Verzekeringen
10 min leestijd

Inboedelverzekering

Verzekeringen, van inboedel tot woonhuis tot opstalverzekering.. Wat zijn ze nou precies en hoe weet je welke je nodig hebt? Op deze pagina loopt Roos het rustig met je door. Wel zo makkelijk!

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering. Wat is het precies en hoe weet je of je het nodig hebt? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over wat de inboedelverzekering is, hoe je de beste én goedkoopste voor jou vindt en waar je er een kunt afsluiten.

Inboedel

Voordat we je uitleggen wat een inboedelverzekering is, is het misschien slim om eens stil te staan bij het begrip ‘inboedel’. Wat ís de inboedel precies? En wat verzeker je eigenlijk als je de inboedel verzekert?

Je inboedel is alles in je huis en je tuin wat verhuisbaar is zonder dat er schade aan ontstaat. Dat heeft niets te maken met of je onhandig bent of niet, maar met het feit of de spullen nagelvast zitten of niet. Zit iets nagelvast, dan valt het onder de opstal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leidingen, de badkamer en de regenpijp. Spullen die los zitten, zoals lampen, meubels, tv’s, computers en gordijnen zijn dus juist spullen die vallen onder de inboedel.

Bij sommige zaken bepaalt de manier van bevestiging of deze onder de inboedel of opstal vallen. Is een trap of keuken ingebouwd en een vloer vastgelijmd? Dan valt deze onder de opstal. Heb je een wenteltrap, een keuken die je meeverhuist of een vloer met kliklaminaat? Dan vallen deze dingen onder de inboedel.

Inboedel-, opstal- en woonverzekering

Alle drie deze begrippen hebben iets met elkaar te maken. Maar hoe zit het precies? Een woonverzekering is een combinatie van een inboedel- en opstalverzekering. Het verschil tussen een inboedel- en een opstalverzekering wordt duidelijk in de dekking. Je huis zelf en alles wat niet uit je huis meegenomen kan worden, zoals de keuken, muren, of je schutting, vallen onder de opstalverzekering. De opstalverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Alles wat in je huis staat en wel meegenomen kan worden, zoals je tv, meubels en keukenwaar, vallen onder de inboedelverzekering.

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een verzekering waarmee je de inboedel in je huis verzekert tegen schade en diefstal. Je inboedel is dus eigenlijk alle spullen in je huis die je zou meenemen als je gaat verhuizen. Zit iets nagelvast en is het niet verplaatsbaar, dan valt het niet onder je inboedelverzekering. Nagelvaste objecten vallen dus onder een opstalverzekering.
Schade kan ontstaan door bijvoorbeeld brand, inbraak, waterschade of diefstal. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt en je inboedel beschadigt, dan kun je een beroep doen op je inboedelverzekering. De verzekeraar vergoedt dan de dagwaarde van de (waardevolle) spullen die beschadigd zijn geraakt. Het maakt niet uit of je een huur- of koophuis hebt. In beide gevallen is een inboedelverzekering aan te raden.

Wat een inboedelverzekering precies vergoedt, is afhankelijk van de dekking die je hebt gekozen. Je kunt kiezen tussen 2 soorten inboedelverzekeringen, deze bespreken we hieronder.

Dekking inboedelverzekering

Extra uitgebreide inboedelverzekering

De extra uitgebreide inboedelverzekering is, al klinkt het misschien niet zo, een standaarddekking. Met een extra uitgebreide inboedelverzekering zijn de meeste spullen in (en om) je woning goed verzekerd tegen inbraak, beroving, diefstal, vandalisme, blikseminslag, ontploffing, en brand-, water- en stormschade.

Allrisk inboedelverzekering

Met een allrisk inboedelverzekering worden, naast alle bovenstaande, ook de kosten gedekt als je zelf onvoorziene schade aanricht aan je inboedel. Bijvoorbeeld als je een vaas of laptop laat vallen. De mobiele telefoon is hier niet altijd bij inbegrepen. Mocht je die als onderdeel van je inboedel willen verzekeren, kijk dan goed naar de voorwaarden.

Aanvullende (inboedel)verzekeringen

Je kunt de inboedelverzekering ook nog uitbreiden als je behoefte hebt aan een hogere dekking. Daarvoor bestaan er bijvoorbeeld de volgende aanvullende inboedelverzekeringen:

Kostbaarhedenverzekering

Vaak dekt de inboedelverzekering je kostbaarheden tot een bepaald bedrag. Wil je deze verzekeren tot een hoger bedrag? Sluit dan een aanvullende verzekering af. Dan ben je verzekerd van een goede dekking.

Glasverzekering

Een glasverzekering kun je extra afsluiten bij je inboedelverzekering. Een glasverzekering sluit je af voor eventuele schade aan de ramen van je woning. Het gaat om vensterglas in ramen en deuren dat dient om het licht door te laten. Als je een koopwoning hebt, is een aparte glasverzekering afsluiten verstandig. Vooral wanneer je woning duurder glaswerk heeft, zoals glas-in-lood, maatwerk of geslepen glas. Als je een woning huurt, kun je in het contract vinden of je zelf een glasverzekering af moet sluiten of dat de verhuurder dit voor jou heeft meeverzekerd.

Als je een aparte glasverzekering afsluit, kijk dan of het bij dezelfde verzekeraar kan als je inboedel- of opstalverzekering. Dat zorgt namelijk voor een snellere afhandeling bij schade en kan je daarnaast ook nog korting op je premie opleveren.

Wat valt niet onder de dekking?

Of schade aan je inboedel wordt gedekt door je inboedelverzekering, ligt aan de oorzaak van de schade. Schade aan je inboedel veroorzaakt door de volgende zaken wordt niet gedekt:

  • Opzet of onvoldoende onderhoud
  • Terrorisme
  • Natuurgeweld, zoals een overstroming of aardbeving
  • Schade door constructie- of bouwfouten
  • Regen door openstaande deuren en/of ramen

Is elke soort (water)schade verzekerd?

Plotseling ontstane schade aan de inboedel, zoals schade door een lekkage of hevige regenval, wordt in de meeste gevallen door de inboedelverzekering vergoed. Hierbij moet het wel gaan om onvoorziene schade; dit is schade die je niet had kunnen verwachten. Zo wordt waterschade die is ontstaan doordat je het raam open hebt laten staan, niet vergoed.

Voor elk type schade geldt: lees de voorwaarden goed door. Alleen dan weet je in welke gevallen je vergoedt wordt en wanneer niet.

Wat kost een inboedelverzekering?

De hoogte van de inboedelverzekering is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het bedrag waarvoor je verzekerd bent (de nieuwwaarde van je inboedel)
  • De dekking van je polis
  • Het eigen risico
  • Inbraakbeveiliging
  • Premietermijn
  • Je woonregio

De waarde van de inboedel die je wilt verzekeren heeft dus invloed op je premie, dat zit zo; hoe hoger het totaalbedrag, hoe meer een verzekeraar moet uitkeren in geval van schade en hoe hoger dus je premie. Daarnaast speelt ook het soort huis waarin je woont en de beveiliging hiervan een rol. En ook je adres heeft een impact; woon je in een buurt waar weinig wordt ingebroken, dan kan de premie zomaar een stuk lager liggen dan in een buurt met veel criminaliteit. En tot slot, hoe uitgebreider je je verzekert, hoe hoger de premie. Kies je in plaats van de gewone dekking ‘Extra uitgebreid’ voor de allriskdekking en als je gaat voor aanvullende verzekeringen, zoals een buitenhuisdekking of een glasverzekering, dan stijgt de premie.
Een indicatie van de maandelijkse premiehoogte: Op basis van al deze gegevens kan de premie uitkomen op een paar euro per maand, maar ook op een aantal tientjes.

Eigen risico inboedelverzekering

Net als bij vele andere verzekeringen heb je ook bij een inboedelverzekering een eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen als je schade hebt. Een eigen risico is vaak verplicht. Door een eigen risico te hanteren, verwachten verzekeraars dat je daardoor zuinig omgaat met je spullen en niet onnodig claims doet.

Het standaard eigen risico varieert meestal tussen € 100,- en € 500,- per incident. Wil je liever geen eigen risico? Dat kan vaak. Je betaalt dan wel extra premie aan je inboedelverzekeraar.

Goedkope inboedelverzekering

Wat de goedkoopste inboedelverzekering is, hangt dus af van jouw omstandigheden en keuzes. Er bestaat niet één algemene goedkoopste inboedelverzekering.

Ga je voor een inboedel- en opstalverzekering in één, dan kun je wel wat kosten besparen. Zo’n verzekering wordt een woonverzekering genoemd. Ook is het handig als er sprake is van schade, dan heb je gewoon één contactpunt, of het nou om schade aan de inboedel of opstal gaat.

Inboedelverzekering vergelijken

Om een goedkope inboedelverzekering te vinden, kun je het beste verschillende inboedelverzekeringen vergelijken. Als je dit gaat doen, hou dan de gegevens die we net noemden (adres, je type woning, de waarde van je inboedel en wat voor pakket je wilt) bij de hand.

