Energie
2 min leestijd

Wat is het Contract Einde Register (CER)? Roos legt het je uit

Roos wilde overstappen van energieleverancier. De nieuwe energieleverancier zou de oude energieleverancier opzeggen. Maar hoe komt de nieuwe leverancier te weten wanneer het oude contract afloopt. Dat staat in het Contract Einde Register, of CER in het kort. Roos dook er verder in om hier alles over te weten te komen.

Waar wordt het einde van je energiecontract bijgehouden?

Loopt je energiecontract af, dan staat dat in het Contract Einde Register (CER) sinds 1 augustus 2013. Het Contract Einde Register is een centrale databank waar alle lopende energiecontracten voor gas en elektriciteit van kleingebruikers zijn opgeslagen door de energieleveranciers. Per contract is te achterhalen wat de energieleverancier, opzegtermijn, einde contract datum en of het contract opgezegd is. Bijna alle energieleveranciers met een leveringsvergunning zijn hierbij aangesloten.

In het verleden werd alle contractadministratie bijgehouden vanuit het Contract Controle Protocol (CCP), onderdeel van EDSN (Energie Data Services Nederland).

Welke energieleveranciers doen mee?

Zo goed als alle alle energieleveranciers zijn aangesloten op het Contract Einde Register. De leveranciers houden in het register al hun energiecontracten bij en maken gebruik van de informatie bij het overstappen of verlengen van energieleverancier om contracten naadloos op elkaar aan te laten sluiten, mits de einddatum van het lopende energiecontract niet te ver in de toekomst ligt. Zo voorkomt het Contract Einde Register overlappende contracten en opzegboetes.

Hoe werkt het Contract Einde Register?

Stel. Je gaat over op een energiecontract van een andere energieleverancier. De nieuwe energieleverancier voert dan een CER-controle uit. Er wordt hiermee gekeken of jij als klant nog een lopend energiecontract hebt en wat de einddatum en opzegtermijn hiervan is.

Einddatum energiecontract

Als de einddatum van je energiecontract in de komende 2 tot 3 maanden dan zorgt de nieuwe energieleverancier ervoor dat je pas wordt overgenomen als je huidige energiecontract afloopt. De exacte termijn van opzeggen is afhankelijk van de energieleverancier. Roos houdt gemiddeld 2 maanden aan.

Ligt de einddatum van het contract ver in de toekomst dan wordt het contract dan wordt het contract direct overgenomen. Let op: je oude energieleverancier brengt dan een opzegboete in rekening omdat je het contract niet hebt afgemaakt.

Energiecontract voor onbepaalde tijd

Heb je eigenlijk nog nooit overgestapt? Dan heb je waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd. Energiecontracten zonder vaste looptijd zijn direct opzegbaar, eventueel met een opzegtermijn van een maand.

 

In 14 dagen ruim € 1.000 besparen, doe je mee?

Roos stuurt je 14 dagen lang verschillende tips zodat jij kan besparen op je dagelijkse uitgaven en de maandelijkse vaste lasten. Zo hou jij tijd en geld over om leuke dingen mee te doen en creëer je meer financiële ademruimte. Doe je mee?

Ja, ik wil ook € 1.000 euro besparen

Mail mij iedere dag een bespaartip!


    Na 1 minuut niets ontvangen? Check je spam folder. Ons Privacybeleid.

    Vragen of opmerkingen? Stuur de auteur (Roos) een e-mail over dit artikel