Zorgverzekering
3 min leestijd

Wat is het verschil tussen naturapolis en restitutiepolis?

De natura- en restitutiepolis; wat betekenen ze ook alweer? Om het verschil tussen beide te onthouden geven mensen vaak een eigen slinger aan de benaming, zoals: ‘doe-maar-moeilijk-polis’ en ‘minder-vrijheid-polis’. Directeur Wilna Wind van de NPFC vindt dat verzekeraars natura- en restitutiepolis moeten vervangen door duidelijkere namen als ‘beperkte polis’ en ‘vrije keus polis’. Wat vind jij? Ondertussen legt Roos het verschil nog een keertje rustig voor je uit.

De naturapolis en restitutiepolis vergelijken

Naturapolis en restitutiepolis; onduidelijke benamingen voor ingewikkelde zorgpolissen. Maar geen zorgen, Roos legt het verschil tussen naturapolis en restitutiepolis rustig voor je uit.

De naturapolis: ‘de beperkte polis’

De naturapolis doet denken aan het vroegere ziekenfonds. Zorgverzekeraars kopen zorg in bij bepaalde zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen. De verzekeraar betaalt dan rechtstreeks de rekening en je hoeft niks zelf voor te schieten. Wil je met een naturapolis toch naar een zorgverlener naar eigen keus? Dan kan het zijn dat je een gedeelte van de rekening zelf moet betalen. Vaak vergoedt de zorgverzekeraar tot een percentage van 70 procent, maar er zijn ook verzekeraars die nog maar tot 50 procent van het gangbare tarief vergoeden. Wil je dit niet, dan zul je toch om moeten rijden naar de gecontracteerde zorgverlener van je zorgverzekeraar. Op de website van je zorgverzekeraar staat een lijst met zorgaanbieders waar je terecht kunt in jouw buurt.
De spoedeisende hulp wordt altijd wel volledig vergoed.

De voordelen van een naturapolis

    • Je hoeft zelf geen rekeningen te betalen of voor te schieten. De rekening gaat rechtstreeks naar de zorgverzekeraar
    • Je betaalt meestal minder dan bij een restitutiepolis
    • Je kunt rekenen op snellere of betere zorgverlening, omdat je verzekeraar hierover afspraken heeft gemaakt met de zorgaanbieders

De nadelen van een naturapolis

    • Je krijgt alleen de gemaakte kosten volledig vergoed als je kiest uit zorgaanbieders waarmee je verzekeraar een contract heeft gesloten. Deze aanbieders staan in je polis en vaak ook op de website van je zorgverzekeraar.
    • Als je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat, krijg je misschien niet de volledige kosten vergoed. De hoogte van de vergoeding hangt af van de zorgverzekering die je gekozen hebt.

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Hoe kies jij de beste of voordeligste zorgverzekering voor 2021? Roos helpt je hierbij.

Vergelijk zorgverzekeringen

De restitutiepolis: ‘de vrije keuze polis’

Bij een restitutiepolis kun je naar een zorgverlener van je voorkeur. In tegenstelling tot de naturapolis, waar je alleen gecontracteerde zorg vergoed krijgt, heb je bij een restitutiepolis de vrijheid om je eigen zorgverlener te kiezen. De restitutiepolis is vaak duurder dan een naturapolis of combinatiepolis, maar bij die verzekering weet je tenminste zeker dat je zorg vergoed wordt, ongeacht bij welke zorgverlener je binnenstapt. Natuurlijk moet de zorgverlener wel geregistreerd en bevoegd zijn. Ook moet het bedrag dat de zorgverlener hanteert marktconform zijn. De zorgverlener kan dus geen buitensporige bedragen aanrekenen voor bijvoorbeeld een fysiotherapiebehandeling. Je moet eerst zelf het volledige bedrag voorschieten, via een declaratie bij de zorgverzekeraar kun je achteraf het bedrag terugvorderen.

De voordelen van een restitutieverzekering

    • Je kunt zelf kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat.
    • Je krijgt in principe van alle zorgaanbieders de kosten vergoed.
    • Je hebt een goed inzicht in de kosten van je zorg.

De nadelen van een restitutieverzekering

    • De restitutiepolis is vaak duurder dan een naturapolis.
    • Je moet meestal de gemaakte kosten voorschieten en de rekening declareren bij de zorgverzekeraar.
    • De verzekeraar heeft geen speciale afspraken gemaakt met zorgverleners over prijs, kwaliteit en service.
    • Je krijgt vaak alleen het marktconforme tarief vergoed. Daardoor kan je alsnog zelf moeten bijbetalen, mocht het tarief van de zorgaanbieder hoger liggen. Je kunt het marktconforme tarief terugvinden op de website van je zorgverzekeraar.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel