? Controleer dan altijd wat er in je polisvoorwaarden staat.

Goedkope reisverzekering

Wat voor jou de goedkoopste reisverzekering is, ligt aan of je een kortlopende of doorlopende reisverzekering hebt, het soort reis dat je gaat maken, hoe lang je op reis gaat en welke aanvullende reisverzekeringen je afsluit. Wat voor de een een goedkope reisverzekering is, hoeft dat dus voor iemand anders niet te zijn.

Ga je meer dan één keer per jaar op vakantie of reis je langer dan 2 weken? Dan is het eigenlijk altijd goedkoper om te kiezen voor een doorlopende verzekering.

Reisverzekering vergelijken

Om een goedkope reisverzekering te vinden, kun je het beste verschillende reisverzekeringen vergelijken. Als je dit gaat doen, hou dan de gegevens die we net noemden (of je een kortlopende of doorlopende reisverzekering hebt, het soort reis, je reisduur en welke aanvullende reisverzekeringen je afsluit) bij de hand.

Roos helpt je graag bij het vinden van de goedkoopste reisverzekering. Hiervoor zijn we op het moment een module aan het ontwikkelen. Hou deze pagina in de gaten, of de homepagina, om er binnenkort gebruik van te kunnen maken! In de tussentijd kun je op het gebied van Energie, Autoverzekeringen, Internet & TV en Mobiel in 2 minuten laten checken of je geld kunt besparen 😉

Wanneer een reisverzekering afsluiten?

Een reisverzekering afsluiten is verstandig, omdat je hiermee verzekerd bent van hulp en vergoeding van onverwachte kosten in noodsituaties. Deze gebeurtenissen zijn vaak al vervelend genoeg en het is fijn te weten dat je niet voor onvoorziene kosten komt te staan in pechsituaties.

Wanneer is een reisverzekering dus aan te raden? Als een reisverzekering voor jou een gedeelte van de zorgen rondom je reis wegneemt. Ook kan het een verstandige keuze voor je portemonnee zijn, maar dit hangt af van het risico dat jij denkt te lopen. Goed om te weten: je kunt zelf kiezen wanneer je reisverzekering ingaat, maar de dekking van je reisverzekering gaat pas in zodra je op vakantie bent. Dit betekent dat er bij schade of onvoorziene kosten tijdens het inpakken van je auto geen vergoeding wordt uitgekeerd.

En let op: je kunt een reisverzekering niet meer afsluiten als je al op reis bent.

Is een reisverzekering verplicht?

Een reisverzekering is niet verplicht. Als je op reis gaat, is een reisverzekering meestal nuttig. Bedenk vooral welke zaken je belangrijke vindt om te verzekeren. Er is veel mogelijk, maar lang niet alles is nodig. De belangrijkste reden om wél een reisverzekering af te sluiten, is de hulp die je krijgt in noodsituaties. Denk aan een ongepland vervroegde terugreis. Of juist een langer dan gepland verblijf inclusief extra reiskosten als gevolg van een ongeval, ziekte of overlijden. Dit soort gebeurtenissen kosten je meestal veel geld en tijd, terwijl het nergens anders is gedekt.

Meer weten over welke verzekeringen wel verplicht zijn? Je leest het hier.

Reisverzekering nodig in Nederland?

Als je in Nederland blijft is een reisverzekering niet altijd noodzakelijk. Vaak is het zo dat de dingen die fout kunnen gaan al gedekt worden door verzekeringen die je al hebt. Medische kosten binnen Nederland worden bijvoorbeeld vaak al gedekt door jouw zorgverzekering. Maar wanneer je een paar weken op vakantie gaat in Nederland, kan het toch verstandig zijn om een reisverzekering af te sluiten. De risico’s nemen toe en het kan nuttig zijn voor als er iets gebeurt met je bagage of als je je trip op het laatste moment wegens omstandigheden moet annuleren. Let op: je moet minstens één overnachting binnen Nederland hebben geboekt wil je verzekerd zijn.

Beste reisverzekering 2021

Natuurlijk wil je altijd de beste reisverzekering kiezen voor jouw situatie. In principe is dat altijd de verzekering met de beste dekking en de laagste premie. Daarnaast, wat anno 2018 de beste opstalverzekering voor jouw reisgedrag was, hoeft dat in 2021 niet meer te zijn. Waarschijnlijk reis je nu minder dan toen, of heb je als de COVID-19 crisis voorbij is juist een hele hoop reizen in te halen! Omdat er dus veel verschillende factoren meespelen in het bepalen wat de beste en goedkoopste reisverzekering is voor jou, is het niet mogelijk om 1 beste reisverzekering aan te wijzen.

Wel heeft Roos een aantal tips voor het kiezen van de beste opstalverzekering voor je:

Waar moet ik aan denken bij het afsluiten van een reisverzekering?

    • Dekkingsgebied: heb je werelddekking nodig of is binnen Europa genoeg?
    • Kortlopend of doorlopend: reis je vaak genoeg voor een doorlopende reisverzekering?
    • Dekking: bedenk of de dekking van je reisverzekering (en aanvullende verzekeringen) goed aansluit bij de risico’s die je op reis loopt, zodat je niet onder- of oververzekerd bent.
    • Andere verzekeringen: ga daarnaast ook na of sommige onderdelen niet al vergoed worden vanuit een andere verzekering, zoals de autoverzekering.
    • Eigen risico: Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandelijkse premie.
    • Premie: Je premie in één keer betalen (jaarlijks) is goedkoper dan maandelijks.
    • Vergelijken: vergelijk ieder jaar weer je reisverzekering. Zo weet je of je niet onder- of oververzekerd bent en of je geen goedkopere opties misloopt.
    • Annuleringsverzekering: moet je plots terug naar Nederland bijvoorbeeld omdat een van je naasten is overleden? Dan wordt de terugreis vergoed door je reisverzekeraar. De hele reis wordt alleen vergoed als je een reis- en annuleringsverzekering hebt afgesloten.
    • Combineren: Je kan extra korting ontvangen als je bij één verzekeraar meerdere verzekeringen hebt lopen. Zo kan je bijvoorbeeld je reisverzekering uitbreiden met aanvullende verzekeringen en bundelvoordeel pakken.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel