Verzekeringen
11 min leestijd

Opstalverzekering

Verzekeringen, van opstal tot woonhuis tot inboedelverzekering.. Wat zijn ze nou precies en hoe weet je welke je nodig hebt? Op deze pagina loopt Roos het rustig met je door. Wel zo makkelijk!

Opstalverzekering

Een opstalverzekering, je hebt er vast van gehoord. Of misschien heb je er zelfs al één. Maar wat is het nou precies en hoe weet je welke je nou echt nodig hebt? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over wat een opstalverzekering is, hoe je de beste én goedkoopste voor jou vindt en waar je er één kunt afsluiten.

Opstal

Wat is opstal? Als je een opstalverzekering gaat afsluiten, is het natuurlijk handig om te weten wat ‘opstal’ precies is. Je opstal is alles in, aan en rond je woning dat nagelvast zit. Oftewel: alles wat je niet kunt meeverhuizen zonder daarbij veel schade te veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een ingebouwde trap en een vloer die vastligt, maar ook de woning zelf. En ook schuren, garages en bijgebouwen vallen onder de opstal.

Opstal-, inboedel- en woonverzekering

Naast de opstalverzekering heb je misschien ook wel van deze twee andere verzekeringen gehoord. Maar hoe zit het precies? Dat leggen we je uit: Een woonverzekering is een combinatie van een inboedel- en opstalverzekering. Het verschil tussen een inboedel- en een opstalverzekering wordt duidelijk als je naar de dekking kijkt. Alles wat in je huis staat en meegenomen kan worden, zoals je tv, meubels en keukenwaar, vallen onder de inboedelverzekering. Je huis zelf en alles wat niet uit je huis meegenomen kan worden, zoals de keuken, muren, of je schutting, vallen onder de opstalverzekering. De opstalverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd.

Wat is een opstalverzekering?

Een huis kopen is spannend. Als het eenmaal is gelukt, wil je er vast zuinig op zijn! Je wilt dan ook dat als je huis beschadigd raakt, je het weer goed en snel kunt (laten) maken. Om die reden kun je een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, afsluiten. Met een opstalverzekering verzeker je alles wat vast zit aan het huis, denk bijvoorbeeld aan de keuken en de badkamer. Je bent verzekerd voor verschillende soorten schade, zoals brandschade en waterschade.

Een opstalverzekering is alleen nodig als je een koophuis hebt. Wanneer je een huurwoning hebt, hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Dit komt doordat je huisbaas eigenaar is van de huurwoning, daarom is de verhuurder (je huisbaas) dus verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering.

Wat een opstalverzekering precies vergoedt, is afhankelijk van de dekking die je hebt gekozen. Je kunt kiezen tussen een aantal verschillende soorten opstalverzekeringen, deze bespreken we hieronder.

Dekking opstalverzekering

Wanneer je een opstalverzekering afsluit, kun je kiezen tussen vier soorten opstalverzekeringen:

Brandverzekering

Een brandverzekering biedt dekking tegen brand, ontploffing en blikseminslag.

Uitgebreide Gevaren Verzekering (UGV)

De Uitgebreide Gevaren Verzekering biedt extra dekking tegen stormschade (windkracht 7 of meer), diefstal, vandalisme en zelfs neerstortende vliegtuigen.

Extra Uitgebreide Gevaren Verzekering (UGV+)

Met de extra uitgebreide opstalverzekering is je woning goed verzekerd voor de meest voorkomende schades aan de opstal, zoals bovenstaande, en ontvang je daarnaast ook extra dekking tegen schroei-, zeng-, smelt- en waterschade.

Allrisk opstalverzekering

Met een allrisk opstalverzekering worden, naast alle bovenstaande, ook de kosten gedekt als je zelf onvoorziene schade aanricht aan je inboedel. Heeft je zoontje met een stift op de muur getekend? Schade aan de opstal die jij of je gezinsleden zelf veroorzaakt hebben, wordt met de allriskdekking vergoed. Het moet hierbij dus gaan om schade aan je huis. Voor schade aan je spullen (je inboedel), moet je een goede inboedelverzekering afsluiten.

Aanvullende (opstal)verzekeringen

Daarnaast kan je ook nog kiezen uit een aantal aanvullende verzekeringen:

Glasverzekering

De glasverzekering dekt schade aan je ramen (dit wordt niet standaard gedekt door de basis opstalverzekering). Als je een koopwoning hebt, is een aparte glasverzekering afsluiten verstandig. Vooral wanneer je woning duurder glaswerk heeft, zoals glas-in-lood, maatwerk of geslepen glas. Als je een woning huurt, kun je in het contract vinden of je zelf een glasverzekering af moet sluiten of dat de verhuurder dit voor jou heeft meeverzekerd.

Als je een aparte glasverzekering afsluit, kijk dan of het bij dezelfde verzekeraar kan als je inboedel- of opstalverzekering. Dat zorgt namelijk voor een snellere afhandeling bij schade en kan je daarnaast ook nog korting op je premie opleveren.

Kostbaarhedenverzekering

Vaak dekt de inboedelverzekering je kostbaarheden tot een bepaald bedrag. Wil je deze verzekeren tot een hoger bedrag? Sluit dan een aanvullende kostbaarhedenverzekering af. Dan ben je verzekerd van een goede dekking.

Caravanverzekering

Heb je een caravan aan je auto gekoppeld? Dan valt deze onder de WA-verzekering van de auto. Schade die je met je caravan bij een ander maakt, wordt dan vergoed. De caravan zelf is alleen niet verzekerd. Daar kun je een aparte caravanverzekering voor afsluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt indien je per ongeluk iets van iemand anders beschadigt, of die persoon zelf hebt verwondt.

De rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij conflicten. Dit geldt alleen voor conflicten die je nog niet ziet aankomen op het moment dat je de verzekering afsluit. Het heeft dus geen zin om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten voor een al lopend conflict. Daarom kost het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering je waarschijnlijk meer dan het je oplevert.

Wat valt niet onder de dekking van de opstalverzekering?

Per situatie zijn er ook een aantal dingen die niet standaard worden vergoed door de opstalverzekering. Hieronder valt:

  • Zelfveroorzaakte schade (wel gedekt bij een Allriskpolis)
  • Schade door achterstallig onderhoud
  • Terrorisme
  • Schade door natuurgeweld, zoals een overstroming of aardbeving
  • Schade door constructie- of bouwfouten
  • Regen door openstaande deuren en/of ramen

Is elk soort waterschade verzekerd?

In de meeste gevallen wordt plotseling ontstane schade aan de opstal, zoals een lekkage of hevige regenval gewoon binnen de opstalverzekering vergoed. Het is hierbij wel van belang dat het gaat om onvoorziene schade; dit is schade die je niet had kunnen verwachten. Lekkage dat ontstaan is door achterstallig onderhoud wordt daardoor bijvoorbeeld niet vergoed. Ook als je de ramen open laat staan, wordt de veroorzaakte waterschade niet vergoed. Het verschilt per situatie en verzekeraar of waterschade vergoed wordt. Het is verstandig om dit goed na te kijken in de polisvoorwaarden. Dit geldt eigenlijk voor elk soort schade! Zorg er dus altijd voor dat je weet wat je afsluit.

Wat kost een opstalverzekering?

Door een aantal dingen op een rijtje te zetten kun je de premie voor de opstalverzekering berekenen. Zo kom je erachter wat de maandelijkse kosten voor jouw opstalverzekering zullen zijn. De hoogte van de opstalverzekering is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Je woningtype
  • De bouwaard van je woning
  • De herbouwwaarde van je woning
  • Het eigen risico
  • Inbraakbeveiliging
  • Premietermijn
  • Je woonregio
De bouwaard van je woning is het materiaal van de buitenwanden en de dakbedekking. Dit kan bijvoorbeeld steen, hout en riet zijn. Hoe brandveiliger het materiaal is, hoe lager de premie. De herbouwwaarde van je woning is de waarde van je huis als je het op precies op dezelfde manier op zou bouwen. Je kan de herbouwwaarde berekenen met de waardemeter van het Verbond van Verzekeraars. Met behulp van bovenstaande factoren en gegevens als hoeveel kamers het huis heeft en of je renovaties hebt uitgevoerd, kunnen de opstalverzekeringskosten worden berekend.

Een indicatie van de maandelijkse premiehoogte: De laagste opstalverzekeringen kunnen bijvoorbeeld op zo’n € 15,- per maand liggen, maar het kan ook behoorlijk oplopen.

Eigen risico opstalverzekering

Bij een opstalverzekering geldt een eigen risico. Dit betekent dat als je een schadevergoeding aanvraagt, je dit bedrag zelf moet betalen en dat alles boven dat bedrag vergoedt wordt. Het verschilt per verzekeraar hoeveel dit is en vaak kun je ook zelf de hoogte bepalen. Meestal ligt het eigen risico tussen de €100,- en €500,-. Bij sommige verzekeraars kun je ook kiezen voor €0,- eigen risico. Je betaalt dan wel meer premie.

Goedkope opstalverzekering

Wat de goedkoopste opstalverzekering is, hangt dus af van jouw omstandigheden en keuzes. Er bestaat niet één algemene goedkoopste opstalverzekering.

Ga je voor een opstal- en inboedelverzekering in één, dan kun je wel wat kosten besparen. Zo’n verzekering wordt een woonverzekering genoemd. Ook is het handig als er sprake is van schade, dan heb je gewoon één contactpunt, of het nou om schade aan de opstal of inboedel gaat.

Opstalverzekering vergelijken

Om een goedkope opstalverzekering te vinden, kun je het beste verschillende opstalverzekeringen vergelijken. Als je dit gaat doen, hou dan de gegevens die we net noemden (adres, je type woning, bouwaard en herbouwwaarde van je woning en wat voor pakket je wilt) bij de hand.

Roos helpt je graag bij het vinden van de goedkoopste opstalverzekering. Hiervoor zijn we op het moment een module aan het ontwikkelen. Hou deze pagina in de gaten, of de homepagina, om er binnenkort gebruik van te kunnen maken! In de tussentijd kun je op het gebied van Energie, Autoverzekeringen, Internet & TV en Mobiel in 2 minuten laten checken of je geld kunt besparen 😉

Wanneer een opstalverzekering afsluiten?

Misschien vraag je je af wanneer het tijd is om een opstalverzekering af te sluiten. Het uitgelezen moment is wanneer je een (nieuw) huis koopt. Maar een opstalverzekering afsluiten kan altijd. Er een afsluiten als je al een koophuis hebt of overstappen van verzekeraar is mogelijk.

Als je al een opstalverzekering hebt en je onlangs verhuisd bent, dan raden we je aan om kritisch te kijken naar je opstalverzekering. Je moet je adreswijziging en gegevens van je nieuwe huis doorgeven aan je verzekeraar. Deze zal dan beoordelen of je premie omhoog, omlaag gaat of hetzelfde blijft. Dit is dus gelijk een goed moment om je dekking te controleren, opstalverzekeringen te vergelijken en eventueel over te stappen.

Is een opstalverzekering verplicht?

Een opstalverzekering is niet verplicht. Toch word je meestal door de bank wel verplicht om een opstalverzekering te regelen als je een hypotheek afsluit. Dat is ook niet zo gek. Ze lenen jou veel geld, en willen natuurlijk wel dat het onderpand, jouw huis dus, goed is verzekerd. Een opstalverzekering moet zo snel mogelijk worden afgesloten, deze moet namelijk ingaan op de dag dat de koopwoning wordt opgeleverd.

Het is dus niet wettelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, maar eigenlijk is dit in alle gevallen wel verstandig om te doen. Meer weten over welke verzekeringen wel verplicht zijn? Je leest het hier.

Opstalverzekering afsluiten

Zorg er als je de verzekering gaat afsluiten, vooral voor dat je de gegevens, zoals het type woning en de bouwaard van de woning, juist opgeeft. Geef je deze informatie niet juist door? Dan kan het zijn, in het geval van oververzekering, dat je hierdoor een hogere premie betaalt. En die te veel verzekerde waarde krijg je niet uitgekeerd in geval van schade. De opstal was immers simpelweg niet zoveel waard. Ook onderverzekering is zonde op het moment dat je schadekosten uitgekeerd wilt krijgen; je krijgt dan minder dan de waarde van de opstal vergoed omdat je je voor een lager bedrag hebt verzekerd. Geef al je gegevens dus zo accuraat mogelijk op.
Vaak hoor je binnen één werkdag of je aanvraag voor je nieuwe opstalverzekering goed is afgerond. Je bent dan definitief verzekerd.

Let op: Heb je al een opstalverzekering en wil je overstappen op een nieuwe? Vergeet dan niet je oude opstalverzekering op te zeggen! Zo voorkom je dat je dubbel verzekerd bent.

Beste opstalverzekering 2021

Natuurlijk wil je altijd de beste opstalverzekering kiezen voor jouw situatie. In principe is dat altijd de verzekering met de beste dekking en de laagste premie. Daarnaast, wat anno 2018 de beste opstalverzekering voor jouw woning was, hoeft dat in 2021 niet meer te zijn. Bijvoorbeeld omdat je de woning hebt gerenoveerd en de waarde hierdoor is gestegen. Omdat er dus veel verschillende factoren meespelen in het bepalen wat de beste en goedkoopste opstalverzekering is voor jou, is het niet mogelijk om één beste opstalverzekering aan te wijzen.

Wel heeft Roos een aantal tips voor het kiezen van de beste opstalverzekering voor je:

  • Waarde van je opstal: breng goed de bouwaard en herbouwwaarde van je woning in kaart. Zo weet je zeker dat je niet onder- of oververzekerd bent.
  • Dekking: bedenk of je de allrisk dekking wel echt nodig hebt.
  • Eigen risico: hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandelijkse premie.
  • Huisbeveiliging: is je huis extra beveiligd? Sommige verzekeraars geven in dat geval korting. Bijvoorbeeld als je een politiekeurmerk (PKVW) aanvraagt of als je het alarmsysteem keurmerk hebt.
  • Premie: je premie in één keer betalen (jaarlijks) is goedkoper dan maandelijks.
  • Vergelijken: vergelijk ieder jaar weer je opstalverzekering. Zo weet je of je niet onder- of oververzekerd bent en of je geen goedkopere opties misloopt.
  • Combineren: je kan extra korting ontvangen als je bij één verzekeraar meerdere verzekeringen hebt lopen. Zo kan je bijvoorbeeld een combinatie van een opstalverzekering en een inboedelverzekering (deze combinatie wordt ook wel woonverzekering genoemd) afsluiten.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel