5G: al je vragen beantwoord
Ook zo benieuwd wat nou de impact van 5G gaat zijn in jouw leven? In dit artikel leggen beantwoorden we al je vragen over 5G.
5G is een nieuwe generatie dataverbinding die grote impact kan hebben op ons leven. In dit artikel leggen we je uit wat het precies inhoudt en hoe je het kunt gebruiken.
Wat is 5G precies?
5G is de opvolger van 4G. De naam staat voor het ‘vijfde generatie’ mobiele netwerk. 5G onderscheidt zich van de oude netwerken op een aantal manieren: snelheid, latentie en capaciteit. Daarom is heel snel mobiel internet mogelijk, tot wel 20 gigabit (20.000 megabit) per seconde. Ook de capaciteit van het nieuwe netwerk is veel groter dan dat van 4G doordat er meer en hogere frequenties worden gebruikt.
Wat zijn de voordelen van 5G?
Het downloaden en delen van data zal met het nieuwe netwerk veel sneller gaan. Daardoor kun je dus van razendsnel internet genieten. Dit betekent in 4K Netflixen, gamen zonder lag en binnen een mum van tijd een filmpje downloaden. Daarnaast zal 5G zuiniger in gebruik zijn, en een betere dekking en bereik bieden. Op die manier kan er dus veel meer data worden verzonden tussen apparaten en kunnen veel meer mensen tegelijk van het netwerk gebruik maken. Verder biedt het 5G netwerk optimale ondersteuning voor het Internet of Things (IoT): het verzenden van data tussen apparaten, zodat bijvoorbeeld parkeersensoren een parkeerplek kunnen vinden, slimme boerderijmachines het werk van de boer (deels) kunnen doen en chirurgen zelfs op afstand kunnen opereren.
In 2 minuten minder betalen voor je mobiel?
Zet Roos aan het werk om voor jou persoonlijk de beste deal te vinden.
Hoe snel is 5G?
Het zal zeker 5 tot 10 keer zo snel zijn als 4G. Het 4G netwerk heeft momenteel een gemiddelde internetsnelheid van 70 megabyte per seconde. Het downloaden van een twee uur durende HD-film van 5GB duurt daarmee zo’n 6 minuten. Met 5G hoeft dit straks maar 36 seconden te duren. Ook het downloaden van een game van 45GB is straks al klaar in zes minuten in plaats van een uur.
Wat kan ik nu met 5G?
In Nederland is het nieuwe netwerk voor de komende twee jaar nog niet meer dan een soort 4G Plus en wordt momenteel alleen aangeboden bij de drie grote netwerkbeheerders. Alleen Vodafone biedt (tegen extra betaling) snelheden tot 1 Gbps. Als je dus overweegt een nieuwe telefoon aan te schaffen alleen om de reden dat deze 5G kan ontvangen, dan kun je best nog even wachten.
Welke providers bieden 5G?
KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo bieden het nu al aan. Het verschilt alleen per provider, abonnement en regio of je al toegang hebt tot het 5G-netwerk. Het netwerk is nog volop in ontwikkeling, dus de komende jaren zal het in steeds meer regio’s en bij meer aanbieders beschikbaar komen.
5G in Nederland
T-Mobile biedt 5G al in grote delen van Nederland aan en wil dit jaar nog landelijke dekking bieden, maar het is nog de vraag of dit gaat lukken. KPN wil het vijfde generatie netwerk volgend jaar landelijk dekkend hebben. VodafoneZiggo geeft aan dat 5G nu voor 80% van de bevolking beschikbaar is.
Welke 5G abonnementen zijn er?
Bij KPN is 5G beschikbaar in alle mobiele abonnementen. Je betaalt niet méér voor een 5G-verbinding. VodafoneZiggo biedt het aan bij Red-abonnementen met minimaal 10 GB aan data. T-Mobile biedt het gratis aan bij Unlimited-abonnementen, bij goedkopere abonnementen betaal je er €2 per maand extra voor.
Hoe kan ik met 5G verbinden?
Wanneer het netwerk beschikbaar is in jouw regio, je een abonnement hebt met 5G en een telefoon die met het netwerk kan verbinden, gebeurt dit automatisch. Zo niet, dan zul je de netwerkinstellingen op je telefoon moeten openen om de verbinding te vinden.
Welke apparaten ondersteunen 5G?
De meeste nieuwe telefoons die nu op de markt komen ondersteunen 5G. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Apple iPhone 12, de Samsung Galaxy S20, de OnePlus 8, de Huawei P40 Pro en nog vele anderen. Vink gewoon ‘5g’ aan op de website waar je zoekt en je zult vanzelf een overzicht krijgen.
Wat is het effect van 5G op de batterij?
De batterij van de 5G-telefoons blijkt er flink onder te lijden te hebben. De batterij gaat al gauw 2 uur korter mee door 5G. Dat komt omdat Het 5G netwerk in het begin Non-Standalone (NSA) is, wat betekent dat het nog ondersteund wordt door 4G. Hierdoor is het batterijverbruik in het begin hoger, omdat je telefoon constant verbinding maakt met niet één, maar twee netwerken. Veel nieuwe telefoons worden hier nu voor geoptimaliseerd. En als het netwerk uiteindelijk op zijn eigen benen staat, zal het dus juist je batterij besparen!
Is 5G veilig?
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Agentschap Telecom houden de veiligheid van 5G goed in de gaten. Uit hun metingen is gebleken dat de straling van losse antennes en de toestellen lager uitvalt dan de limieten die binnen de EU gelden. Zij concluderen dan ook dat het nieuwe netwerk voor zover bekend geen gezondheidsgevaar oplevert, maar omdat dit een belangrijke kwestie is wordt de menselijke blootstelling aan 5G-straling metingen goed bijgehouden.
Wil je weten wat providers nog meer te bieden hebben? Lees dan dit artikel over GigaNet van VodafoneZiggo.
Dus, ga jij al voor een nieuwe telefoon?
Roos wil je helpen dit soort vragen eerlijk te beantwoorden. Je kunt namelijk vaak meer geld besparen dan je denkt. Roos helpt je daarom ook je maandelijks terugkerende uitgaven te optimaliseren. Zo hou je geld over voor de echt leuke dingen van het leven! Hoe het werkt? Roos zet je abonnementen op een rijtje en stuurt een seintje met een beter voorstel zodra ze verlopen. Als het zover is kan je de beste optie kiezen uit het nieuwe aanbod. Team Roos regelt de overstap, verlenging of opzegging voor. Zo bespaar je automatisch tijd en geld!
Bron: Verkenning van de blootstelling
aan elektromagnetische velden afkomstig van 5G-systemen, RIVM (2019)