Zorgverzekering
3 min leestijd

Zorgtoeslag 2015: wanneer heb je er recht op?

In 2015 zullen mensen met een inkomen dat net onder het bruto modale inkomen ligt de landelijke bezuinigingen gaan merken op hun bankrekening. De jaarlijkse zorgtoeslag van € 450 is voor hen foetsie. Wat is de zorgtoeslag eigenlijk en wanneer heb je er recht op in 2015?

Wat is zorgtoeslag?

In Nederland is het verplicht om je bij een zorgverzekeraar te verzekeren voor ziektekosten. Mensen met lagere inkomens krijgen een tegemoetkoming voor deze basisverzekering. De hoogte van die toeslag is afhankelijk van het inkomen. Hoe lager het inkomen, hoe hoger de zorgtoeslag wordt. Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet je:

  • ouder zijn dan 18 jaar;
  • verzekerd zijn voor ziektekosten (dit is in Nederland verplicht);
  • niet gedetineerd zijn;
  • onder een bepaalde inkomensgrens zitten.

Fikse bezuinigingen op zorgtoeslag in 2015

De overheid zag de afgelopen jaren het aantal aanvragen voor zorgtoeslag flink stijgen. Het aantal mensen dat een zorgtoeslag ontvangt neemt al toe sinds 2006. In het kader van de bezuinigingen probeert de overheid die gigantische kostenpost enigszins in te perken. Het kabinet vermindert in 2015 het aantal ontvangers van de zorgtoeslag met een half miljoen naar 4,2 miljoen huishoudens, vergeleken met 6,1 miljoen in 2012. Voornamelijk mensen met een inkomen net onder het bruto modale inkomen zullen die bezuiniging pijnlijk voelen in hun portemonnee. De jaarlijkse zorgtoeslag van € 450 zal niet meer op hun bankrekening bijgeschreven worden.

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag in 2015?

De overheid geeft jou een bijdrage voor de basispremie als zij vindt dat je inkomen te laag is om die zelf te betalen. Je ontvangt dan maandelijks een bedrag op je bankrekening. Zorgtoeslag wordt berekend per huishouden. Ben je alleenstaand? Dan kijkt de belastingdienst alleen naar jouw inkomen. Woon je met iemand samen, dan wordt ook naar het inkomen van je partner gekeken. Dan ontvang je met je partner één gezamenlijke zorgtoeslag.

Meerpersoonshuishoudens

Meerpersoonshuishoudens met een bruto jaarinkomen tot € 33.500 ontvangen jaarlijks een bedrag van maximaal 1871 euro. In 2014 lag deze inkomensgrens nog op € 37.144. Door die wijziging zullen huishoudens die jaarlijks bruto tussen € 33.500 en € 37.144 verdienen, die bijdrage in 2015 missen.

Eenpersoonshuishoudens

Voor een eenpersoonshuishouden ligt de inkomensgrens in 2015 op een jaarinkomen van bruto € 26.500. De jaarlijks te ontvangen toeslag wordt in 2015 een maximumbedrag van € 982. Mensen die jaarlijks bruto tussen de € 26.500 en € 28.481 in 2014 verdienden, hebben vanaf 2015 geen recht meer op zorgtoeslag.

Zorgtoeslag aanvragen

Gelukkig hoef je zelf niet uit te rekenen hoeveel zorgtoeslag je hoort te ontvangen. Dit kun je zeer snel en makkelijk checken via www.belastingdienst.nl/toeslagen. Daar kun je je vervolgens ook aanmelden als blijkt dat je recht hebt op zorgtoeslag. Gegevens die je dan bij de hand moet hebben, is de hoogte van je inkomen en de samenstelling van je huishouden.
Heb je je aangemeld? Dan ontvang je hierna maandelijks een bijdrage op je bankrekening.

Zorgtoeslag stopzetten

Voor mensen met een wisselend inkomen, zoals freelancers of bijverdieners, kan de eindafrekening soms een nare verrassing zijn. Als onderdeel van de definitieve belastingaanvraag wordt het fiscale jaar afgesloten met een eindafrekening voor de zorgtoeslag. Dan kan het zijn dat je te veel of te weinig hebt ontvangen omdat het vastgestelde inkomen aan het begin van het jaar veranderd is ten opzichte van het einde van het jaar. Het terug te betalen bedrag van de te veel ontvangen zorgtoeslag kan oplopen tot honderden euro’s. Houd bij wisselende salarisstroken daarom goed je inkomen in de gaten, om dit scenario te voorkomen. Je kan ook tussentijds je zorgtoeslag stopzetten, mocht je het vermoeden hebben boven de inkomensgrens uit te komen. Blijk je achteraf toch recht te hebben op zorgtoeslag? Dan kun je het met terugwerkende kracht evengoed ontvangen.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


  Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

  Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel