Zorgverzekering
3 min leestijd

Een tandartsverzekering afsluiten? Gebruik deze checklist!

Waar moet je op letten bij de keuze voor een tandartsverzekering? Roos dook in de wereld van tandartsverzekeringen en ontdekte een hoop verassingen. Om zeker te zijn dat je niks over het hoofd ziet, heeft ze deze checklist gemaakt.

Tandartsverzekering afsluiten in een handomdraai

Het is niet zo makkelijk om een goede tandartsverzekering te vinden. Het probleem bij het vergelijken van tandartsverzekeringen is dat verzekeraars het heel verschillend aanpakken. Zo geeft de één een maximale vergoeding per jaar en de ander een maximaal aantal behandelingen. Ook de behandelingen die ze vergoeden verschillen van elkaar, die worden omschreven in codes. Ook kan het maximale bedrag of percentage verschillen per code. Om nog enige soelaas te bieden, heeft Roos deze checklist gemaakt. Tandartsverzekering afsluiten in een handomdraai dus.

  • Vraag je af of je een tandartsverzekering echt nodig hebt

   Zoek eens op wat je de afgelopen jaren besteed hebt aan de tandartsverzekering en leg dit bedrag eens naast de vergoedingen die je hebt gedeclareerd. Heb je veel meer besteed aan je premie? Overweeg dan eens om je tandartsverzekering op te zeggen, bespreek het eventueel met de tandarts zelf. Natuurlijk brengt het opzeggen een risico met zich mee, je moet in dat geval wel in staat zijn om bij een calamiteit een hoge tandartsrekening zelf te betalen.

  • Check wat er precies vergoed wordt

   Vaak wordt er gedacht dat je door een tandartsverzekering af te sluiten, je voor alle behandelingen een vergoeding krijgt. Dit is toch anders. Je krijgt vaak een maximum aantal behandelingen vergoed of slechts een bedrag van 250 euro per jaar. Stel dat je dan zelf nog eens rond 150 euro premie per jaar betaalt. Dan krijg je uiteindelijk maar 100 euro vergoed. Dure behandelingen als kronen en bruggen betaal je uiteindelijk toch voor het grootste deel zelf.
   Het is goed om te bekijken of de maximale vergoedingen van de tandartsverzekering bepaald worden door percentages, geldbedragen of een aantal behandelingen.
   De algemene regel is: hoe duurder de polis, hoe meer behandelingen er worden vergoed.

  • Gelden er acceptatievoorwaarden voor de tandartsverzekering?

   Voor veel tandartsverzekeringen met een hoge maximale vergoeding gelden acceptatievoorwaarden. Een tandartsverzekering afsluiten bij een nieuwe verzekeraar, doe je daarom nooit voordat je bent geaccepteerd door je nieuwe zorgverzekeraar!

  • Check of je zelf mag bepalen naar welke tandarts je gaat

   Bij sommige verzekeraars krijg je alleen een vergoeding als je in de tandartsstoel ligt van een tandarts waarmee de verzekeraar een contract heeft. Ga je naar een tandarts waarmee je zorgverzekeraar geen contract heeft? Dan kun je rekenen op een minder hoge vergoeding.

  • Losse tandartsverzekering of binnen een pakket?

   Wordt de tandartsverzekering los aangeboden of alleen binnen een pakket? Het kan zijn dat je alleen een tandartsverzekering kan afsluiten als je bij de desbetreffende verzekeraar ook een basisverzekering of een bepaalde aanvullende verzekering hebt. Daarnaast is het ook nog eens zo dat 43 verzekeringen (25%) onderdeel zijn van een pakket die meer dekken dan alleen de tandartskosten, de prijzen van deze verzekeringen zijn daardoor ook vaak hoger dan die van losse tandartsverzekeringen.

  • Kun je nog een korting krijgen?

   De gemiddelde prijs van een tandartsverzekering ligt net onder 27 euro. Naast de standaardprijs bieden de verzekeraars ook nog vele kortingen aan. De collectieve korting via een werkgever is hier een voorbeeld van. Ook zijn er kortingen voor bepaalde groepen zoals jongeren, studenten, stellen, singles en gezinnen. Ook wanneer de verzekering via internet afgehandeld wordt kan er soms korting worden verkregen.

Ga je een tandartsverzekering afsluiten? Zet dan direct een contractwekker die afgaat over een jaar. Dan checkt Roos tegen die tijd of er nog een betere verzekeraar te vinden is!

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel