Zakelijk energie vergelijken
Roos waakt ook over de energiecontracten voor zakelijke gebruikers. Voor het midden- en kleinbedrijf zijn naast personeel en huisvesting de zakelijke energiekosten één van de grootste kostenposten. Doordat het zo’n grote kostenpost is valt er ook eenvoudig een besparing te realiseren.
Besparen op zakelijke energie
Door alle energieleveranciers voor zakelijke energie te vergelijken kan je eenvoudig 20% van je huidige kosten op jaarbasis besparen.
Overstappen zakelijke energieleverancier is eenvoudig
Wil je met een goed nieuw aanbod je energiecontract bij je huidige energieleverancier wijzigingen of juist overstappen naar een nieuwe voordelige energieleverancier? Overstappen van zakelijke energieleverancier is slechts een administratieve wijziging. Er wijzigt niets in je verbinding met het stroom en gasnetwerk, bij elke aanbieder waar je voor kiest krijg je dezelfde gas en stroom. Het voordeel van overstappen van zakelijke energieleverancier is vooral de prijs, je betaalt gewoon een stuk minder.
Zakelijke energie vergelijken
Zakelijke kleinverbruiker als MKB of ZZP
De zakelijke energieaanbiedingen zijn in twee soorten types op te delen. Ben je klein zakelijke verbruiker dan krijg je een factuur met een maandelijkse termijnbedrag en een jaarnota. Je krijgt één factuur voor de energielevering en netbeheerkosten.
Een kleinverbruiker heeft een elektriciteitsaansluiting die gelijk is aan 3 x 80 Ampère (tot 100.000 KWh) en/of een gasaansluiting die kleiner is dan 40 m3 per uur (t/m G25).
Groot zakelijke energieverbruiker
Wanneer ben je een groot zakelijke verbruiker? Je hebt een elektriciteitsaansluiting die groter is dan 3 x 80 Ampère (vanaf 100.000 KWh) en/of een gasaansluiting vanaf 40 m3 per uur (≥G40).
Een zakelijke energie grootverbruiker betaald maandelijks op basis van werkelijk verbruik. Daarnaast ontvangt de groot zakelijke energieverbruiker twee aparte facturen, één voor energielevering en één voor netbeheer. Met het bovenstaande energieverbruik kan je direct een aanbieding op maat aanvragen.
Zakelijke energieleveranciers
Op de zakelijke energiemarkt zijn een aantal andere energieleveranciers actief in vergelijking met het aanbod voor consumenten. Bekende zakelijke energieleveranciers zijn Anode, De Vrije Energie Producent (DVEP Energie), De Groene Stroomfabriek, Engie (voormalig Electrabel), E.ON, Gazprom Energy, Greenchoice, Innova Energie, Nedergie, Nederlandsche Energie Maatschappij (NLE), Nuon, Qwint, Sepa green.
Opzeggen zakelijk energiecontract
Roos heeft uitgezocht hoe je een zakelijke energiecontract kan opzeggen. Dat was eigenlijk wel makkelijk. Stuur een ondertekende brief naar je oude energieleverancier. Vermeld daarin alle relevante gegevens, waaronder je leveringsadres(sen), de EAN-code(s) van je aansluiting(en), je huidige klantnummer en de gewenste opzegdatum. Vergeet niet in de opzegbrief op te zeggen dat je een opzegbevestiging wilt ontvangen. Zo weer je zeker dat de opzegging goed is verwerkt.
Roos heeft nog een handige tip. Zeg je nieuwe zakelijke energiecontract direct op nadat je het hebt afgesloten. Zo ben je nooit te laat met opzeggen en vermijd je een eventuele boete bij contractbreuk.
Let op de opzegtermijn van je contract
Let bij het opzeggen van je energiecontract ook op de opzegtermijn. Deze verschilt per energieleverancier. Doorgaans ligt de opzegtermijn tussen de zes maanden en dertig dagen voor de einddatum van het contract. Wil je eerder opzeggen, vraag dan naar de opzegvergoeding waar je rekening mee moet houden.