Internet tv & bellen
6 min leestijd

Digitale televisie

TV kijken doe je het best digitaal. Maar wat heb je nodig? En waar vind je het beste abonnement? Roos vertelt je alles over digitale tv.

Wat is digitale televisie?

Digitale televisie is een veel efficiëntere doorgave van televisiesignalen dan tot voorheen werd aangeboden. Officieel wordt het DVB (Digital Video Broadcasting) genoemd. De voorloper van digitale televisie is analoge televisie. Doordat het digitale televisiesignaal op een slimme manier kleine gedeeltes van het beeld weglaat (compressie), kan er meer beeld worden aangeboden binnen hetzelfde signaal.

Hoe kan je digitale televisie kijken?

Digitaal televisie kijken kan in Nederland op veel manieren: via de kabel (coax), glasvezel, de ether, satelliet en (A)DSL.

    • Kabel (coax): gebruikt je bestaande aansluitingen en bekabeling.
    • Glasvezel: de ‘nieuwste’ technologie, nog niet overal in Nederland beschikbaar. TV-mogelijkheden zijn hetzelfde als met kabel of DSL.
    • Ether: een kleine antenne voor je raam is nodig. Het zenderaanbod is beperkt en het signaal is storingsgevoelig. Er is geen HD- en interactieve tv mogelijk.
    • Satelliet: je kunt zenders vanuit de hele wereld ontvangen. Wel moet je een schotelantenne met satellietkoppen aan je buitenmuur monteren.
    • DSL: tv-signaal via de internetkabel. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de afstand van je huis tot de wijkcentrale (hoe verder weg, hoe minder snel je internet).

Wat heb je nodig voor digitale tv?

In bovenstaand rijtje kun je al zien wat je per aansluiting nodig hebt. Daarnaast heb je natuurlijk een televisie nodig. En dan is er nog één onderdeel over: een decoder.

Het digitale beeldsignaal is bij de meeste zenders gecodeerd. Om dit te decoderen sluit je een decoder aan op je televisie. Met dit apparaat vang je signalen uit de lucht op die bestaan uit enen en nullen. Dat is wat anders dan analoge televisie, waar signalen via een kabel worden doorgeven. In een decoder zit een digitale tuner die in staat is om de stroom van enen en nullen om te zetten naar beeld.

Moderne televisies kunnen zelf het signaal decoderen. Deze tv’s hebben namelijk een ingebouwde tuner. Je hebt dan wel nog een smartcard en zogenaamde CAM-module nodig. Voor sommige basis tv-pakketten heb je aan een tv met ingebouwde tuner al genoeg, zoals bij Caiway en Ziggo.

Je herkent geschikte tv’s aan de vermelding DVB-C (kabel), DVB-T (ether) en DVB-S (satelliet). Bij sommige providers is extra certificering door de provider nodig.
Bij Caiway, KPN Digitenne (via de ether) en Ziggo kun je een deel van de digitale zenders ongecodeerd ontvangen, zonder extra apparatuur. Kijk je via DSL, dan heb je altijd een decoder nodig.

In slecht 2 minuten helpt Roos jou besparen op je TV & Internetaansluiting.

energie besparen

Upload je contract of vul je data handmatig in en Roos houdt voortaan jouw internetabonnement in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt. Supersnel besparen zonder moeite!

Ik wil minder betalen

Hoe neem je digitale televisie op?

Om digitale televisie op te nemen is een decoder met harde schijf de handigste oplossing. We noemen dit ook wel een PVR (personal video recorder). Er zijn ook televisies die digitale tv opnemen op een externe harde schijf. Als je graag wilt blijven opnemen met een dvd-harddiskrecorder, dan kan dit bij de meeste televisies en abonnementen ook nog. Er zitten wel wat beperkingen aan.

Kun je digitale tv op meerdere televisies kijken?

Dat kan. Daarvoor moet je een extra decoder (tv-ontvanger) of CI+ module (CAM module of insteekkaart) afnemen bij je aanbieder. Soms is dit tegen hogere abonnementskosten. Hoe je digitale televisie kijkt op meerdere tv’s, varieert per aanbieder. Bij de meeste aanbieders kun je ook tv kijken via tablet, smartphone of pc. Dan heb je geen tweede decoder of CI+ module nodig.

HD tv

HD staat voor ‘High Definition’, dit betekent niets anders dan haarscherp beeld. Naast HD heb je ook het nog scherpere Full HD (FHD) en het allerscherpste Ultra HD (UHD). Om HD tv te kijken heb je ten eerste een HD televisie nodig. Je oude beeldbuis is waarschijnlijk niet HD Ready! Kijk bij aanschaf van een tv dus goed wat de beeldkwaliteit is. Naast HD heb je ook 4K, 8K, Oled of Qled.

Daarnaast heb je een pakket met HD zenders nodig. Digitale tv abonnementen bestaan in de meeste gevallen uit een standaard aanbod van programma’s dat uitbreidbaar is met extra pakketten. De digitale ontvangers die nodig zijn voor de ontvangst van digitale tv zijn HD Ready. Dit betekent dat alle programma’s die in High Definition worden uitgezonden ook in HD kwaliteit op je tv te zien zijn. Vrijwel alle zenders kunnen ook in HD worden ontvangen.

Welke kabel heb je nodig voor digitale beeldkwaliteit en hd-tv?

Voor digitale beeldkwaliteit gebruik je een HDMI-kabel. Alle moderne televisies hebben meerdere HDMI-aansluitingen, die ook geschikt zijn om hd-televisie door te geven. Heb je nog een oudere televisie met alleen een SCART-aansluiting, dan kun je bij sommige decoders ook een SCART-kabel gebruiken. De beeldkwaliteit is dan iets minder goed en je kunt geen hd-televisie kijken.

Wat is interactieve televisie?

Met interactieve tv is er interactie tussen jou en de informatie die je op je tv ziet. Dit gebeurt met behulp van de afstandsbediening van je tv of digitale decoder.

Bepaal zelf wanneer je een programma kijkt

Met interactieve televisie kun je zelf bepalen wat je wilt kijken en wanneer. Via de televisieaanbieder kun je tv pauzeren en terugspoelen, gemiste tv-programma’s terugkijken of films huren. Dit kan bijvoorbeeld bij de providers Tele2, Ziggo, UPC, KPN, XS4ALL en Telfort. Met interactieve televisie, zoals Programma Gemist en Video on Demand, kun je altijd zelf bepalen wanneer je een programma kijkt.

Video on Demand

Met Video On Demand (VOD) kun je films en series direct op je televisie bestellen en deze bekijken en pauzeren wanneer je zelf wilt. In het aanbod van VOD-films zitten vaak nieuwe films en series die nog maar net in de bioscoop of op televisie waren. Maar  ook de oude vertrouwde klassiekers zijn vaak in het aanbod te vinden!

Wat heb je nodig voor interactieve televisie?

Voor interactieve televisie is een kabelaansluiting nodig. Dat kan een coaxkabel, DSL of glasvezel zijn. Verder heb je geen nieuw televisietoestel nodig, maar wel een interactieve settopbox (STB) of decoder.

Aanbieders van interactieve tv

Aanbieders van interactieve tv zijn kabelaars (UPC en Ziggo), glasvezelproviders en providers op het DSL-netwerk (Tele2, KPN, Telfort, XS4ALL). De grootste verschillen tussen deze aanbieders zitten in het aanbod van zenders. Bij alles in 1-pakketten vind je vaak goedkope interactieve tv aanbiedingen!

Internet en tv vergelijken

Veel mensen nemen in plaats van alleen een TV-abonnement, een bundel met internet en TV samen. Of zelfs een alles-in-1 bundel, met bellen erbij. Niet alle soorten verbindingen en pakketten zijn beschikbaar waar jij woont. Met een postcodecheck kom je er snel achter welke internetproviders en tv pakketten beschikbaar zijn op jouw adres. Roos kan voor jou een vergelijking doen met de beste opties voor jou. Hoe dat werkt, lees je hieronder.

Wil je dat Roos voor jou het beste digitale TV abonnement vindt?

Als je nog niet precies weet wat het beste abonnement voor jou is, kan Roos je helpen. Klik op Start met besparen, doorloop de stappen en Roos helpt je vandaag nog een TV abonnement te vinden. Je kunt ook internet, bellen of alles-in-1 opties mee laten nemen. Je ontvangt gelijk een aantrekkelijk aanbod dat aan je voorkeuren voldoet. Zo blijft het vergelijken jou bespaard! Ben je daarna klaar om over te stappen? Geen zorgen, ook daar helpt Roos je mee.

Start met besparenHou meer geld over voor leuke dingen

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel