Overzicht Verzekeringen: Verplicht vs Verstandig
Welke verzekeringen zijn nou echt verplicht? En welke verzekeringen zijn gewoon verstandig? En welke zijn pure oplichterij? In dit artikel vind je alle verzekeringen: verplicht tot (on)verstandig, allemaal op een rijtje
Welke verzekeringen moet je hebben?
Verzekeringen zijn een goede investering voor onvoorziene situaties die veel geld kunnen kosten. Je kunt je voor van alles verzekeren, maar dat is niet altijd de beste optie. In dit artikel laten we je zien welke verzekeringen verplicht zijn en van welke verzekeringen je zelf kiest of je ze afsluit.
Welke verzekeringen zijn verplicht?
Voor iedereen in Nederland is één verzekering verplicht; de basiszorgverzekering. De andere verzekeringen die verplicht zijn, komen bij bezittingen die je aanschaft, zoals een huis en auto. Hier lees je hoe het precies zit:
Verplichte verzekeringen
Voor iedereen:
-
De zorgverzekering.
Deze is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder, die in Nederland woont en loon, uitkering of pensioen ontvangt. Kinderen jonger dan 18 jaar zijn meeverzekerd met hun ouder(s). Het gaat hier om de basis zorgverzekering, die vergoedt de belangrijkste zorg die je nodig kunt hebben, zoals de huisarts, het ziekenhuis en medicijnen. Zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering.
Voor voertuigbezitters:
-
De WA-verzekering.
Dit staat voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Als je een motorvoertuig koopt zoals een auto, motor of brommer, moet je een WA-verzekering hebben. Deze verzekering vergoedt de schade die jij met je voertuig bij een ander veroorzaakt.
Voor huizenbezitters:
-
De woonhuisverzekering.
Als je een huis koopt, wordt bij het verkrijgen van een hypotheek vaak vereist dat je een woonhuisverzekering afsluit. Dit is dus niet door de Nederlandse staat verplicht, maar wel (meestal) door de hypotheekverstrekker. Met een woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering) is je huis verzekerd tegen o.a. schade en inbraak.
-
De overlijdensrisicoverzekering.
De verzekering is ook niet wettelijk verplicht, maar eventueel wel door je hypotheekverstrekker. Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit aan je nabestaanden als je komt te overlijden. Hiermee is de hypotheekverstrekker dus verzekerd dat de hypotheek wordt afgelost als je vroegtijdig komt te overlijden.
Welke verzekeringen zijn verstandig?
Zo, nu weet je welke verzekeringen echt verplicht zijn om te hebben. De volgende verzekeringen zijn niet verplicht, maar het is vaak wel slim om ze te hebben.
Niet verplichte, wel verstandige verzekeringen
Voor iedereen:
-
De aanvullende zorgverzekering.
Sommige zorg wordt niet gedekt door de basis zorgverzekering, zoals fysiotherapie, tandarts, brillen of lenzen en kraamzorg.
-
De aansprakelijkheidsverzekering.
De Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) wordt wel eens verward met de WA-verzekering van de auto, die wel verplicht is. De AVP is dat dus niet. De AVP vergoedt de schade die je per ongeluk veroorzaakt bij een ander. Denk aan het omstoten van een dure vaas bij vrienden of het laten vallen van je fiets tegen de auto van de buurman. De AVP vergoedt vaak schade tot een bedrag van € 1.250.000 en kost je maar een paar euro per maand.
-
De reisverzekering.
Ga je op vakantie? Dan kan je een eenmalige reisverzekering voor de datum van je reis afsluiten. De reisverzekering verzekert je tegen onverwachte schades waar je op vakantie mee te maken kunt krijgen. Ga je regelmatig op reis naar het buitenland? Dan kan een doorlopende reisverzekering handig zijn. Als je 2 keer per jaar naar het buitenland gaat, is een doorlopende reisverzekering vaak al voordeliger dan losse reisverzekeringen.
Voor voertuigbezitters:
-
De Beperkt Casco of Volledig Casco.
Om je ook te verzekeren voor schade aan je eigen voertuig, kun je een beperkt casco of volledig casco autoverzekering afsluiten.
Voor huizenbezitters of huurders:
-
De inboedelverzekering.
Met een inboedelverzekering verzeker je de losse spullen in je huis. Vaak zijn je spullen bij elkaar behoorlijk wat waard. Je kunt de inboedelverzekering afsluiten bij dezelfde verzekeraar als waar je je opstalverzekering hebt afgesloten. Ook deze verzekering is niet verplicht, maar wel erg verstandig. En de premie van een inboedelverzekering valt mee!
Minder betalen voor je auto, energie, TV & internet of mobiel?
Zet Roos aan het werk om voor jou persoonlijk de beste deal te vinden en bespaar honderden euro's per jaar!Overige verzekeringen: handig, maar niet altijd verstandig
De volgende verzekeringen kunnen handig zijn om te hebben, maar alleen in bepaalde situaties. Daarom is het vaak maar beter om ze niet aan te schaffen, dat bespaart je een hoop geld.
-
De rechtsbijstandverzekering.
Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij conflicten. Dit geldt alleen voor conflicten die je nog niet ziet aankomen op het moment dat je de verzekering afsluit. Het heeft dus geen zin om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten voor een al lopend conflict. Daarom kost het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering je waarschijnlijk meer dan het je oplevert.
-
De annuleringsverzekering.
Een annuleringsverzekering sluit je vaak samen met je reisverzekering af. Deze verzekering vergoedt de kosten die je maakt als je onverwachts toch niet op reis kunt of je vroegtijdig terug moet. Je krijgt de kosten alleen vergoed als het om een onvoorzien voorval gaat. Als je dus vóór het boeken van de reis al had kunnen weten dat je eventueel moest annuleren, wordt er niets vergoed.
-
De uitvaartverzekering.
De uitvaartverzekering verzekert je voor de kosten van je uitvaart. Of dit het waard is, is maar de vraag, voor de meeste gezonde, vooral jonge personen heeft dit niet veel zin. Je kunt ook spaargeld achter de hand houden.
-
De caravanverzekering.
Heb je een caravan aan je auto gekoppeld? Dan valt deze onder de WA-verzekering van de auto. Schade die je met je caravan bij een ander maakt, wordt dan vergoed. De caravan zelf is alleen niet verzekerd. Daar kun je een aparte caravanverzekering voor afsluiten.
-
De telefoonverzekering.
Je telefoon is een kostbaar bezit. Logisch dus om deze te verzekeren. Nou, dat valt wel mee. De dagwaarde van een telefoon daalt snel, waardoor je vaak weinig terugkrijgt van je verzekering als er iets met je telefoon gebeurt. Daarnaast dekken sommige telefoonverzekeringen bepaalde vormen van schade niet, zoals door vallen. Sommige inboedelverzekeringen bieden ook telefoondekking, slimmer om daar dus even naar te kijken bijvoorbeeld als je echt een verzekering wilt voor je telefoon!
Heb jij al de juiste zorgverzekering?
Roos legt je uit of je beter kunt overstappen of moet blijven plakken. Zo vind jij de beste en goedkoopste zorgverzekering voor volgend jaar!