Autoverzekering
3 min leestijd

Autoverzekering bij verhuizing: waarom je premie wijzigt

Alles in dozen, nieuwe contracten afgesloten, adreswijziging doorgegeven bij de gemeente: alles is klaar voor je verhuizing! Maar wacht, heb je aan je autoverzekering gedacht? Ook die verandert hoogstwaarschijnlijk. Tijd om eens te kijken waar je de beste autoverzekering kunt scoren.

Wanneer je gaat verhuizen, moet je aan veel dingen denken. Natuurlijk moet je je adreswijziging doorgeven bij verschillende instanties en contracten als gas-water-licht en tv-internet opnieuw afsluiten. Maar één ding waar je misschien niet gelijk aan denkt is wat er gebeurt met je autoverzekering bij verhuizing. Ook als je je auto gewoon meeneemt naar je nieuwe huis, is het waarschijnlijk dat je autopremie verandert. In dit artikel leggen we je uit waarom.

Autopremie bij verhuizing

Waar je woont heeft invloed op de hoogte van je autopremie. In onderstaand filmpje legt Olaf uit waarom.

Verschillende factoren bepalen dus het risico dat er iets gebeurt met je auto. Zo wordt over het algemeen het wonen in een stad als hoger risico bestempeld dan wonen in een rustig dorp, omdat de kans op schade daar hoger is. Aan de hand van je postcode en huisnummer bepaalt je verzekeraar dus je premie. De autopremie kan zelfs verschillen als je binnen dezelfde stad of dorp verhuist, omdat de drukte van de straat of het aantal autodiefstallen in het gebied ook meegenomen worden. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de premies voor een autoverzekering honderden euro’s per wijk kunnen verschillen.

Autoverzekering bij verhuizing checken

Je premie kan dus omhoog gaan, maar het kan ook minder worden. Zorg er daarom voor dat je goed kijkt of je nog de juiste autoverzekering hebt. Misschien ben je bij een andere verzekeraar goedkoper uit. Ook is het een goed moment om te kijken of de dekking van je autoverzekering nog wel past bij de dagwaarde van je auto. Als je er lang niet naar omkijkt, is de kans groot dat dit niet meer klopt en je dus oververzekerd bent!

Kilometers anders na verhuizing

Een andere factor dat je autopremie bepaalt, is het aantal kilometers dat je rijdt. Een verhuizing betekent waarschijnlijk dat je kilometers ook veranderen, bijvoorbeeld omdat je verder van of juist dichter bij je werk woont. Neem je verwachte nieuwe aantal kilometers mee bij het vergelijken van autoverzekeringen. Daarnaast ben je verplicht om het goede kilometrage door te geven aan je verzekeraar.

Adreswijziging doorgeven autoverzekering

Je bent verplicht je verhuizing door te geven aan je verzekeraar. Je verzekeraar heeft geen toegang tot de database waar jij officieel als bewoner geregistreerd staat, dus zij krijgen niet automatisch door dat je verhuisd bent. Vaak kun je dit doen via de website, een e-mail, een brief of door te bellen. Omdat je de autopremie vaak per maand betaalt is het slim om dit binnen een maand te doen.

Opzeggen autoverzekering bij verhuizing

Een verhuizing is in principe geen reden om de verzekering op te zeggen. Maar tegenwoordig zijn veel autoverzekeringen maandelijks opzegbaar, waardoor opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar steeds makkelijker wordt. Je hebt vaak wel te maken met een opzegtermijn. Roos helpt je graag om uit te zoeken of je kunt overstappen. Lees ook onze tips bij het opzeggen van je autoverzekering of het overstappen van autoverzekering.

Ga jij verhuizen?

Tijd dus om even je autoverzekering na te kijken en om autoverzekeringen te vergelijken om te zien of je niet ergens anders goedkoper uit bent. Vergelijk autoverzekeringen op basis van je nieuwe adres en kilometrage. Of laat Roos het doen natuurlijk! Roos helpt je graag met het vinden van de beste autoverzekering.

In 2 minuten minder betalen voor je autoverzekering?


autoverzekering

Bespaar automatisch op je autoverzekering. Vul eenmalig je gegevens in en Roos houdt voortaan jouw autoverzekeringpremie in de gaten, vertelt je als je te veel betaalt en geeft je een seintje wanneer je contact afloopt.


Ik wil minder betalen

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Jip Hoestra) een e-mail over dit artikel