Roos helpt je graag bij het vinden van de goedkoopste inboedelverzekering. Hiervoor zijn we op het moment een module aan het ontwikkelen. Hou deze pagina in de gaten, of de homepagina, om er binnenkort gebruik van te kunnen maken! In de tussentijd kun je op het gebied van Energie, Autoverzekeringen, Internet & TV en Mobiel in 2 minuten laten checken of je geld kunt besparen 😉

Wanneer een inboedelverzekering afsluiten?

Misschien vraag je je af wanneer het nou eigenlijk tijd is om een inboedelverzekering af te sluiten. Het uitgelezen moment is wanneer je net een nieuw huis hebt gehuurd of gekocht. Of bijvoorbeeld als je een grote aanschaf hebt gedaan of in je interieur hebt geïnvesteerd. Maar een inboedelverzekering afsluiten kan altijd. Misschien heb je er gewoon nooit eerder aan gedacht, maar vind je het nu wel nodig. Dan raden we je zeker aan op zoek te gaan naar de juiste verzekering.

Als je al een inboedelverzekering hebt en je onlangs verhuisd bent, dan raden we aan om kritisch te kijken naar je inboedelverzekering. Je moet je adreswijziging doorgeven aan je verzekeraar. Deze zal dan beoordelen of je premie omhoog, omlaag gaat of hetzelfde blijft. Dit is dus gelijk een goed moment om je dekking te controleren, inboedelverzekeringen te vergelijken en eventueel over te stappen.

Is een inboedelverzekering verplicht?

Een inboedelverzekering is niet verplicht. Toch is het wel een populaire verzekering. 5,8 miljoen Nederlanders hebben een inboedelverzekering afgesloten.
En dat is niet gek. Je hebt immers waarschijnlijk hard gewerkt om mooie spullen te kopen en daar ben je zuinig op. Als er dan toch iets mee gebeurt, wil je natuurlijk dat het je niet te veel hoeft te kosten. Ook in het licht van geld besparen, raadt Roos je aan een inboedelverzekering te overwegen. Met een paar euro per maand kun je immers het risico op grote verliezen verkleinen. Bedenk je wel dat de verzekeraar de dagwaarde van je spullen vergoedt en niet de aankoopwaarde van je spullen.

Heb je een huis gekocht? Dan word je door de hypotheekverstrekker vaak wel verplicht een opstalverzekering af te sluiten. In dit artikel kom je meer te weten over welke verzekeringen verplicht zijn.

Inboedelverzekering afsluiten

Zorg er als je de verzekering gaat afsluiten, vooral voor dat je de gegevens, zoals het type woning, het soort dak en de beveiliging van de woning, juist opgeeft. Geef je deze informatie niet juist door? Dan kan het zijn dat je hierdoor een hogere premie betaalt. En die te veel verzekerde waarde krijg je niet uitgekeerd in geval van schade. De inboedel was immers simpelweg niet zoveel waard. Geef al je gegevens dus zo accuraat mogelijk op.

Let op: Heb je al een inboedelverzekering en wil je overstappen op een nieuwe? Vergeet dan niet je oude inboedelverzekering op te zeggen!

Beste inboedelverzekering kiezen

Als laatste heeft Roos nog een aantal tips voor het kiezen van de beste inboedelverzekering voor je:

  • Waarde van je inboedel: breng goed je kostbaarheden in kaart. Zo weet je zeker dat je niet onderverzekerd bent.
  • Dekking: bedenk of je de allrisk dekking wel echt nodig hebt.
  • Eigen risico: hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandelijkse premie.
  • Huisbeveiliging: is je huis extra beveiligd? Sommige verzekeraars geven in dat geval korting. Bijvoorbeeld als je een politiekeurmerk (PKVW) aanvraagt of als je het alarmsysteem keurmerk hebt.
  • Premie: je premie in één keer betalen (jaarlijks) is goedkoper dan maandelijks.
  • Vergelijken: vergelijk ieder jaar weer je inboedelverzekering. Zo weet je of je niet onder- of oververzekerd bent en of je geen goedkopere opties misloopt.
  • Combineren: je kan extra korting ontvangen als je bij één verzekeraar meerdere verzekeringen hebt lopen. Zo kan je bijvoorbeeld een combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering (deze combinatie wordt ook wel woonverzekering genoemd) afsluiten.

Ten slotte:
Met een woonverzekering ben je verzekerd voor schade aan je huis én alles wat erin staat. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je juist buitenshuis verzekerd als je iets van anderen beschadigt. De rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij conflicten in geval van schade. En met een reisverzekering ben je verzekerd als er iets mis gaat op reis! Bekijk alle artikelen bij Roos en leer meer over wat deze verzekeringen betekenen en hoe jij het goedkoopst uit bent!

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel