Alles over de aanvullende verzekering voor fysiotherapie
Leuk, skeeleren in het park. Maar na die onvoorziene bocht, heeft Roos haar scheve wervelkolom veelvoudig vervloekt. Fysiotherapie is de enige remedie, maar heeft wel een prijskaartje. Misschien was die aanvullende verzekering toch een goed idee geweest. Roos zoekt de aanvullende verzekering voor fysiotherapie uit en vertelt je er alles over.
Aanvullende verzekering voor fysiotherapie
Ruim 4 op 5 mensen hebben een of meer aanvullende polissen. Naast de tandartsverzekering is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie populair. Jaarlijks gaan ongeveer 2,5 miljoen mensen naar de fysiotherapeut omdat ze problemen hebben met bewegen. Slechts in bepaalde gevallen wordt fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed. Met een aanvullende verzekering kun je rekken en strekken tegen een vergoeding, maar ook hier geldt: voor bepaalde gevallen en voor een beperkt aantal behandelingen.
Wanneer wordt fysiotherapie wel vergoed vanuit de basisverzekering?
De overheid heeft een lijst opgesteld met aandoeningen waarbij fysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding gaat pas in vanaf de 21e behandeling. Mocht je tegen die tijd nog niet je eigen risico aangetast hebben, dan zul je die eerst moeten opmaken voordat je een vergoeding kunt verwachten. Zelf heb je na 20 behandelingen al zo’n 600 euro plus eventuele eigen risico van 375 euro uitgegeven. De fysiotherapeut kan je vertellen of je in aanmerking komt voor een vergoeding.
Je kunt je voor de eerste 20 behandelingen verzekeren met een aanvullende verzekering. Ook als je niet chronisch ziek bent en je aandoening dus niet op de lijst staat, kun je je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. Je betaalt geen eigen risico bij een aanvullende verzekering.
Vergoeding fysiotherapie jongeren tot 18 jaar
Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Hebben die behandelingen niet het gewenste resultaat? Dan vergoedt de zorgverzekeraar eventueel meer behandelingen, tot maximaal 9.
Zorgverzekering 2021 vergelijken
Hoe kies jij de beste of voordeligste zorgverzekering voor 2021? Roos helpt je hierbij.
Fysiotherapie aanvullend verzekeren
Je kunt je verzekeren voor fysiotherapiebehandelingen die niet vanuit de basisverzekering worden vergoed. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) zegt dat het verstandig is om je aanvullend te verzekeren. Mocht je namelijk pardoes een sportblessure oplopen, dan kunnen de kosten voor fysiotherapie hoog oplopen.
Vergoedingen fysiotherapie
Het aantal fysiotherapiebehandelingen die vanuit de aanvullende verzekering per jaar worden vergoed, verschilt per zorgverzekeraar. Er is helaas nog geen verzekeraar die onbeperkt fysiotherapie aanbiedt met een losse aanvullende fysiotherapieverzekering. De verzekeraars die fysiotherapie onbeperkt vergoeden, doen dat vanuit een aanvullende verzekering waarbij je een totaalpakket krijgt aan zorg. En waarvoor je ook maandelijks een fikse premie betaalt. De premie voor aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie varieert van 1 euro tot 131,95 euro per maand.
Prijzen fysiotherapie
Er gelden geen vaste prijzen voor fysiotherapie en oefentherapie. Elke fysiotherapeut moet zijn prijzen zichtbaar ophangen in de behandelkamer. Om een vergoeding van je zorgverzekeraar te krijgen, moet je vaak naar een fysiotherapeut die gecontracteerd is. Doe je dit niet, dan kun je slechts een percentage van de vergoeding verwachten.
Je hebt overigens geen verwijzing nodig van de huisarts om een bezoek te brengen aan de fysiotherapeut.